Pillanatképek - Rocky Marciano

Rocky Marciano

Rocky Marciano. Gránit állkapocs, hatalmas, bénító erő, veretlen pályafutás. Az 1923-ban született Rocco Francis Marchegiano az egyetlen, aki nehézsúlyú bajnokként veretlenül hagyta abba pályafutását, méghozzá egy 49-0-ás mérleggel. Nézzük, ki is volt az igazi Rocky!

Ami magasságban és karjai hosszúságában hiányzott azt az egyik valaha volt legjobbnak tartott nehézsúlyú bajnok Marciano erőben és elszántságban pótolta. Technikailag soha sem volt a leggyönyörűbb bunyója, azonban elképesztő ereje hatalmas fegyvertény volt. Pályafutása 49 mérkőzéséből 43-at kiütéssel nyert. A 87.75%-os kiütési aránya a mai napig a legmagasabb a nehézsúly történetében.


Kevesen hitték volna ezt a kezdetekkor, hiszen 18 hónaposan majdnem meghalt, de későbbi élete során sem tűnt nagy dolgokra predesztináltnak. Marciano volt gödörásó, dolgozott útépítéseken, fektetett vonatsíneket, de még a cipészkedésbe is belekóstolt.


Karrierje vége felé - bár még mindig erősen hagyatkozott hatalmas találatokra képes jobb kezére - már sokkal jobban odafigyelt a védelemre is. Óriási, emlékezetes csatákat vívott, 10-13-15 menetben, olyan nevek ellen, mint Jersey Joe Walcott, Ezzard Charles, Archie Moore vagy Joe Louis.


Rocky Marciano későn kezdett, kevés edzéssel és rövid amatőr karrierrel a háta mögött, ám semmi sem állíthatta meg. Legkeserűbb győzelme az általa rajongásig imádott Louis ellen volt. Egyik legkeményebb ellenfele, Ezzard Charles volt az egyetlen, aki 15 menetet kibírt ellene a ringben (igaz, ő is csak egyszer). De nehezebb meccsei is adódtak.


Első találkozójára Jersey Joe Walcott ellen 42 győzelemmel a háta mögött érkezett. Walcott 12 menetet uralt Marcianoval szemben - jobban bokszolt, többször le is küldte és úgy tűnt, meg is nyeri a meccset. Azonban a hatalmas akaratú, megadást nem ismerő Marciano a 'Suzie Q'-nak elkeresztelt ütésével (ami egy tánc-mozdulat volt akkoriban) a 13.-ban kiütötte őt is.


Visszavonulása után (32 évesen) Marciano a megszerzett jövedelméből élt, a tévében bokszmeccseket kommentált. 1969. augusztus 31-én egy magánrepülőgéppel Iowa-ba, Des Moines-ba utazott, az időjárási viszonyok miatt viszont a gép egyfajta kényszerleszállásra volt kénytelen.


A pilóta sem elegendő repülési tapasztalattal nem rendelkezett, sem képesítése nem volt, hogy ilyen viszontagságok közepette repüljön. Két mérföldre a leszállótól egy fának ütközött Newton városa közelében (Iowa). Rocky Marciano és a gépen utazók meghaltak. Marciano 46 éves volt ekkor.


https://www.youtube.com/watch?v=SjDfOoAxI_4?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0