Forma és Funkció – Kovács Diána rovata

Rendszeres követőink megszokhatták már, hogy igyekszünk változatos témákban kiszolgálni olvasóinkat. Ennek egyik módja, hogy bizonyos időszakokon belül új rovatokkal bővítjük a már meglévőket. Ezúttal Kovács Diána lesz ebben segítségünkre!

[caption id="attachment_12244" align="aligncenter" width="504"]Kovács Diána kettlebell Fotó: Tibor Simon Photography[/caption]

Szakmai tanácsokról és edzésmódszerekről, sport coachingról, sportpszichológiáról már korábban is cikkeztünk, most valahol az ezek közt megbúvó hézagot szeretnénk úgymond egy kicsit betölteni, és a szakmaiságon túl az életmód témakört is körbejárni. Hitünk szerint nem elég sportolni, és az edzőterembe járni, de ennek megfelelően egészségen kell élni a hétköznapokban is. Ugyan ez közhelyesen hangozhat, de mégis, a nagy többség számára egy gyakran betarthatatlannak tűnő dologról van szó.


Kovács Diána segítségével egy olyan rovatot indítunk „Forma és Funkció” címmel, melyben a fent említett „életmód” témakörben olvashattok majd bejegyzéseket. Dia egészséges recepteken túl olyan tanácsokkal és praktikákkal lát majd el Titeket rovatában, amiket könnyen beépíthettek saját mindennapjaitokba, szolgálva ezzel fittségeteket és egészségeteket.



Mielőtt azonban belevágnánk, ismerkedjünk meg Diával. Következzenek tehát Kovács Diána szavai!

Már gyermekkoromban sem voltam egyszerű eset, sőt! Nem voltam tipikus lány. Focizni, és birkózni jártam a fiúkkal. Nem tudtam végigülni a tanórákat.  A szüleim hamar felismerték, hogy a hiperaktivitásomat és a lázadásomat minél előbb orvosolni kell, a többletenergiáimat pedig lekötni. Mi is lehet megfelelőbb eszköz erre, mint a sport? Így kezdtem atletizálni. Aztán a rám jellemző módon rengeteg sportágban kipróbáltam magam, az egyéni és a csapatsportokban is, a karatén át a versenytáncig.


Ezután egy rendvédelmi szakos gimnáziumba kerültem, ahol a sport szintén a mindennapjaim része volt, az kemény edzések mellett, rengeteg terepgyakorlatunk volt. Imádtam.  Aztán a főiskolán találkoztam a barantával. A baranta a történelmi magyar harci kultúrából származó magyar harcművészeti stílus. Így kerültem kapcsolatba az íjászattal és a lovas-íjászattal, vívással stb… ezek a mai napig nagyon kedves részei az életemnek. Amikor tehetem, és időm, lehetőségem van rá a mai napig űzöm őket.


A Főiskola befejezése után, még nem gondoltam arra, hogy a sport ne csak a hobbim legyen. Fotósként végeztem, és helyezkedtem el. Szerettem csinálni, kiváló tanáraim voltak, mindenki azt mondta tehetségem van hozzá, a Magyar Divatszövetségnél fotóztam, mégsem éreztem, hogy a helyemen lennék. Lassan, napról napra kezdett bennem érni a gondolat, hogy mást szeretnék csinálni. Ekkor már Bécs és Magyarország között ingáztam.


Elkezdtem képzéseket nézegetni Bécsben. Vettem egy nagy levegőt, és beiratkoztam a Fitness Academy-re, az első edző-képzésemre. Vért izzadtam a nyelv miatt, de éreztem, hogy ez lesz az. A helyemen vagyok. Elhelyezkedtem egy női edzőteremben. Frissen végzett edzőként, idegen nyelven edzéseket tartani, hatalmas kihívást jelentett.


Azután találkoztam a Spartan Gear termékcsaláddal, Bánkuti Gabi neve volt a védjegy, így hát beiratkoztam az IWI-hez a Spartan Girja (kettlebell) kurzusra. Azt hiszem ez volt az a pont, amikor éreztem, hogy nincs megállás. Közben elvégeztem a fitnesz edzői szakot Bécsben, amit otthon a Spartan Fighter, majd újból Bécsben egy funkcionális edzői majd számos más képzés követett.


Kovács Diána kettlebell pistol


A funkcionális edzés az, ahol megtaláltam magam. Minél többet tanulok, annál inkább rájövök, hogy mennyi mindent nem tudok még. Az emberi test egy csoda.


Hiszem, hogy csak akkor lehet valaki jó edző, ha törekszik arra, hogy jó ember is legyen. Nekünk nem lehet rossz napunk, mert az emberek tőlünk várják, hogy az ő rossz napjuk végén mosolyt csaljunk az arcukra. Felelősségteljes szakma a miénk, hiszen az emberek a legnagyobb kincsüket helyezik a kezünkbe, az egészségüket.


Edzőként példaképek vagyunk, egy kicsit talán mindenki szülei, nem tehetjük meg, hogy nem ehhez mérten viselkedünk. Ezalatt azt is értem, hogy edzőként pl. nem lehetsz hiteles, ha a saját edzésedet nem tudod végigcsinálni, vagy ha meghízol. Minden nap arra törekszem, hogy ne csak a saját, de az edzettjeim teste mellett a lelkét is szépítsük. Így lesznek igazán magabiztosak, és valóban egészségesek.


Van egy mondás, amit mindenki hallott már, miszerint nincs szebb ajándék, ha az ember azt csinálhatja, amit szeret. Én az utóbbi időben kezdem érezni ennek a súlyát. Nincs annál nagyobb sikerélmény, mint amikor az edzettek küldik a képeket, hogyan alakul át a testük, vagy milyen egészséges ételt esznek aznap. Amikor a lelkük legmélyebb titkait is megosztják veled, mert edzőként muszáj kicsit lelki társnak is lenned. Vezetőnek, akinek bevallják, ha csalnak a diétában, és Barátnak, akinek elpanaszolják mi történt velük.
Igyekszem felnőni a feladathoz.


Az ellenfelem.hu berkein belül, én egy kicsit a nőiesebb oldalt képviselem majd. Azt hiszem elkel egy nő is a két fiú mellé. :)


Mivel a másik nagy szerelmem a főzés, és az egészséges életmód, így ebben a témában is olvashattok majd tőlem cikkeket.



 Hamarosan belecsapunk, kövessetek minket addig is!