Saenchai - A legenda és a ketrec

saenchai_1



Saenchai, az élő legenda 340 körüli muay thai meccs után a ketrecre vetette a szemét és úgy tűnik, hogy a Tristar Gym-be utazik, ahol a korábbi UFC bajnok GSP-vel és edzőjével, Firas Zahabival fog dolgozni.

Sokaknak nem kell bemutatni, ám röviden mégis jegyezzünk meg annyit Saenchai Sinbimuaythai-ról vagy újabban Saenchai PKSaenchaimuaythaigym-ről (korábban Saenchai Sor. Kingstar), hogy a valaha élt legnagyobb, ha nem "a legnagyobb" muay thai harcosról van szó.


Saenchai világszerte ismert és nem csak a muay thai, de az MMA világában is ikonikus alakként tekintenek rá, teljes joggal. Samart Payakaroon 25 évig uralta a muay thai világának csúcsát, de jó ideje már, hogy Saenchai az, akit a legjobbnak neveznek. Valamivel több, mint két évtizednyi uralkodás, körülbelül 290 győzelem után talán nem kell annyira boncolgatni, de mégis - mi az, hogy a legjobb?


Nos, több tényezőt is figyelembe vehetünk - eredményeket, az ellenfelek minőségét, konzisztenciát, dominanciát és úgy egyáltalán, mióta is van a csúcson valaki. Saenchai 1995-ben került a csúcsra, a legjobb harcosok legjobbikai közé. És azóta is ott van.


Tagadhatatlan, hogy nem csak generációjának, de talán az évszázad legsikeresebb és legkonzisztensebb harcosáról van szó. Nem csak a 21 században, de az előzőben is domináns volt, a muay thai három korszakában, az aranykor vége felé is komoly sikerei voltak.


Mellesleg olyan nemzetközi eredményt ért el, ami szintén páratlan. Külföldi harcosok ellen 52-1 mérlege és a listán szereplő nevek bizony tiszteletre méltóak. Fabio Pinca, Liam Harrison, Mehdi Zatout, Andrei Kulebin, Victor Nagbe mind áldozatául estek (páran többször is) ennek a szinte Mátrixból idetévedt figurának.




[caption id="attachment_11188" align="aligncenter" width="504"]Saenchai akcióban Saenchai akcióban[/caption]

Páratlan eredményei közé tartozik az is, hogy hat súlycsoportban szerzett övet, miközben - egy évtizeden keresztül - minden Lumpinee bajnokot megvert. Orono, Attachai, Singdam mind vereséget szenvedtek a harcossal szemben, akiről sokan állítják, hogy bár a muay thai évszázadok óta jelen van, ilyen harcost nem láttak még soha előtte.


Sokszoros Lumpinee bajnok, WMC világbajnok, WBC Diamond világbajnok, de kétszer a thaiföldi sport újságírók szövetsége által kibocsájtott, a legjobb harcosnak járó díjat is besöpörte. Az egyiket 1999-ben, a másikat 2008-ban. Példátlan eset. De még sorolhatnánk tovább is.


Stílusa, technikája rányomta a bélyeget más sportokra is. Nemrégiben Amerika legnagyobb MMA szervezetében, az UFC-ben láthattunk Saenchai technikáiból visszaköszönni. Több harcos nyíltan hivatkozott rá, mint inspirációra.


Taktikai képessége, a küzdelmi IQ-ja, precizitása, pontossága és az ezekkel összefüggésben lévő védekezése lehetővé tették, hogy egy igen hosszú karriert fusson be és az egyik legaktívabb, leggyakrabban küzdő harcossá tegyék.


A nagyjából 60 kiló körüli, 1.70 magas Saenchai számtalanszor küzdött nálánál nagyobb, nehezebb ellenfelekkel, akiket még így is legyőzött, sokszor uralva a küzdelmet. Nem túlzás azt állítani, hogy sokakkal játszadozott, szinte bohócot csinálva belőlük.


Ahogy a legendás nagymester Kru Yodtong Senanan mondta: "A technika sokkal hatékonyabb, mint a nyers erő. Az olyan harcosok, mint Samart vagy Chartchai soha nem használtak erőt, hanem tisztán technikával vertek meg szinte mindenkit."


Saenchaire ezen fentebbi sorok különösképp igazak. Nem mintha nem lenne ereje, hogy bárkit kiüssön, de trükkjei, ellentámadása, pontossága, a képessége, hogy meccs közben alkalmazkodjon, stratégiát váltson, igazán páratlanná tették a küzdősportok világában.


A most 35 éves legenda egy nemrégiben napvilágot látott videó interjúban kifejtette, hogy új kihívások után nézve, tekintete az MMA felé fordult, hamarosan pedig Kanadába utazik, ahol Firas Zahabival, a legendás MMA edzővel és leghíresebb, legsikeresebb tanítványával GSP-vel (Georges St-Pierre) fog edzeni.


Robin van Roosmalen, Rico Verhoeven a kickbox világából érkeztek és sikeresen debütáltak, Melvin Manhoef vegyes eredményeket ért el MMA-ban. Sikerülhet Saenchai-nak? Meddig juthat a ketrec világában a thai legenda? Hamarosan meglátjuk.


https://www.youtube.com/watch?v=gJ-JSVxsPaU