Kerekasztal – Nők a küzdősportban

Az őszi szezon indulásával mi is magasabb fordulatra kapcsolunk, hogy továbbra hasznos, és értékes információkkal és cikkel szolgáljunk Nektek. Ezért egy új rovatot is indítunk, mely a Kerekasztal címet kapta.

Kerekasztal

Rendszeres olvasóink megszokhatták, hogy időről időre valami újdonsággal igyekszünk meghálálni a rendszeres figyelmeteket. Új rovatunk, a Kerekasztal is ezt hivatott szolgálni. Minden rész egy-egy adott téma köré épül majd, amiről 3-4 sportoló vagy edző véleményét kérdezzük majd meg.


Az első részben a nők és a küzdősport kapcsolatát boncolgatjuk majd három kiváló és eredményes magyar sportoló segítségével. Nánási Fatimét, Szmolka Nikolettát és Kovács Alexandrát kérdeztük arról, hogy mit adott nekik az évek során a küzdősport?



Elsőként a Grappling és Brazil Jiu Jitsu Európa-bajnokunkat, Szmolka Nikolettát kérdeztük a témában. Niki amellett számos hazai bajnoki cím mellett a nemzetközi porondon is rendkívül eredményes. Jöjjenek elsőként az ő gondolatai:

szmolka_erem


„Én a küzdősport előtt nem találtam a helyemet. Nem voltak igazán barátaim. Azóta megváltozott az életem. Tudom, rájuk bármikor számíthatok, és Velük együtt kaptam egy második családot. Emellett kitartóbb/harcosabb is lettem, nem adom fel olyan hamar a dolgokat, mint a szőnyegen és azon kívül. Nem tudom teljesen megfogalmazni mennyi mindent kaptam azzal, hogy elkezdtem a küzdősportot, de csak pozitív irányba változott az életem. Rátaláltam önmagamra!”



Nánási Fatime a nyáron begyűjtötte Magyarország első bronzérmét Las Vegas-ban az amatőr MMA Világbajnokságon. Gazdagítva ezzel korábbi grapplingben és pankrációban megszerzett világbajnoki érmeinek számát. Fatime évek óta kemény edz a sikerért. Hogy mit kapott ő a küzdősporttól? Az alábbi sorokból kiderül:

Fatime_bronzéremmel


„A küzdősport megváltoztatta az életemet. Egy új családot kaptam, a csapatom formájában és rengeteg barátot az ország, sőt a világ különböző pontjairól a sportnak köszönhetően. Amikor bent állok a ketrecben, olyan érzés fog el, mint semmilyen másik helyzetben. Ezt nem adnám semmiért sem! Női versenyzőként, úgy érzem nem a legkönnyebb mások elismerését megszerezni, de ez nem okoz gondot, inkább csak még jobban hajt afelé, hogy bizonyítsam, igenis van helyem ebben a sportágban.”



Kovács Alexandra egyike azoknak, akikről portálunk a legtöbbet cikkezett. Szandi sikereivel adott nekünk munkát bőven, és mi nagy örömmel számoltunk be ezekről. Kempo, thaibox és MMA. Ezeken a területek már bizonyított Szandi az elmúlt évek során. Nála is arra voltunk kíváncsiak, hogy a sok-sok siker mellett mit kapott még a küzdősporttól az évek során?

kovacs_szandi_protein


„Minden sportágra igaz, hogy ha kitartóan űzik, személyiségformáló hatású. Velem is így történt, rengeteg jó tulajdonságot köszönhetek a Kemponak. Elsőként a magabiztosságot említeném, mert ezen a területen változtam a legtöbbet. Régen visszahúzódóbb voltam, nem mertem megszólalni, kinyilvánítani a véleményem. Rengeteg gát volt bennem, amit a Kempo segítségével sikerült leküzdenem. Hiszen egy verseny mindig hatalmas izgalommal jár, és én borzasztóan izgulós típus vagyok, de meg kellett tanulnom szabályozni és nem kimutatni ezt mások, főképp nem az ellenfeleim előtt.


A rendszeres edzések és ezáltal elért sikerek egyre magabiztosabbá tettek és még jobban tudtam kezelni a hasonló helyzeteket akár az egyetem vagy a hétköznapok kihívásai előtt is álltam. És ha már a kihívásoknál tartunk, az övvizsgák végigküzdése mind a testnek és mind a léleknek nagy megpróbáltatás, amit teljesítve mindig nagy büszkeségérzettel tölt el, hogy meg tudtam csinálni! Felerősíti az emberben, hogy nincs lehetetlen, bármit elérhet, ha képes érte megküzdeni. Mindezek mellett a Kempo rengeteg jó emberrel hozott össze, akiktől tanulhatok, és akikkel jól érzem magam, mint például az edzőim és edzőtársaim. Jó helyen vagyok, szeretek ide tartozni!” 


Nem titkolt szándékunk volt a témával kapcsolatban, hogy még több hölgy számára tegyük vonzóbbá a küzdősportok világát. Reméljük, hogy az általunk megszólaltatott három kiváló sportolónk mondatai motivációként eljutnak azokhoz, akik esetleg még bizonytalanok abban, hogy kimerjenek-e próbálni egy thaibox vagy egy brazil jiu jitsu edzést?



A sportolás amellett, hogy rendkívül egészséges, jó irányba változtatja meg az ember, és észrevétlenül tanítja meg olyan dolgokra, amik akár önmagukban is megváltoztathatják az életét!