Legendás meccsek - Chávez vs Taylor

Chávez vs Taylor



Chávez vs Taylor! Nem semmi év volt a boksz szerelmeseinek az 1990-es. Több meccset is fel lehetne emlegetni, de ezúttal egy las vegas-i ütközetet veszünk górcső alá, ahol a "mennydörgés" találkozott a "villámlással".

Ez volt ugyanis az elnevezése a WBC bajnok Julio César Chávez és az IBF bajnok Meldrick Taylor cím-egyesítő összecsapásának, utalva Chávez erejére és Taylor sebességére. A rajongók, szakértők sejtették, hogy nem lesz hiány akcióban, de a mérkőzés minden várakozást felülmúlt. A Chávez vs Taylor meccset - melyet a Ring magazin 1990-ben az év bunyójának titulált - még nagyon sokáig emlegették!


Tyson hatalmas árnyékában sok feltörekvő harcos és jó meccs eltűnt. A rajongók tömegei számára boksz-eseménynek leginkább csak az számított, ha Iron Mike a kötelek közé lépett. Azonban pontosan Tyson '90-ben, Buster Douglas elleni, a világot megrázó veresége után elkezdtek megváltozni a dolgok.


A változás első szerencsései Chávez és Taylor voltak, az összecsapásuk idején két veretlen bokszoló. Julio César Chávez már a határán állt, hogy szülőhazájában legendának nevezzék, ráadásul három súlycsoportban is bajnok volt, a meccsre pedig 68-0-ás mérleggel érkezett.


A párharc "mennydörgő" fele 56 addigi ellenfelét kiütéssel tette el útjából! A "mexikói stílust" tökéletesen képviselő Chávez mérlegére majd' 80 éve nem volt már példa az összecsapásuk idején.


De ki volt Meldrick Taylor? A 17 évesen olimpiai aranyat szerző, a meccsre 24-0-1-es mérleggel érkező amerikait hihetetlen gyors kezekkel és lábmunkával áldották meg. A '84-es olimpiai csapatban olyan nevek mellett vágott neki az ötkarikás játékoknak, mint Evander Holyfield és Pernell Whitaker.


Taylor csillaga elképesztő sebességgel emelkedett a profik között, sebességére és reflexeire pedig addigi ellenfelei számára szinte lehetetlen volt választ találni. Egyetlen gyenge pontja saját mentalitása volt - gyakran állt bele a bunyóba és adott lehetőséget ellenfeleinek rá, hogy megüssék, holott egyébként ez sokkal nehezebb lett volna számukra.


Tizenhét másodpercen múlt minden - mondják a mai napig egyik legvitatottabb bokszmeccs és bírói döntés kapcsán. De nézzük a meccset!


https://www.youtube.com/watch?v=m9zKwGeHIgM?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0

Aki idő hiányában a teljes meccset nem tudja megtekinteni, az se keseredjen el, hiszen létezik egy rövidebb, 8 perces összefoglaló is! Íme:


https://www.youtube.com/watch?v=QIiOL292fEo?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0