Gercsák Szabina ismét junior Európa-bajnok!

Magyar aranyérmet hozott a junior Európa-bajnokság második napja is Felsőőrön: Gercsák Szabina ezúttal is a dobogó legfelső fokára állhatott, ezzel a magyar csapat két arannyal az éremtáblázat negyedik helyét szerezte meg az egyéni versenyek során. Kárpáti Emese ötödik, Szigetvári Mercédesz pedig hetedik lett.


gercsak-szabina1


Gercsák Szabina erőnyerőként kezdett, majd a belga Willems ellen, harcos mérkőzésen egy jukónyi előnnyel diadalmaskodott. A Hell-Miskolci JC ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok judósa a bosnyákok U23-as Eb-bronzérmese, Alekszandra Szamardzsics ellen folytatta. Riválisa 2012-ben megnyerte kettejük párharcát, azóta azonban a magyar versenyző rendre előtte zárt az aktuális világversenyeken, s erőfölényét ezúttal is igazolta, vazaris előnyét a meccs végéig megőrizte.


Flórusz János tanítványa az elődöntőben is folytatta jó szereplését, az osztrákok ifjúsági Eb-ezüstérmese, Michale Polleres ellen jukóval győzött, így bejutott a kontinensbajnoki döntőbe. Ott a lehető legkeményebb ellenfél, a súlycsoport holland címvédője (Szabina a 63 kilogrammosok között nyert egy évvel korábban), Sanne van Dijke várt rá.


Látszott, hogy két remek képességű judós feszül egymásnak, de a csata magyar győzelemmel ért véget: a holland neve mellett egy jukó, a másik oldalon egy vazari szerepelt a táblán! Gercsák Szabina másodszor lett junior Európa-bajnok, s az övé a huszadik magyar kontinensbajnoki aranyérem ebben a korosztályban!


A 78 kilogrammosok között az ifjúsági vb-ezüstérmes Tóth Fanninak (KSI SE) ezúttal nem volt szerencséje, az orosz Bukrejeve ellen búcsúzott, ám a nehézsúlyúak küzdelmeiben jól kezdett mindkét magyar: az ifjúsági Eb-ezüstérmes Szigetvári Mercédesz  (Mogyi-Bajai JC) osztrák, az ugyancsak ifi Eb-harmadik Kárpáti Emese (KSI SE) pedig bosnyák ellenfelét verte ipponnal az első körben.


Mivel a negyeddöntőben mindketten alul maradtak, a két magyar egy ágra került a vigaszágon, a házirangadót pedig Kárpáti Emese nyerte, így ő harcolhatott a bronzéremért a franciák ifjúsági vb-bronzérmese, Caroly ellen. Sajnos a bravúr nem sikerült, a magyar judós három intést kapott, míg ellenfele egyet sem, így Kárpáti Emese az ötödik, Szigetvári Mercédesz pedig a hetedik helyen végzett ebben a súlycsoportban.


A fiúknak sajnos ezen a napon sem ment a mieink közül, ezúttal csak a 81 kilogrammos Kordély Péter (Kaposvári JK) tudott egy mérkőzést nyerni. Az egyéni küzdelmek után Hollandia (4 arany, 1 ezüst, 1 bronz) végzett az éremtáblázat első helyén, megelőzve Grúziát (3, 0, 2) és Franciaországot (2, 0, 4). Magyarország Pupp Réka és Gercsák Szabina aranyérmének köszönhetően negyedik lett ebben az összevetésben!


12033439_10153632667322929_1367929235_n


A junior Európa-bajnokság utolsó versenynapján a magyar csapatokért szoríthatunk, ezúttal ugyanis a mieink is rajthoz állnak az Európa-bajnoki csapatversenyben. A férfiak Fehéroroszország, a nők Belgium ellen lépnek tatamira a legjobb nyolc közé jutásért.


/forrás: judoinfo.hu/