A karfiol fül kezelése és megelőzése

szobor

Egyesek szerint férfias dolog, mások látni sem bírják. Ahogy a fentebbi ábra is mutatja, az ókori rómaiak és görögök között sem számított újdonságnak. A spártaiak között is gyakori volt ez a "birkózó-fülként" vagy "bokszoló-fülként" is ismert jelenség. Nem a gyenge gyomrúaknak való a téma és a cikk alján lévő videó, de úgy gondoltuk, hogy a karfiol fül kezelése és megelőzése is egy igen fontos téma, melyet elő kell venni, beszélni kell róla,  hogy segíthessünk nektek ezzel is.


Okozói

Amikor a fülporcot súlyos trauma éri vagy gyulladás lép fel a bőrbe történő véráramlás megszakad és gyakran egy vérrel, folyadékkal teli tasak, ún. hematóma keletkezik. Ahogy a fület ért sérülés gyógyul, helyenként zsugorodás és gyűrődések léphetnek fel, melyek ráadásul világosabbak is - ez adja a karfiol-szerű megjelenést.




[caption id="attachment_1167" align="aligncenter" width="576"]Randy Couture, az Expendables 3 sztárja Randy Couture, az Expendables filmek sztárja[/caption]

 

A fülporc nem kap vért máshonnan, csak az azt fedő bőrből. Ha a bőrt elhúzzák onnan vagy vér választja el tőle (sérülés okozta felhalmozódás vagy gyulladás, fertőzés miatt), akkor tápanyag-hiány lép fel és végül a porc elhal, a fertőzés veszélye pedig megnő.

Megelőzés

Tehát, ha egy elég nagy behatás (pl. ütés) éri a fület és megsérülnek a vékony erek a bőrben, melyek vérrel és ezáltal tápanyagokkal látják el a fülporcot, a felgyűlt vértől és folyadéktól egy duzzanat lép fel. Ha nem csinálunk semmit, a terület megkeményedik és végleges elváltozást okoz. Mit lehet hát tenni, hogy megelőzzük ezt ill. a további komplikációkat?


Egyetlen módja van - neked vagy egy doktornak az adott területet tehermentesíteni kell. Ehhez egy steril tűre és fecskendőre lesz szükséged.


Az első lépés, hogy azonnal a sérülés bekövetkezése után jeget raksz rá, ezzel csökkentve a gyulladást. A legjobb, ha 15 perces intervallumokkal dolgozol - 15 perc jegelés, 15 perc szünet. Ezt addig kell folytatni, amíg a duzzanat le nem megy. A jeget valamilyen rongyba, törülközőbe vagy egyébbe kell tenni, nem szabad direktbe a bőrre rakni!


Alkalmazz nyomó-kötést, mert ez a belső vérzést gyorsabban elállíthatja és csökkentheti a sérülés súlyosságát valamint a deformitást. Használj rugalmas kötést, a fül elé és mögé pedig csomagolóanyagot, hogy normális legyen a nyomás, de ne tekerd túl szorosra!


A folyadék leszívásáról annyit tudnod kell, hogy ha nem súlyos, megcsinálhatod orvos nélkül is, DE a megfelelő tréning nélkül könnyen lehet, hogy csak annyit érsz el, hogy növeled a fertőzések és későbbi komplikációk kockázatát. Ha mégis nekiállsz, csak kevésbé súlyos sérülés és enyhébb duzzanat esetén tedd. Ha a bőr sérült, felszakadt, mindenképpen orvoshoz kell menni. Ha 48 órán belül el tudsz jutni egy orvoshoz, inkább tedd azt!


Moss kezet, szárítsd meg és vegyél fel steril, eldobható orvosi gumikesztyűt, nehogy fertőzést okozz sebbe kerülő baktériumokkal. Fertőtlenítsd a területet. A legjobb egy 23-as, 1 inch-es (~0.606 cm), 3 ml-es tű. Csak a tű végét dugd be! Ha mélyebbre nyomod, sérülést okozhatsz! Lassan szívd ki a vért és a felgyűlt folyadékot, amíg nem nagyon jön már semmi és a duzzanat nem ment le. Lehetséges, hogy a művelet közben finoman nyomnod is kell kicsit a sérült területet, hogy biztosan kijöjjön minden, aminek ki kell. Ha kész vagy, fertőtlenítsd még egyszer a területet. A vérzés elállítására alkalmazz némi nyomást.


Nézzük mit alakít pl. Mike Swick, a UFC harcosa:


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=b-_NkFuX3Ps&rel=0&autoplay=0&loop=0&wmode=opaque]