Holnap kezdődik a judo Európa-bajnokság

Csütörtökön rajtol a 66. Európa-bajnokság, a kontinensbajnokságra ebben az esztendőben a lengyel fővárosban kerül sor. A magyar csapat két nagyágyúja nélkül, de erős sorral utazik Varsóba.


Ebben az évben számunkra duplán fontos az Európa-bajnokság, hiszen egyfajta főpróbáról is beszélhetünk a mieink idei legfőbb versenye, az augusztusi budapesti világbajnokság előtt. A viadalra 42 ország 383 versenyzője adta le előzetesen a nevezését, a magyar színeket tizennyolc judós képviseli az egyéni küzdelmekben, vagyis most is kihasználjuk a lehetőségek adta teljes létszámot.


„Nem félünk az Eb-től, bízunk benne, hogy a csapat a minimális elvárást, a két érmet és két pontszerző helyezést tudja teljesíteni, esetleg többet is” – mondta Nagy András, szakágvezető múlt héten az M4 Sport Sportreggeli című műsorában. Az elvárás megegyezik a tavalyival, amikor Kazanyban sikerült is ezt felülmúlni: Csernoviczki Éva és Tóth Krisztián ezüstérmet szerzett, míg Gercsák Szabina a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Közülük Tóth Krisztián ezúttal nem léphet tatamira az Eb-n, válloperációja után még lábadozik, ahogyan kettős lábműtét után a világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig sem tarthat a többiekkel. Hiába azonban két "nagyágyú" távolmaradása, a magyar csapat így is nagyon erős: Ungvári Miklós háromszoros, Csernoviczki Éva és Joó Abigél kétszeres Európa-bajnok, de van már Eb-érme a már említett Gercsák Szabinának, a vb-ezüstérmes Bor Barnának és az egyre jobb formába lendülő Ungvári Attilának is. Azt se felejtsük el, hogy Varsóban tulajdonképpen "új olimpiai ciklus" kezdődik, ilyenkor a feltörekvő fiatalok már bátrabban megmutatják oroszlánkörmeiket – reményeink szerint így tesznek majd a mieink is, a válogatott soraiban több sokra hivatott fiatal is helyet kapott.


Az elmúlt évek világversenyeihez hasonlóan az idei Európa-bajnokságon is indulhat két azonos nemzetbeli versenyző súlycsoportonként, igaz, legfeljebb kilenc judóst nevezhet egy-egy ország nemenként. A magyar válogatott hat súlycsoportban (férfi 60, 81 és 100, illetve női 52, 78 és +78 kg) is él ezzel a lehetőséggel, ugyanakkor két súlykategóriában (férfi 66 és női 63 kg) nem lesz magyar induló.

Az egyéni küzdelmekre nevezett versenyzőinkhez vasárnap csatlakozik Szabó Frigyes is, aki a csapatversenyen segíti válogatottunkat: a mieink ezúttal csak a férfiaknál neveznek a csapatversenyre.

https://youtu.be/6B5AdZ-gkTQ

Ebben az esztendőben ismét élőben közvetít az M4 sportcsatorna az Európa-bajnokságról, legalábbis az érmekért zajló egyéni küzdelmekről. Érdemes lesz csütörtöktől szombatig minden nap háromnegyed négy felé helyet foglalni a képernyő előtt.


A lengyelországi viadalt az Európai Judo Szövetség internetes televíziós közvetítésén (www.eju.net) keresztül az Eb selejtező mérkőzéseit is élőben nézhetik, az eredmények alakulását (www.ippon.org) ugyancsak figyelemmel követhetik a világhálón.


/Részletes program a judoinfo.hu oldalon/