Ma rajtol a judo Európa-bajnokság

Ma rajtol a 65. Európa-bajnokság, a Budapesttől mintegy 2500 kilométerre fekvő tatár fővárosban, Kazanyban. Az 1,1 milliós lakosú nagyvárost magyarul Kazánnak is hívják, nevét a legendák szerint a város mellett fekvő hegyről kapta, amely egy felfordított üstre hasonlít.

[caption id="attachment_12258" align="aligncenter" width="504"]Ungvári_Miklós Fotó: Szabó Miklós[/caption]

Az idei Európa-bajnokság kiemelt jelentőségű az olimpiai kvalifikáció szempontjából, hét súlycsoportban már gyakorlatilag megvan a kvótánk, de néhányan még reménykedhetnek abban, hogy sikerül megszerezniük (vagy éppen magyar riválisukat sikerül megelőzniük).


A magyar színeket tizennyolc judós képviseli az egyéni küzdelmekben, vagyis kihasználjuk a lehetőségek adta teljes létszámot, sőt, hosszú idő után újra lesz indulónk a női nehézsúlyban is.


„Kedden megvolt a hivatalos akkreditáció, szerencsére mindenki tud indulni a mieink közül, vagyis a kilenc férfi és kilenc női egyéni induló mellett mindkét csapatversenyben képviseltetjük magunkat – tájékoztatta a helyszínről Nagy András szakágvezető a Judoinfo olvasóit.


– Két érem és két pontszerző helyezés megszerzése a minimális célkitűzésünk, de a kvalifikáció szempontjából is nagyon fontos esemény az Európa-bajnokság, hiszen ez a verseny az öt legjobb eredmény mellé plusz pontokat adhat. Így fontos lehet a riói kiemelés szempontjából is, de akár a már biztosnak mondható kvalifikációk mellett más súlycsoportokban is előrébb kerülhetnek a versenyzőink, akár direkt kvótás helyre. Ami biztató, a magyar csapat szállása a 2013-as Universiadéra épített Faluban van, remélem, az eredményeink hasonlóan jók lesznek, mint akkor!”


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=r9yjXgJEqdw&w=560&h=315]


A magyar judo erejét jelzi, hogy az elmúlt években rendre kiemelkedő eredményekkel zártuk az Európa-bajnokságot, versenyzőink az összes magyar Eb-arany csaknem felét, nyolc bajnoki címet az elmúlt tíz esztendő során gyűjtötték össze, ugyanakkor tavaly megszakadt egy ragyogó sorozatunk: hat magyar aranyéremmel zárt Európa-bajnokság után a bakui Európa Játékokon nem csendültek fel a Himnusz hangjai.


Az elmúlt évek világversenyeihez hasonlóan az idei Európa-bajnokságon is indulhat két azonos nemzetbeli versenyző súlycsoportonként, igaz, legfeljebb kilenc judóst nevezhet egy-egy ország nemenként. A magyar válogatott öt súlycsoportban (férfi 73, 81 és 90, illetve női 48 és 78 kg) is él ezzel a lehetőséggel, ugyanakkor egy súlykategóriában (férfi 60 kg) nem lesz magyar induló.


Az egyéni küzdelmekre nevezett versenyzőinkhez vasárnap csatlakozik Ungvári Attila és Demeter Bendegúz is, akik a csapatversenyen segítik válogatottunkat. A mieink a tavalyi Európa Játékokon mindkét nem küzdelmeiben az ötödik helyezést szerezték meg.



A PROGRAM


ÁPRILIS 21., CSÜTÖRTÖK
Férfiak, 60 kg (címvédő: Beszlan Mudranov, orosz; magyar induló: –)
Férfiak, 66 kg (címvédő: Kamal-Kan Magomedov, orosz; magyar induló: Zámbori Bence, Budaörsi SC)
Nők, 48 kg (címvédő: Charline Van Snick, belga; magyar induló: Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya; Pupp Réka, Atomerőmű SE)
Nők, 52 kg (címvédő: Andreea Chitu, román; magyar induló: Szabó Katinka, Százhalombattai JSE)
Nők, 57 kg (címvédő: Telma Monteiro, portugál; magyar induló: Karakas Hedvig, BHSE)


ÁPRILIS 22., PÉNTEK (Tv: M4, felvételről)
Férfiak, 73 kg 
(címvédő: Sagi Muki, izraeli; magyar induló: Ungvári Miklós, Közgép-Ceglédi VSE;Szabó Frigyes, Leányvár SE)
Férfiak, 81 kg (címvédő: Avtandil Csrikisvili, grúz; magyar induló: Csoknyai László,Atomerőmű SE; Krizsán Szabolcs, BHSE)
Nők, 63 kg (címvédő: Martyna Trajdos, német; magyar induló: Szabó Franciska, Békés Megyei Kano JSE)
Nők, 70 kg (címvédő: Kim Polling, holland; magyar induló: Gercsák Szabina, Hell-Miskolci JC)

ÁPRILIS 23., SZOMBAT (Tv: M4, felvételről)
Férfiak, 90 kg
 (címvédő: Kirill Gyenyiszov, orosz; magyar induló: Tóth Krisztián, KSI SE;Vér Gábor, BHSE)
Férfiak, 100 kg (címvédő: Henk Grol, holland; magyar induló: Cirjenics Miklós,Atomerőmű SE)
Férfiak, +100 kg (címvédő: Adam Okruasvili, grúz; magyar induló: Bor Barna, Atomerőmű SE)
Nők, 78 kg (címvédő: Marhinde Verkerk, holland; magyar induló: Joó Abigél, KSI SE; Salánki Evelin, Ippon Judo Tatabánya)
Nők, +78 kg (címvédő: Emilie Andeol, francia; magyar induló: Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC)


ÁPRILIS 24., VASÁRNAP (Tv: M4, felvételről)
Csapatverseny
Férfiak
 (címvédő: Franciaország; Magyarország: Zámbori Bence; Szabó Frigyes; Krizsán Szabolcs; Ungvári Attila, Közgép-Ceglédi VSE; Vér Gábor; Demeter Bendegúz (Kaposvári Judo Klub)
Nők (címvédő: Franciaország; Magyarország: Szabó Katinka; Karakas Hedvig; Szabó Franciska; Gercsák Szabina; Szigetvári Mercédesz)


judo_eb_naptaralap


/forrás: judoinfo.hu/