Kitüntették a muaythai sportolókat!

[caption id="attachment_10999" align="aligncenter" width="504"]muay-thai-mob-dijazottak Szepesi Attila edző, Spéth Norbert, Bata Tamás, Földvári Judit és Dudok Károly[/caption]

Újabb mérföldkőhöz értünk a muaythai sportág hazai történelmében, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság nem olimpia sportágak szakmai tagozata a 2015-ben nyújtott kiemelkedő eredményükért muaythai sportolókat is díjazott!

A Magyar Muaythai Szakszövetség vezetőségének javaslatára Földvári Judit Laura a Szolnoki Harcklub versenyzője és Spéth Norbert a Kazincbarcikai Küzdő Se. versenyzője munkájuk, eredményeik nyomán elismerésben részesültek.


A nem olimpiai sportágak évértékelőjén Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: világszerte több százmilliós, Magyarországon pedig több mint 60 ezres tábora van a nem olimpiai sportoknak.


Kiemelte, hogy a magyarok ezekben a sportágakban tavaly 34 világbajnoki és 39 Európa-bajnoki címet nyertek, és számos sportágban jelentős világversenyeket rendeznek meg hazánkban.


Hozzátette: a nem olimpia sportok elismerését jelzi, hogy az elmúlt három évben 270 millió forintról 402-re emelték a közvetlen állami támogatást, emellett részesülnek a felzárkóztatási alapból is.


Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára kijelentette, hogy a MOB vezetése nem tesz különbséget az ötkarikás és a nem olimpiai sportágak között. Úgy fogalmazott: „egy család vagyunk, fontosak a nem olimpiai sportágak sikerei is”.


Dr. Mészáros János MOB-alelnök, a szakmai tagozat elnöke azt mondta: úgy érzi, a magyar sportvezetés befogadta a nem olimpia sportágakat, megértő fülekre és segítségre találnak.


A Magyar Karate Szakszövetség elnöke arra is kitért, hogy több sportáguk ott van az olimpia kapujában, és 2020-ben vagy 2024-ben bekerülhetnek az ötkarikás programba. Dr. Mészáros János elmondása szerint az évértékelővel arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a nem olimpiai sportágakat űzők sokan vannak és szép eredményeket érnek el. Hozzáfűzte: „aki komoly értéket képvisel, azokat el kell ismernünk, bajnokként kell kezelnünk”.


A díjátadón a tagozathoz tartozó 45 szövetség – a biliárdtól a vízisíig – legjobb, világ- vagy Európa-bajnoki érmes sportolói, csapatai részesültek elismerésben. Összesen 22 sportág 35 versenyzőjét jutalmazták.


A karatésok közül a 2015-ben U21-es világ- és Európa-bajnok, csapatban a régiók Európa-bajnokságán bronzérmes Hárspataki Gábor, valamint a shinkyokushin vb-t megnyert Szepesi Csenge lett díjazott.


/muaythai.hu nyomán/