Judo EB - Bronzérem a zárónapon

Az Európa-bajnokság zárónapján a csapatversenyekre került sor, a férfiaknál tizenhat, a nőknél hét válogatott szállt harcba az érmekért. A mieink a házigazda lengyelekkel néztek farkasszemet a legjobb nyolc közé jutásért.

[caption id="attachment_16849" align="aligncenter" width="504"] fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio[/caption]

Az első mérkőzésen Bartha Ákos lépett tatamira, és hiába igyekezett, vazarival kikapott az eredetileg is 66 kilós Pawel Wawrzyczektől, a második találkozón viszont csak a csapatversenyben szerepet kapó Szabó Frigyes javított, hatalmas akarattal küzdött és két vazarival nyert. A harmadik parti után már előnyben is volt a magyar együttes, mivel az egyéni küzdelmektől nyeretlenül búcsúzó Csoknyai László megszerezte első varsói sikerét. A 90 kilósok között Vér Gábor ezúttal sem adta olcsón a bőrét, a hosszabbításban azonban Kuczer győzött, így jöhetett a mindent eldöntő mérkőzés.


Bor Barna ellenfele a lengyelekkel tavaly csapatban Eb-bronzérmes Kamil Grabowski volt, aki kemény riválisnak bizonyult, egy ízben még vazarit is ítélt neki a vezetőbíró, szerencsére az akciót videón visszanéző társai a fülére mondták, hogy rosszul látta a dobást, így visszavonta a vazarit. Más akció viszont nem volt a négy perc alatt, következhetett a hosszabbítás, amelynek tizenkettedik másodpercében Bor Barna vazarit érően borította fel riválisát – a magyar válogatott bejutott a legjobb nyolc közé!


A negyeddöntőben Ukrajna várt a magyar csapatra, amelyben ezúttal is Bartha Ákos próbált szerencsét az egy számmal nagyobb riválisok között, s ezúttal is a küzdést díjazhattuk Hacsatrian ellen, a győzelem azonban nem jött össze. Ráadásul most Szabó Frigyes is vereséget szenvedett (Kanivecs volt a rivális és Barthához hasonlóan a földharcban veszített), így a hátralevő három meccsen már nem lehetett volna hibázni.


Csoknyai László meg is szerezte, miután – szintén leszorítással – győzött Krivcsacs ellen. A következő találkozón aztán eldőlt a sorsa a magyar csapatnak, Vér Gábor ellen vazarival nyert Habali, így pedig Bor Barna Hammo elleni veresége már nem osztott nem szorzott.


A vigaszágon a szerbeket kellett legyőznünk, hogy a bronzéremért küzdhessünk. Bartha Ákos derekasan küzdött, de kikapott, azonban ez nem szegte a többiek kedvét, a folytatásban négy magyar győzelem következett. Szabó Frigyes ipponnal, Csoknyai László és Bor Barna intésekkel győzött, míg Vér Gábor előbb vazarit dobott, majd leszorította a friss Európa-bajnok Alekszandar Kukoljt!


A magabiztos, 4-1-es diadalt követően nem maradhatott más hátra, mint, hogy mindent egy lapra feltéve, dobogós helyezéssel zárjuk a varsói Eb-t. Ellenfélnek a Csehországot és Azerbajdzsánt búcsúztató, rendkívül erős francia válogatottat kaptuk.


A 66 kilogrammban Bartha Ákos lépett tatamira Alexandre Mariac ellen, sajnos a siker ismét elmaradt, a küzdelem a francia versenyző vazaris győzelmét hozta. 0-1. A 73 kilogrammban Szabó Frigyes következett, aki egy fojtással csaknem meglepte a 2014-es Európa-bajnok Loic Korvalt, akit nem sok választott el a kopogástól. A felettébb izgalmas mérkőzés végén a leányvári judós ökle emelkedett a magasba, miután a hosszabbításban a bíró megintette ellenfelét, aki igencsak zokon vette a döntést. 1-1. A rutinos Csoknyai László szívvel-lélekkel küzdve, vazarival legyőzte a párizsi Grand Slam bronzérmesét, Pape Doudou Ndiayet. Fordítottunk: 2-1 a javunkra. Vér Gáborra sem várt könnyű ellenfél, Axel Clerget Abu Dzabiban, Tokióban és Párizsban is Grand Slam-ezüstérmet szerzett, ráadásul nem is olyan rég találkoztak, az egyéni küzdelmekben épp a francia búcsúztatta a BHSE judósát. Mondhatni a legjobbkor sikerült revansot venni, Vér Gábor egy remek lábsöpréssel ippongyőzelmet aratott, s bebiztosította Magyarország harmadik bronzérmét a varsói Európa-bajnokságon. 3-1. A +90 kilogrammban Cirjenics Miklós ellenfele Cyrille Maret már eltekintett a küzdelemtől, így 4-1-re férfiválogatottunk diadalmaskodott, s állhatott fel a dobogó alsó fokára.


A mieink a 2009-es miskolci csapat Európa-bajnokság aranyérme óta először állhattak dobogóra, és amióta (2013) az egyéni Eb-vel összevonva kerül sor a csapat Eb-re, azóta nem volt érmes a magyar együttes. Szép volt fiúk!


„Megmutattuk, hogy nagy szívvel tudunk küzdeni – mondta a magyar válogatott legjobbjaként mind a négy meccsét megnyerő Csoknyai László. – Egy lyukast garast sem rakott volna senki arra, hogy idáig eljutunk, de mindenki száz százalékosan odarakta magát, nagyon örülök. Igaz, vegyes érzelmek vannak bennem, mert ha az egyéniben sikerült volna ilyen judót csinálni, akkor más lett volna a vége, abból a szempontból viszont örülök, hogy járt az érem a csapattársaimnak. Rendre csak az ötödik helyig jutottunk, és most áttörtük a gátat!”


Clerget ellen bennem volt, hogy visszavágjak a szombati vereségért és emellett a csapatért harcoltam, hogy megszerezzük az érmet. A tapasztalat azt mutatja, hogy nekem csapatban jobban megy, talán nincs akkor teher, vagy mert másokért is küzdhetek, de mindenképpen nagy erőt ad a folytatásra, hogy a két Eb-döntőst ipponnal tudtam megverni” – mondta Vég Gábor.


„A legnehezebb a fogyasztás volt, nyolcvan és fél kilóról kellett befogynom a hetvenháromba, ezt az első két meccsen még éreztem, bár az elsőn így is sikerült nyernem. Aztán a harmadik és negyedik meccsem is meglett, próbáltam száz százalékosan teljesíteni, szerintem ez sikerült is. Jó érzés, hogy Korvalt is meg tudtam verni. Mindig próbálok optimista lenni, szerencsére most okom is volt rá, nagyon örülök az éremnek” – így Szabó Frigyes.


/forrás: judoinfo.hu/