Alap vagy fundamentum?

alap vagy fundamentum



A kidolgozott stratégia, taktika szóban, papíron nagyon precízen, kiszámítottan működőnek tűnik. Amikor azonban elkezdődik a valóságos ütközet, szállnak a pofonok, túl sok tényező, helyzet adódhat, mely egyfajta túlterheléshez, káosz-szerű állapot kialakulásához vezethet, amit úgy neveznek, hogy a háború köde.

Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk a fundamentumok és az alapvető dolgok közötti különbségekkel és mindenkor törekedjünk a fundamentumok feletti irányításra. A fundamentumok nem képességek, készségek vagy technikák, hanem sokkal inkább a technikák mögött meghúzódó koncepciók.


A fundamentumok helyezik keretbe a válaszokat, melyek a küzdelem során felmerülő kérdésekre adhatóak. A fundamentumok tehát konceptuális alapok, nem alap technikák. De miről is van szó konkrétan? Mi számít tehát fundamentumnak? Röviden három fő kategóriáról beszélhetünk: ez a távolság, az időzítés és a pozíció.


Nagyon leegyszerűsítve:


- A távolság a küzdő felek egymáshoz viszonyított távolságára (vagy közelségére) utal,


- az időzítés lényege, hogy melyik akció mikor történik,


- a pozíció vagy pozicionálás pedig tudatában lenni annak, hogy adott időpillanatban melyik testrészed hol van a térben.


Tényleg ennyire egyszerű lenne? Természetesen nem. Ha tovább bontjuk, jobban szemügyre vesszük a lehetőségeket, kisebb elemekre bonthatjuk vizsgálatunk tárgyát. Minden fogalmat további kisebb, specifikusabb elvekre szedhetünk.


Vegyük például a távolságot. A távolságot lehet növelni, csökkenteni (zárni), mérni, manipulálni. A pozíció pedig az egyensúllyal, stabilitással és egyéb elvekkel szedhetőbb kisebb egységekre. Az időzítés ritmusra, kezdeményezésre (iniciatíva), tempóra osztható.


A fentebbi elvek, fundamentumok tehát - bár gyakran nehéz meglátni, szétválasztani őket - nem összekeverendők az alapokkal. Igaz, hogy kibogozhatatlanul össze vannak fonódva, de míg mondjuk a lábmunkát, az alapállást, a különböző ütéseket, rúgásokat, leviteleket és egyebeket alapoknak lehet tekinteni, jól látható, hogy az összefüggések ellenére külön dolgokról, kategóriákról van szó.


Állóharc esetén az egyik első, amit valaki megtanul, az alapállás. A jó alapállás jó pozícióra, pozicionálásra ill. ezzel kapcsolatos, megfelelő fogalmakra kell, hogy épüljön. Fontos, hogy a harcos egyensúlyban, bármilyen irányú mozgásra képes maradjon, miközben jó tartással és a megfelelő módon néz szembe ellenfelével.


De itt koránt sincs még vége, hiszen a jó alapállásba bizonyos értelemben a távolság irányításának elvei, képessége is bele van építve. A harcosok, stílusuktól függően pozicionálhatják magukat úgy, hogy zárják vagy fenntartsák a maguk és ellenfelük közötti távot.


Bizonyos vonatkozásaiban még az időzítés is beépíthető, hiszen bizonyos szándékos nyitányokkal, melyet valaki védelmén hagy, kiszámítható és valamelyest megjósolható reakciót válthat ki ellenfeléből.


Ha a dzsebet nézzük, ezt a látszólag nagyon egyszerű technikát vagy eszközt használhatjuk a távolság mérésére vagy arra, hogy az ellenfél időzítését, ritmusát zavarjuk, de arra is, hogy jobb pozícióba kerüljünk további támadásokhoz.


Az alapok azért is nagyon fontosak, mert nagy fokú irányítást adnak a harcosnak a fundamentumok fölött. De miért fontos még mindez? Első sorban azért, mert szemben az alapokkal, alapvető technikákkal, melyek stílustól, kontextustól függően, a fundamentumok univerzálisak.


Legyen szó bokszról, MMA-ról, muay thai-ról, judoról vagy éppen földharcról, bizonyos elvek állandóak maradnak. A pozicionálás, szögek, időzítés mindenhol fontosak. Minden állóharcban fontos a távolság irányítása, hiszen sokszor arra van szükség, hogy valakit távol tartsunk, míg máskor pedig pont, hogy közelebb kell kerülnünk adott időben.


Ha a muay thai-t vesszük példaként és a klincset, az összekapaszkodás során vagy némi helyet kell csinálni, hogy térdeseket vagy könyökösöket tudjunk bevinni vagy csökkentve a távot söpréseket, dobásokat lehet eszközölni.


Könnyen beláthatóvá tehetőek azonban a fentebbiek az MMA-ra vonatkoztatva is, hiszen a földharc során meg kell találni az egyensúlyt az ütések beviteléhez szükséges hely létrehozása és a táv csökkentése között, ami így viszont a kontrollunkat növeli.


De univerzálisan fontos az időzítés is - legyen szó ütésről, levitelről, beugratásról vagy a bjj guard passról, ami a védelem megkerülésének manővere. A harcosok mindig a fundamentális paraméterek fölötti uralomra törekednek. Az, aki diktálni tud a küzdelem mikorjaival és hogyanjaival kapcsolatosan, nyerni fog.


Ahogy még valahol az elején írtuk, a távolság, pozíció, időzítés további, kisebb elemelre, koncepciókra bontható. Ezt a vonalat követjük tehát innen, építve a már leírtakra. Legközelebb a távolsággal, egészen pontosan a kritikus távval foglalkozunk majd, rávilágítva, hogy mi is az, mire kell gondolni és miért fontos, mire jó nekünk a táv beállítása.


https://www.youtube.com/watch?v=4-OsWeuTCRo?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0