Szabó Franciska - A cél az Olimpia

Hosszabb kihagyás után a jövő hétvégén Rómában tér vissza a nemzetközi mezőnybe Szabó Franciska, a Békés Megyei Kano Judo SE reménysége, aki a 63 kilogrammosok között ki akarja harcolni az olimpiai indulás jogát. Szabó Ferenc lányával, tanítványával, és a Békés Megyei Kano JSE vezetőedzőjével, Gyáni Jánossal a judoinfo.hu stábja beszélgetett.

SzabóFranciska

„Nem alakult eddig túl jól számomra az olimpiai kvalifikációs sorozat, tavaly ilyenkor a gerincemet csavarozták meg, aztán a vállamat műtötték, legutóbb pedig egy keretedzésen a térdemben vált le egy porc, ami aztán be is akadt – kezdte Szabó Franciska


– Hiába volt néhány jó eredményem, nagyon sok idő kiesett a riói kvalifikációból, ráadásul volt olyan időszak is, amikor csak az járt a fejemben, hogy mi lesz, ha nem sikerül megcsinálnom. Fejben is váltanom kell, eddig mindig másoknak akartam megfelelni, most a saját elvárásaimat kell követnem.”


A huszonnégy esztendős sportoló hozzátette, sok segítséget kap a békéscsabai klubtól, Gyáni János eljár Budapestre és Dunavarsányba a válogatott keret edzéseire, hogy segítse Franciska felkészülését. Az egerági sportoló a sok utazgatás helyett most Dunavarsányban, a Nemzetközi Judo Szövetség edzőtáborában lakik, így minden idegszálával a judóra összpontosíthat.


„Rómában kezdek, aztán Prágába utazom, és az összes hátralévő kvalifikációs versenyt vállalom, nincs más választásom. Nem lesz könnyű feladat, hiszen azért hétről hétre le is kell fogyasztanom ezekre a versenyekre” – mondta a 63 kilogrammos U23-as Európa-bajnok sportoló.


„Nem érdemes mellébeszélni, Franciskának ki kell mennie, és hoznia kell magát, van olyan erős, olyan világszintű judós, hogy meg tudja oldani ezt a feladatot, ki tudja harcolni magának az olimpiát – vélekedett a háromszoros olimpikon Gyáni János, a Békés Megyei Kano JSE vezetőedzője, aki elsősorban az anyagiak miatt nyújtott segítő kezet régi válogatott sporttársának, Szabó Ferencnek.


– Franciskát az édesapja nevelte fel a judo számára, ő juttatta el ilyen magas szintre. Amikor tavaly szóba került, hogy esetleg a színeinkben folytatja pályafutását, elsősorban azért tartottuk ezt fontosnak, mert így egy nagyobb klubbal a háta mögött anyagilag is meg tudja oldani, hogy eljusson a nemzetközi versenyekre. Természetesen ettől kezdve én is kötelességemnek érzem, hogy amiben csak tudom, segítsem, támogassam Franciska útját, szakmailag is és anyagilag is.”


/forrás: judoinfo.hu/