Kickbox EB - 11 magyar érem már biztosan lesz

Mariborban szerdán teljes gőzzel beindult a küzdelem a selejtezők során. Három tatami és három ring működött folyamatosan, sok magyar résztvevővel.

kick-box-eb-2016-maribor-lead

Ahogyan az várható volt, a rendezők igyekeztek úgy szervezni az Európa-bajnokságot, hogy a pénteki és szombati döntőket meg lehessen rendezni a terveknek megfelelően. Egész nap mentek a csaták, s a nap végére a mérleg már jobbnak bizonyult, mint a meglehetősen szomorú keddi napon. A szerdai napot a következő mérleggel zárta a magyar csapat :a négy között van Veres Roland, Zsarkó Dániel Péter, Busa Gabriella, Busa Andrea, Sélley Anna a szenior válogatottak közül, valamennyien light-contactosok.


A veterán light-contact sem marad érem nélkül, hiszen Bertalan Gábor, Csernák Sándor, Bagi Péter, Tóth István, Pődör Csaba, Szuknai Zsuzsa már dobogós. Sajnos a még állva maradt ringeseink, Szőke László, Rákóczi Renáta és Géczei Róbert szerdán elbúcsúztak a küzdelmektől. Ugyanígy járt a light-contactosok közül Gács Kristóf és Dohányos András is.


Így 11 magyar érem biztos, a színük eldöntése a további három napra maradt. Az izgalmas szerdai nap néhány – nem teljes- történését ragadjuk ki Olasz Attila közvetítésével:


”Dohányos Bandinak nem sikerült legyőznie az osztrák fiút. Azt láttuk rajta, hogy ideges volt, kijött az, hogy kevés mérkőzése volt az év folyamán, s régebben vett részt ilyen nemzetközi megmérettetésen. Feszülten, görcsösen küzdött és a harmadik menetet már nem tudta ugyanazzal a kondícióval végig vinni. Hiába állt a mérkőzés még a második menet végén is döntetlenre, a harmadikra elfáradt. Busa Gabriella és Veres Roland sikeresen vette viszont az akadályt, Roli könnyedén verte török ellenfelét, Busa Gabi pedig rutinból oldotta meg a feladatot, tegnapi betegsége ellenére. Ma reggelre lement a láza, csak a harmadik menetén látszott, hogy megviselte a betegség. Zsarkó Peti egy dinamikus törökkel csatázott a szó szoros értelmében. Sokat szabálytalankodtak, a török lefejelte Petit, felszakadt a szemhéja, mégis nyert. Most már kezeltük a sebét. Busa Andrea magabiztosan nyert. A döntőbe jutásért a fiúknál Rolandnak van nagyobb esélye, de ha Zsarkó Peti azt a teljesítményt mutatja, amit a második menet közepén láttunk Tőle, akkor van esély a győzelemre.”


kickbox-eb-maribor-2016


A szenioroknál a döntőbe jutásért érdekes mérkőzések várhatók. Az öt szenior mérkőzésből három ír ellen lesz. Zsarkó Péter a 69 kg tavalyi világbajnokával, az idén 74-be feljött Des Leonard-dal csap össze, nehéz és kemény mérkőzés lesz. Leonard húga is magyar napot tart, hiszen Busa Andreával mérkőzik. A harmadik írrel Sélley Anna vív majd meg. Veres Roland a rutinos Ivan Scolla ellen nem fog unatkozni. A veteránoknál minden versenyzőnknek meg van az esélye a továbblépésre,lelkesedésükön nem fog múlni.


Folynak az Európa-bajnokságon olyan küzdelmek is, amit nem tatamin és ringben vívnak, hanem fehér asztal mellett, mosolyogva, beszélgetések és érvelések közepette. Ezeknek a csatáknak az első magyar győzelme is megszületett, hiszen a WAKO európai szervezetének szűk irányító testületébe, a WAKO Európa Board-ba beszavazták Király Istvánt, a magyar szövetség alelnökét, aki a WAKO világszervezet hasonló testületében is helyet kapott korábban. 32 ország képviselője szavazott, és 28 szavazatot Király István, vagyis kétség sem fért tagságához az öt induló jelölt közül. Ez a sportdiplomáciai siker jól jelzi a magyar kick-box helyét és tekintélyét a WAKO-n belül, egyben további, nagyobb célok elérésére is reményt ad, amire szükség is lesz.


Folyik ugyanis egy hosszabb idő óta dúló küzdelem, a tét, ki rendezze meg a 2017 évi felnőtt Világbajnokságot. Nyolc ország igyekszik megtenni mindent annak az érdekében, hogy Világbajnokságot rendezhessen. Hosszas tárgyalás és szavazás, egyeztetés után az utolsó körökre négy ország maradt: Madagaszkár, Olaszország, Bosznia-Hercegovina és Magyarország!


1985-ben Budapesten,és 2005-ben Szegeden olyan emlékezetes világbajnokságot rendeztünk, hogy évekkel később is követendő példaként emlegették a többi rendező előtt. Óriási kihívás és lehetőség lenne, ha megkapnánk ennek a versenynek a rendezési jogát. Ez a hét választ adhat erre az izgalmas kérdésre is!



A magyar indulók csütörtöki mérkőzései:

LIGHT-CONTACT SZABÁLYRENDSZER
57 kg. Veres Roland – Ivan Scolla (Olaszország) a döntőbe jutásért
74 kg. Zsarkó Dániel Péter – Des Leonard (Írország) a döntőbe jutásért
55 kg. Busa Gabriella – Sonja Stacher (Ausztria) a döntőbe jutásért
65 kg. Busa Andrea – Aine Leonard (Írország) a döntőbe jutásért
+70 kg. Sélley Anna – Lauren Bradshaw (Írország) a döntőbe jutásért
Veterán korosztály
63 kg. Bertalan Gábor – Sadikh Babirov (Azerbajdzsán) a döntőbe jutásért
74 kg. Csernák Sándor – Christopher McNeish (Nagy-Britannia) a döntőbe jutásért
84 kg. Bagi Péter – Adriani Giorgio Ciocchetti (Olaszország) a 4 közé jutásért
94 kg. Tóth István – Leszek Jobs (Lengyelország) a döntőbe jutásért
+94 kg. Pődör Csaba – Steven Glover (Németország) a döntőbe jutásért


-Gregor László