Samsun - Két magyar már a legjobb 4 között

A törökországi Samsunban az ötödik napjához érkezett tegnap az európai olimpiai kvalifikációs ökölvívó torna.

bernath_istvan

A délutáni programban három, az estiben két ökölözőnk kerül sorra.


Az egyetlen még versenyben levő magyar hölgy a 75 kg-ban Szatmári Petra az ír Christina Desmonddal találkozott. Az első menet elején az ír egy jobb csapottal kezdett, amin Petra fenn is akadt. A menet végére mintha belefáradt volna a saját iramába az ír. A második menettől Szatmári már sokkal jobban ráállt ellenfelére és "a szinte állóbunyóban lesarabolta ellenfelét és kiégette belőle a az utolsó csepp zsírt is" - mint Kovács László dr. a férfiak szövetségi kapitánya mondta. Szatmári 3-0-ra nyert. Az elődöntőben az ellenfele a kétszeres világ és háromszoros Európa-bajnok, 36 éves svéd Anna Laurell Nash lesz. A nőknél olimpiai kvótát csak a döntősök szereznek.


A férfiaknál Kontrecz Márk a 64 kg-ban lépett kötelek közé és 3-0-as vereséggel távozott onnan a litván olimpiai bronzérmes Evaldas Petrauskas elleni meccs után. A litván dinamikus, nagy tapasztalattal rendelkező ökölvívó, akivel szemben nem tudta felvenni a "harci rendet" a magyar versenyző. A második menet közepétől Kontrecz már jobban ráhangoldódott az ellenfélre, ki is dolgozott helyzeteket, de nem fejezte be őket. A harmadik menet a korábbiaknál szorosabb volt, Kontrecz ezzel bizonyította állóképességét, tartotta a ritmust, de ez kevés volt.


A +91 kg-ban Bernáth István nemigen adott esélyt Petar Belberovnak, szinte végig "zuzógép" módjára viselkedett a ringben, az első menet végén le is ütötte a bolgárt, akire számoltak.A további két menetben is folyamatosan verte ellenfelét, aki szerencsés volt, amikor nem érte újabb Bernáth csapás. A 3-0-al továbblépő magyar versenyző a brit Joseph Joyce-szal találkozik az elődöntőben. Joyce tavaly aranyérmes lett a bakui Európa Játékokon, majd bronzérmes a dohai világbajnokságon. Mérkőzésük tétje az olimpiai hely lesz, hisz a döntőbe jutónak már írhatják is a riói repülőjegyet. Ha a mérkőzés vesztese győztesen vívja majd meg a harmadik helyért a küzdelmet, úgy ő is olimpiai résztvevővé lép elő.


/forrás: monokli.com/