Magyar judokák a XV. nyári paralimpiai játékokon

Magyar judokák a XV. nyári paralimpiai játékokon! Az idei paralimpián két judokánkért is szoríthatunk!

Magyar judokák a XV. nyári paralimpiai játékokon - Szabó Nikolett (illusztráció)


Szerdán elrajtolt a XV. nyári paralimpiai játékok Rio de Janeiróban. 162 nemzet sportolói mérik össze tudásukat huszonhárom sportágban, köztük judóban is. A magyar színeket Burányi Flóra és Szabó Nikolett képviseli, Gosztonyi Balázs pedig bíróként kapott meghívást a brazil fővárosba.


A paralimpiai judo szabályai megegyeznek a riói olimpián alkalmazottakkal, annyi különbséggel, hogy mindig kétkezes természetes fogásból indulnak a mérkőzések. Ha a küzdelem megszakad, ebből a pozícióból indulhat újra minden esetben.


A férfiak hét súlycsoportjában (60, 66, 73, 81, 90, 100 és +100 kilogramm) a küzdelmi idő öt, míg a nőknél hat súlycsoportban (48, 52, 57, 63, 70 és +70 kilogramm) négy percig tart.


Burányi Flóra szeptember 9-én pénteken az 57 kilogrammban, Szabó Nikolett – a londoni paralimpia bronzérmese – szeptember 10-én szombaton a 70 kilogrammosok között lép tatamira. Minden versenynapon a selejtezők magyar idő szerint délután három órától, az érmekért zajló mérkőzések este fél kilenckor kezdődnek.