Bányász Andrián - Cél az eredményes nemzetközi versenyeztetés

Nyáron változás történt a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetségnél, ahol a válogatott élére kinevezték a korábbi kiváló és eredményes versenyzőt, Bányász Adriánt!

banyasz_adrian

 

Bányász Adrián nevét nem kell bemutatni azoknak, akik kicsit is jártasak a magyar küzdősportban. Adrián a tatabányai csapata mellett ezentúl szövetségi kapitányként is feladatot lát el a Muaythai Országos Sportági Szakszövetségnél. A tervekről és célokról is kérdeztük őt.


ellenfelem.hu: - A Muaythai válogatott szövetségi kapitánya lettél a nyáron. Majd rögtön egy szakmai programot is elindítottatok a Szövetséggel. Mesélnél erről kicsit?


Bányász Adrián: - Igen nyáron nevezett ki a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség a válogatott szövetségi kapitányává ami egy nagyon megtisztelő de egyben felelősségteljes titulus! Helyettes kapitányi feladatokat pedig Szabó László budapesti edzőkollégámra bízták. Azonnal munkához is láttunk. Ugye, első körben felkértük a szövetség egyesületeit,hogy delegálják a válogatottba azokat a sportolókat akiket a felkészítőik úgy ítélnek meg,hogy megütik azt a mércét amit egy nemzeti csapat megkíván, emellett volt akit behívtunk a válogatottba. Ebből a keretből lesznek kiválasztva azok a sportolók akik országunkat képviselhetik nemzetközi megmérettetéseken. Augusztus 20-21-én Tatabányán le is bonyolítottunk egy keret edzőtábort ami a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült! Rengeteg technika, páros gyakorlatok, küzdelmek és clinch volt terítéken. Emellett kondicionálisan is meg lettek terhelve a srácok, megnézve, ki mit bír. Ezen az első táboron még az egyesületek edzői részt vehettek ill. látogathatták, viszont a folytatásban már csak a kiválasztott versenyzők részvételével fog zajlani. A műhelymunka mindennél fontosabb, és az oktatók nagyon jó munkát végeznek, de a válogatott más lapra tartozik, és le kell másolnunk az olimpiai sportágak precizitását ezzel kapcsolatban. Október 1-2. ára tervezzük a második hétvégi edzőtábort, amely szintén napi kettőször két óra edzést takar. Hozzáteszem ez a felnőtt sportolókat érinti. Mivel nagyon utánpótlás párti vagyok, szeretném, ha külön lennének választva a fiatalok és valaki más csak rájuk összpontosítana! Ezt jeleztem is a szövetség felé. Tervben van havi rendszerességgel IFMA szabályrendszerben való versenysorozat kizárólag utánpótlásnak.


e.: - Milyen a rövid és hosszú távú terveket fogalmaztatok meg?


B.A.: - A rövid távú tervek közé tartozik a következő tábor és az október 22-29-ei Európa-bajnokság, ami Horvátországban lesz. Hosszú távon pedig egy erős magyar csapat felállítása folyamatos képzésekkel, összetartó edzésekkel, táborokkal és remélhetőleg eredményes nemzetközi versenyeztetés.


e.: - Edzőként és versenyzőként is jól ismered a hazai mezőnyt. Mik a legnagyobb hiányosságok szerinted, és mik az erősségek, amikre majd a jövőben is támaszkodni lehet?


B.A.: - Nos hiányosságként talán azt említeném meg, hogy vannak olyan oktatók, akik a saját továbbképzésüket nem tartják fontosnak, csak tartják az edzéseket így a tanítványok sem tudnak egy magasabb szintre emelkedni. Természetesen ez a legtöbb edzőkollégára nem igaz, sőt sokan ugyanúgy fontosnak tartják, mint én. Hála istennek többen felismerték,hogy nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a clinchre is mert le vagyunk benne maradva. Az erősségeinket pár kimagasló fiatal és agilis versenyzőben látom, akik céltudatosan készülnek és emellett fantasztikus képességekkel bírnak valamint több nagyon jó szakember ténykedik itthon a muaythai területén.


e.: - Milyen gyakran jön majd össze a válogatott a közös gyakorlásokra? Illetve milyen módon kerülhet majd valaki be a magyar válogatottba?


B.A.: - Szeretném, ha minél gyakrabban meg lehetne valósítani, de ez nem olyan egyszerű az anyagiak miatt! Mint már említettem idén még az edzők ajánlásával, ami persze még utazó válogatottságot nem jelent ill. behívásra, ha úgy ítéljük meg, hogy annak a versenyzőnek meg kell adni a lehetőséget a teljesítményei és eredményei alapján. Jövőre már szeretnénk kidolgozni egy rendszert erre. A válogatott táboraiban pedig elválik, kik is képviselik majd Magyarországot!


megatech_kupa


e.: - Végezetül kicsit a klubodról. Augusztus végén ismét megrendeztétek a MegaTech Kupát. Hogy sikerült a gála? Hogy szerepeltek a saját versenyzőid?


B.A.: - Igen, augusztus 27-én került megrendezésre a Mega Tech kupa immár 7.alkalommal. 17 Muaythai és K1 mérkőzést láthatott a teltházas közönség. Fantasztikus hangulat,kemény és színvonalas mérkőzések jellemezték a gálát, ahol külföldi versenyzők is megmérettették magukat!11 MegaTeches lépett ringbe és ebből 9 győztesen hagyta el azt. A főmérkőzésen a hazai Busai Gergely a szlovák Martin Ulmannt fogadta és egy kemény, látványos csatában a harmadik menetben búcsúztatta is! Volt egy nehézsúlyú profi muaythai magyar bajnoki címmérkőzésünk is ahol Gilányi Attila és Koczfán János feszült egymásnak. Egy szoros mérkőzésen a címvédő Gilányi derekára került az öv!


e.: - Köszönjük, és eredményes szereplést kívánunk a válogatottnak!