Sport coaching – A tökéletes állapot

Sport coaching! Mi az az ideális állapot, amire törekednünk érdemes? Egyáltalán, mit akarunk elérni? Mit jelent számunkra az 'eredmény'?

sport coaching - zanshin


A sport coaching egy tág terület, szakág, melybe igen sok minden belefér. Alábbi írásában Bánóczi Péter ismét valami olyan, megfoghatatlan és szinte megragadhatatlan, ám fontos dolgot boncolgat, melyen sporttól függetlenül érdemes elgondolkodni. Következzenek Péter szavai!


"Zanshin-nak hívják többek között azt a pillanatot, amikor a tökéletes vágást véghezvitted a katanával. A szellemed át tud menni egyik mozdulatból a másikba törés nélkül.


Üres, de mégis tele, ünnepi, elégedettséggel feltöltött, nyugodt, de egyben elszánt, ellentmondást nem tűrő mégis lágy finom, célba érkezett érzés. Ez az állapot, amire törekedni érdemes minden sportban. Légies könnyedséggel, gyorsan és pontosan cselekedni.


Vissza-visszatérő probléma a nálam megforduló klienseknél, hogy nyugtalanok. Hajtanak az eredményért, de még sem az jön, amire ők vártak. Rendre felteszem a kérdést, hogy: "Mit jelent számodra az EREDMÉNY?" Sok esetben, elakad a hangja, bizonytalanná válik, hogy „most meg kell felelnie nekem” a szó több értelmében is.


Pedig csak egy kérdést tettem fel, de már a válasz megadásán is gondolkozni kell. Azonban, ahogy haladunk a Coaching-ban, egyre mélyebb ismeretek tudatosulnak benne saját magáról. A válasza az eredményt vagy más céljait illetően, pedig metszően határozottá válik. Úgy gondolom, hogy önmagunk legyőzése a legnagyobb feladatunk.


Dolgozni kell a Zanshin (残心) elérésén, még ha nincs is mindig kard a kezünkben..."


"Gondolat suhan
kezed szárnyán. Tiéd a
teljes valóság"


A haiku szerzője: Edina Gábor pszichológus.