A Jiu-jitsu mindenkié - interjú Szekeres Ákossal

Szekeres Ákost szeptemberben megnyílt saját termében, Budaörsön látogattuk meg. Beszélgettünk a teremről, a brazil jiu-jitsuról és a cukorbetegségről is.

zr-team-budaors-brazil-jiu-jitsu

Ákos saját terme, Budaörsi Integrált Küzdősport Központ szeptemberben nyitotta meg kapuit, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig bárki megismerkedhet a brazil jiu-jitsuval, akár hobbista vagy versenysport szinten.


Október 29-én a ZR Team Hungary vezetője, Max Carvalho mester tartott szemináriumot az új teremben, és mivel Ákossal régóta tervezgettük az interjút, így a két eseményt összekapcsolva ellátogattunk hozzá.


ellenfelem.hu: - Itt állunk a nemrég nyílt saját termedben. Mesélj nekünk kicsit arról, hogy miként jött az ötlet, hogy saját termet nyiss?


Szekeres Ákos: - Én ötödik éve főállásban oktatok. Törökbálinton kezdtük a Művelődési háznak, és ahogy növekedett a taglétszámunk, úgy tudtunk mindig egyre jobb helyekre kerülni. Egy éve már Budaörsön voltunk, amikor augusztusban találtam ezt a helyet, vettem egy nagy levegőt, és úgy gondoltam, belevágok. Mindig egy saját terem volt az álmom. Nagy szerencsénk volt ezzel a hellyel, jók az adottságai és könnyen meg is közelíthető.


e.: - Hogy épül fel a heti órarend az új teremben?


Sz.Á.: - Vannak gyerekedzések, korcsoportos bontásban. Óvodás csoport 4 éves kortól, aztán 6-tól 12 éves korig, 12-től 16 éves korig, illetve a felnőttek. A gyerekedzéseken főleg s jiu-jitsu önvédelmi részével kezdjük az edzéseket. Náluk elsősorban az a lényeg, hogy egy olyan önvédelmi rendszert ismerjenek meg, amit aztán bárhol alkalmazhatnak. Az alaptudásra építjük később a versenyzést. Foglalkozok még sérült gyerekekkel, több iskolába járok edzéseket tartani neki. Itt a teremben is indul hamarosan egy ilyen csoport.


szekeres_akos_gyerekedzes


Ákos a judó után mellé nyáron brazil jiu-jitsuban is átvehette a fekete övet, amit 12 év kemény munkája előzött meg. Ez önmagában is egy nagy elismerés, és teljesítmény, de nem elhanyagolható az sem, Ákosnak az edzések mellett külön figyelmet kell fordítania cukorbetegségére.


Sz.Á.: - Gyerekkorom óta kimutatható volt, hogy van hajlamom a cukorbetegségre. A sportot 8 éves koromban kezdtem, a cukorbetegség első jeleit 13 éves mutatták ki egy vizsgálaton. Akkor elég volt még az, hogy a fehér cukrot megvontuk az étkezésemből. Ezt diétával hosszú évekig tartani is tudtam, de 3 éve inzulint is kell adnom magamnak. Sok fajta diétát kipróbáltam, 4 hónapja csinálom a vegán étrendet. Ez nagyon bevált. Egy picit tudtam mellette csökkenteni az inzulint. Sokkal stabilabb a vércukorszintem, és jobban bírom vele az edzést.


e.: - Mit tudnál ajánlani azoknak, akik esetleg hasonló cipőben járnak, de még nem mertek belevágni a küzdősportba vagy épp a brazil jiu-jitsuba?


Sz.Á.: - A sportot mindenképpen ajánlani tudom, hiszen a cukorbetegség helyes menedzselésének egyik elengedhetetlen feltétele. Olimpikonon, triatlonosok élnek cukorbetegséggel. Élettanilag a mozgás a cukorbetegség minden szövődménye ellen védi az embert. A mozgás, az edzés az inzulinfelvételt is hatékonyabbá teszi. Emellett persze tudatosan kell táplálkozni, és ebben fontos szerepe van az önfegyelemnek.


e.: - A jitsura sokszor mondják, hogy nem csak egy sport, hanem életforma is. Akik megtapasztalják ezt, azok sokszor gyökeres változásokról számolnak be. Te tapasztaltál hasonlót?


Sz.Á.: - Rengetegek köszönhetek a jitsunak. A nyugodtságomat, a türelmemet, az emberekhez való hozzáállásomat. Megtanultam az emberek tisztelettel kezelni, ez mind a jitsu hozta nekem. Ez egy nehéz sport, és megtanítja az embert arra, hogy kezelje az indulatait.


e: - Említetted, hogy több korosztálynak is tartasz edzéseket itt az új teremben. A gyerekeket mennyire érinti meg ez, amiről az imént beszéltünk? Mikor látni rajtuk a változást?


Sz.Á.: - Minden gyerekhez megvan a kulcs, hogy mi az, ami motiválja, és mi az, amivel lehet fegyelmezni. Valakit lehet szigorral fegyelmezni, valakit nem. Én a pozitív megerősítés híve vagyok, rengeteget dicsérem a gyereket. A másik oldal meg persze az, hogy szigorúnak is kell lenni, és ennek a két dolognak a helyes arányával mindegyik gyerekhez meg lehet találni úgymond a kulcsot. Pár hónap edzés után azért már látható, hogy megnő a gyerek önbizalma, és ezt a szülők is rendszeresen megerősítik.


e: - Köszönjük az interjút! 


Aki kedvet kapott jiu-jitsuhoz, vagy netán gyermekének keres megfelelő sportágat, ami igazán a hasznára válhat a későbbiekben az nyugodtan keresse fel Ákost a Budaörsi Integrált Küzdősport Központban, melynek honlapján is minden információ megtalálható.


Indult egy szeminárium-sorozat is Budaörsön "A hónap fenevada" címmel, melynek keretében az ország legjobb brazil jiu-jitsu és judó versenyzői/edzői tartanak edzést Ákosnál. Szűcs Kristóf indított a sorozat, aki Max Carvalho mester követett. Idén még egy hasonló rendezvény várható. Érdemes ezzel kapcsolatban is figyelni az új honlapot.