Három magyar érem a judo Európa-bajnokságról

Három magyar érem kerül be a történelemkönyvekbe a 65. judo Európa-bajnokságról, amit Kazanyban rendeztek az elmúlt hétvégén.

[caption id="attachment_12344" align="aligncenter" width="504"]gercsak_2016kazan4 fotó: EJU[/caption]

Csernoviczki Éva ezüstérméről már olvashattak, akik követnek minket. Az övét még két magyar érem követte. Tóth Krisztián és Gercsák Szabina állhatott még dobogóra a mienk közül. Szabina a bronzéremért ráadásul egy iponnal verte a világelső holland Polling-ot!


Gercsák Szabina ezzel a bronzéremmel átvette a kontinentális szabadkártyát Cirjenics Miklóstól. Így karnyújtásnyira került a riói Olimpiától! Cirjenics Miklósnak pedig a hátralevő 2 tornán kell a kvótáját kiharcolni.


Kazanyban ezüstérmes Tóth Krisztián a harmadik a rangsorban, Rióban ott lesz, de ezt már egy évvel ezelőtt is biztosra vettük. Számára a riói kiemelés lehet fontos, ebből a szempontból pedig a mexikói World Masters lehet sorsdöntő viadal.


Csernoviczki Éva a 48 kilogrammban tovább erősített, már nyolcadik a rangsorban, nyugodtan készülhet Rióra, és még kiemelt is lehet majd a sorsolásnál.


Az 57 kilogrammban a Kazanyban hamar búcsúzó Karakas Hedvig kvótája nem került veszélybe, és a hátralávő két versenyen már nem is fogja elveszíteni azt.


A 70 kilogrammban Gercsák Szabina tehát átvette a kontinentális szabadkártyát. A biztos befutó helytől csaknem négyszáz pontnyira van, egy (vagy két) bravúros eredménnyel akár ezt is megszerezheti, de a szabadkártyát el is veszítheti. Számára tehát még nem lefutott ez a „verseny”.


A 78 kilogrammos Joó Abigél viszont akár hátra is dőlhet, tőle sem vehetik már el a kvótáját. Nem írtunk még a férfi 66, illetve a női 63 kilogrammról, nagyon halvány esély még Zámbori Bence és Szabó Franciska előtt is van a kvalifikáció kivívására, de ehhez Grand Slam- vagy Grand Prix-érmet kellene szerezniük.


Összességében nem sokat változott a helyzetünk: hét riói helyünk biztos, a nyolcadik valószínű, a kilencedikhez viszont már bravúr kellene. A kvalifikációs sorozatból három verseny van hátra, május 6. és 8. között a bakui Grand Slam, május 13. és 15. között az almati Grand Prix, majd május 27. és 29. között a guadalajarai World Masters következik, utóbbin azonban csak a világranglista első tizenhat helyezettjei vehetnek részt.


/A judoinfo.hu cikke bővítve/



Kövess minket az Instagramon is!

https://www.instagram.com/p/BEJF1dFQd3o/