Csernoviczki Éva Európa-bajnoki ezüstérmes

Remekül szerepeltek 48 kilogrammos judósaink a kazanyi kontinensbajnokság nyitónapján: Csernoviczki Éva pályafutásának hatodik Eb-döntőjét vívta és ezüstmet szerzett, míg a juniorkorú Pupp Réka az ötödik helyen zárt.

[caption id="attachment_12280" align="aligncenter" width="503"]csernoviczki_2016kazan1 Fotó: EJU[/caption]

Nagyon jól kezdődött számunkra az Európa-bajnokság, a mieink sorban nyerték a meccseket, előbb a paksiak junior Európa-bajnoka, Pupp Réka húzott be két győzelmet is, az azeri Gurbanlit ipponnal, az izraeli Rishonyt pedig intéssel verte, az 52 kilogrammos Szabó Katinka is sikerrel vette az első akadályt (a grúz Dzsanasvilinél volt jobb intéssel), majd a kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva húzta be az első strigulát a belga Jura ellen.


Mielőtt nagyon elbíztuk volna magunkat, jött a hidegzuhany: a 66 kilogrammosok között az áhított riói kvótáért harcoló Zámbori Bence gyorsan alul maradt a török Sandallal szemben, s rögtön a következő csatában kaptunk egy igazi gyomrost: a huszonegy esztendős izraeli Nelson Levy váratlan akciójával vazaris előnybe került, amit meg is őrzött a mérkőzés végéig, elütve ezzel a továbbjutástól világbajnoki bronzérmesünket, a tavalyi Európa Játékokon döntős Karakas Hedviget.


Ráadásul Szabó Katinkának nem sikerült venni a következő akadályt (az orosz Rizsova nyert ipponnal), majd Pupp Réka is étkerült a vigaszágra, igaz, a Grand Slam- és Grand Prix-győztes román Ungureanut egyelőre magasabban jegyzik, mint a paksiak reménységét, ráadásul sikerült alaposan megnehezíteni a dolgát, csupán intéssekkel tudott nyerni.


Ezek után kicsit tartottunk a 48 kilogrammos negyeddöntőtől is – nem volt miért: az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva remek helyzetfelismeréssel egy gyors karfeszítéssel legyőzte az olasz Moscattot, s így bejutott az elődöntőbe. Ott sem időzött soká, a török Lokmanhekim ellen ipponnal diadalmaskodva bejutott pályafutásának hatodik Európa-bajnoki döntőjébe.




[caption id="attachment_12281" align="aligncenter" width="504"]csernoviczki_2016kazan2 Fotó: EJU[/caption]

Ott a címvédő, ugyancsak olimpiai és világbajnoki bronzérmes belga Charline Van Snick várt rá. Sokszor összecsaptak már a felek, s többnyire – a Judoinside statisztikái szerint nyolcból hatszor – a magyar judós nyert. Így volt ez a 2013-as budapesti Európa-bajnokság emlékezetes fináléjában is.


És úgy éreztük, így lesz Kazanyban is. Évi remekül tartotta ellenfelét, akit kétszer intettek is. Nekünk állt a zászló, ám negyven másodperccel a vége előtt Van Snick újítani tudott, akciójára vazarit adtak, majd a földharcban egy újabb jukót szerzett, s már nem sikerült innen visszajönni. Csernoviczki Éva így ezüstérmet szerzett, fantasztikus sorozata pedig Kazanyban sem szakadt meg!


„Ez a koncentrációs hiba amiatt volt, hogy elfáradtam, két hete még beteg voltam. Ezzel együtt örülök, hogy kilencedszer is Eb-dobogóra állhatok, persze nyert helyzetből meccset veszíteni mindig rossz érzés”nyilatkozta könnyeivel küszködve Csernoviczki Éva, aki a magyar judosport huszonnyolcadik Eb-ezüstérmét szerezte meg.


„Évi kilenc éve zsinórban érmet szerez az Európa-bajnokságokon, erre a judóban tudtommal nincs példa. Ma egy apró figyelmetlenségen múlt a győzelem, remélhetőleg Rióban már nem fordul elő ilyen” – mondta az MTI helyszíni tudósítójának, Matusz Endrének Évi edzője-édesapja, Csernoviczki Csaba, hozzátéve, egyelőre csak a május végi Mesterek Tornája biztos a programjukban a hátralévő kvalifikációs viadalok közül.


Ugyanebben a súlycsoportban Pupp Réka is kitett magáért: a paksiak fiatalja a vigaszágon nyert a török Kilic ellen, ám a bronzmeccsen egyetlen intéssel alul maradt a másik török, Lokmanhekim ellenében.




[caption id="attachment_12282" align="aligncenter" width="504"]pupp_2016kazan Fotó: EJU[/caption]

Hangyási László tanítványa az ötödik helyen végzett, de ez nem várt jó eredmény a junior Európa-bajnoktól, aki egész nap igen érett judót mutatott Kazanyban.


„Most még nem érzem magam fáradtnak öt meccs után, majd este jobban kijön rajtam. Egy érem szebb lett volna, de nem vagyok csalódott, mert idén most tudtam a legjobb formámat hozni” – közölte a tizenkilenc éves Pupp Réka, aki hozzátette, egyelőre junior korú, és a riói helyett már inkább a 2020-as tokiói olimpiára készül.


/forrás: judoinfo.hu/