Nyolc magyar birkózó már ott lesz az Olimpián

A judósaink kvalifikációjáról már esett szó, most vessünk egy pillantást a birkózóinkra is. A hétvégén ugyanis értékes pontokat szereztek Ulánbátorban.

[caption id="attachment_12353" align="aligncenter" width="504"]ligeti_daniel fotó: MTI[/caption]

Két magyar ezüstéremmel, azaz két riói olimpiai kvótával ért véget Ulánbátorban a női verseny. A mieinktől a 63 kilogrammos Sastin Marianna ausztrál, új-zélandi és francia birkózókat legyőzve került a döntőbe, ahol visszalépett a török Sahinnak, míg a 75 kilogrammos Németh Zsanett tajpeji és német versenyzők ellen diadalmaskodva jutott be az olimpiai kvótát érő fináléba, ahol a francia pontozással legyőzte őt, bár az a mérkőzés az olimpiai kvalifikációba már nem számított bele.


A szabadfogásúak versenyén a 125 kilogrammos Ligeti Dániel régi önmagára emlékeztetve három mérkőzést nyert meg remek birkózással, így bejutott a súlycsoport döntőjébe, ami olimpiai kvótát jelent a szombathelyi kiválóság számára. Dani az indiai, bolgár és kirgiz versenyzők legyőzésével Magyarország nyolcadik, azon belül a szabadfogás második olimpiai kvalifikációját szerezte meg.


Bácsi Péter ugyancsak sikeresen vette az akadályt, és így már a harmadik Olimpiájára készülhet!




[caption id="attachment_12351" align="aligncenter" width="503"]peter_bacsi_hun_df._ilie_cojocari_rom_6-0_d fotó: Martin Gábor[/caption]

"Nagyon jó napot fogtam ki, és igazán kíváncsi vagyok, hogy ez mitől alakul így? Mitől függ az egész, minek köszönhető egy-egy ilyen jó nap, de az biztos, hogy remekül aludtam, semmilyen feszültséget nem éreztem. Ráadásul sikerült megbirkóznom a hétórás időeltolódással is." - nyilatkozta Péter a verseny után.


Olimpiai kvótát szereztek az alábbi versenyzőink:


Női birkózás: Sastin Marianna (63 kg), Németh Zsanett (75 kg).
Szabadfogás: Veréb István (86 kg), Ligeti Dániel (125 kg).
Kötöttfogás: Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg), Varga Ádám (98 kg).


Az olimpiai kvóta megszerzésére az utolsó lehetőség a törökországi Isztambulban megrendezésre kerülő (május 6-8 között) második világkvalifikációs versenyen lesz.


/A birkozoszov.hu cikke bővítve/