Japánban készül a VB-re Gercsák Szabina

Bakuból csak Budapestig utazott az Eb-n ötödik helyet szerző Gercsák Szabina és edzője, Flórusz János. A magyar fővárosból ugyanis Japánba indultak, ahol egy kéthetes edzőtáborozás során készül fel a miskolci judós az augusztusi világbajnokságra. A repülőtéren érte el őket telefonon a Minap.hu.




[caption id="attachment_6942" align="aligncenter" width="504"]gercsák szabina MTI Fotó: Kovács Tamás[/caption]

„Egy picit fáradt vagyok, de bírni kell – mondta a Hell-Miskolci Judo Club sportolója. – Bírni kell, ha ilyen eredményeket akarok elérni, mint Bakuban.”


Igazán sűrű a program most Gercsák Szabina számára, hiszen alig ért véget az Európa Játékok – ami egyben Eb is volt a judósoknál –, máris edzőtáborba utazik. De ne siessünk ennyire előre, hiszen érdemes a bakui eredményről is részletesebben beszélni. A felnőttek versenyében, a 70 kilogrammos súlycsoportban ötödik helyen zárt az ifjúsági olimpiai bajnok magyar judós, aki természetesen örült az eredménynek – keserű a szájíze talán csak amiatt volt picit, hogy vitatható bírói ítélet után, egy intéssel kapott ki a kétszeres Eb-harmadik osztrák Bernadette Graftól.

A sorsolást követően sokan talán korábbi búcsút prognosztizáltak a miskolci judósnak. „Ennél nehezebb mérkőzéssorozatot el sem lehetett volna képzelni”, fogalmazott Szabina edzője, Flórusz János. Az első három mérkőzésen ugyanis a világranglista első tíz helyezettje közül kapott ellenfeleket Szabina. Az izraeli Linda Bolder és a spanyol Maria Bernabeu legyőzésével azonban nyolc közé jutott a miskolci sportoló, ahol a címvédő, egyúttal későbbi győztes holland Kim Pollingtól kapott ki. A vigaszági meccsén a 17 világkupa-éremnél tartó brit Sally Conway felülmúlásával vívta ki, hogy a bronzéremért küzdhessen.

Flórusz János elmondta, a címvédő holland elleni mérkőzésen lehetett látni, hogy erőben kell még fejlődnie Szabinának. „Alig néhány hónap alatt nem lehet beleerősödni a súlycsoportba”, állapította meg az edző. Sokat megmutat azonban a Hell-Miskolci Judo Club kiválóságának mentalitásáról és erejéről, hogy a világranglista hatodik angol lányt egy perc alatt legyőzte. Aztán jött Bernadette Graf – az eredmény ismert, a bíró döntései vitathatók, mindenesetre az osztrák edző is félig-meddig elismerte, hogy nem lett volna szabad intéssel megállítani a meccset.


Mindezektől függetlenül kitűnő eredmény a csak néhány hónapja súlycsoportot váltó Szabina számára az ötödik hely. A következő nagy állomás számára az augusztusi világbajnokság, melynek nyertese szinte biztos olimpiai résztvevő. Ehhez a megmérettetéshez azonban komoly felkészülésre is van szükség, ezért is utaznak Japánba.

Itt Flórusz János elmondása szerint olyan minőségű munkát tudnak végezni, olyan erős ellenfelekkel mérkőzhetnek meg, ami rendkívül sok tapasztalatot jelent majd Szabina számára. Az edző szerint október környékére erősödik igazán bele a súlycsoportba a miskolci judós. Szabina szintén türelemre int.

Türelmesnek kell lenni, de jó lesz az!” – fogalmazott a miskolci sportoló, mielőtt felszálltak volna a Japánba induló járatra.

/forrás: judoinfo.hu; minap.hu/