Sport coaching - Feltárás és felszámolás

sport-coaching-mi-lett-volna-ha



Sport coaching rovatunkban ezúttal Bánóczi Péter egy olyan problémát, kérdést vesz górcső alá, mellyel a legtöbben már találkozhattunk, mind a sportban, mind magánéletünkben. Nézzük!

Sokszor merül fel az életben a kérdés: "Mi lett volna, ha?..." Pedig nem kéne, hogy így legyen. Nincs rosszabb annál, ha az ember bizonytalanságban van. Annál még a biztos rossz is jobb... Furcsának tűnhet, de a lelki megnyugvás szempontjából jobb. Azonban a "mi lett volna, ha?"-val kezdődő mondat azoknak az embereknek van a szótárában, akik nem vagy csak ritkán mernek szembenézni a dolgok/lehetőségeik következményeivel.


Ami természetesen lehet rossz is. Viszont, megtudják az eredményt és tovább tudnak lépni, „el tudják engedni” azt, ami nem kell. Ha, viszont jó, akkor megtudják, megélik, feldolgozzák, erőt merítenek belőle, és még folytathatnám. Tehát, a jó oldalra sokkal több mindent pakolhatunk, ha nincs "mi lett volna, ha?" mondatunk.


Mi lett volna, ha felhívom Andreát?
(talán randiztunk volna)


Mi lett volna, ha felhívom Zolit?
(megtudtam volna, hogy nem érdeklem)


Mi lett volna, ha felhívom a korábbi munkahelyemet?
(megtudtam volna, hogy szívesen visszavennének)


Mi lett volna, ha elmegyek arra a megbeszélésre?
(megtudtam volna, hogy sokkal jobb a cégünk pozíciója)


Mi lett volna, ha adok egy esélyt és találkozok Gáborral?
(megtudtam volna, hogy sok a közös bennünk)


Biztosan ismerősek a fenti vagy az ezekhez hasonló mondatok.


Sokan egész életüket úgy élik le, hogy nem kerülnek ki ennek a bűvköréből - azaz a szembenézés esetleges "nehézségeivel" -, és elméletben élik az életüket.


"Jó lett volna de, nem mertem megtenni. Mindegy, jobb is így!" Van egy rossz hírem, nem jobb! Igazából csak rosszabb lesz. Mert az nem fog hagyni, sem aludni, sem tisztán, előítélet-mentesen gondolkodni és ami talán a legfontosabb: továbblépni. Ezért kísértenek sokunkat akár több éves, évtizedes "mi lett volna, ha?" esetek, kérdések.


"A legtöbb ember azzal szorítja sarokba magát, hogy problémái vannak. Holott nem problémáink vannak, hanem lehetőségeink a döntésre" - Csernus Imre.


A sport coaching alkalmával sikeresen fel tudjuk tárni és fel tudjuk számolni ezeket a gátakat, elakadásokat.