Hurricane Fight 2014

Hurricane2014

A Magyar Kick-Box Szövetség jóvoltából Augusztus 30-án Magyarország, Ausztria és Németország legjobb harcosait láthatták az érdeklődők egy ingyenes, ám limitált férőhelyes K-1 és Full-contact mérkőzéseket felvonultató gálán Szombathelyen, a Skorpió Kick-box SE és a Titán Kick-box SE szervezésében.


A gála egy újfajta, hazai színtéren frissnek mondható szemlélettel vágott neki a kickbox gálák szervezésének. A kevesebb néha több elvet követve, ám évi tíz gálával tervezve a szervezők igyekeznek inkább a minőségre, minőségi szervezésre, harcosokra, meccsekre, bírákra koncentrálni, szemben a mennyiséggel és méretekkel, miközben a fő cél a tömegbázis építése és a kisebb befektetők, polgári támogatók bevonása. Ezért is lehetett, hogy a gála színhelyéül nem a szombathelyi sportcsarnok, hanem a Four G Autószervíz lett kijelölve. A belépés ingyenes volt, ám a hely adta lehetőségek miatt limitált. Előrelépésnek számít az is, hogy a Sport Tv (Sport 1, Sport 2, Sport M) a gála vágott változatát több időpontbeli ismétléssel is a műsorára tűzte. Akik lemaradtak volna a vasárnapi újrázásról, vagy csak szeretnék ismételten megnézni a küzdelmeket, azok az alábbi időpontokban ezt megtehetik:


szeptember 6., 0:30 – SPORT2
Szeptember 6., 21:30 – SPORT M
szeptember 10., 15:15 – SPORT1
szeptember 10., 21:3 – SPORTM
szeptember 12., 21:3 – SPORTM
szeptember 13., 3:30 – SPORT1


[caption id="attachment_1056" align="aligncenter" width="610"]HorvathANita Horváth Anita - Kuti Lilla[/caption]

A gála nyitó mérkőzésén a Re-Gym Szentendre versenyzője, Horváth Anita lépett ringbe az Unicentral Bulls színeit képviselő Kuti Lilla ellen. Anita az első és a második menetben is padlóztatta ellenfelét, de a harmadik menetben is domináns tudott maradni. Anita végül egyhangú pontozásos győzelmet aratott az 56kg-os K1 küzdelemben.




[caption id="attachment_1057" align="aligncenter" width="610"]Nardelotti Nardelotti Zoltán - Slavisa Miodrag[/caption]

A kiírt meccsek közül egyébként egy kivételével mindet hazai versenyzők nyerték és büszkeséggel vegyített örömmel mondhatjuk el - nem a hazai pálya lejtése miatt! És hogy senkinek ne legyen még csak hasonló hátsó gondolata se, a 17 éves, 75kg-os súlycsoportban versenyző Nardelotti Zoltán, az Unicentral Bulls SE tagja nem hagyott kétségeket. Igen hamar kezdte megtalálni a ritmust, a távolságot ellenfele, a 19 éves szlovén Slavisa Miodrag elleni - K-1 szabályok szerinti - küzdelmükben és szinte alig kezdtünk még belemelegedni az első menetbe, amikor Zoli egy térdese a testre betalált. A biztonság kedvéért még egy jobb horgot is utána küldött, miközben ellenfele leszálló ágban közelített a padló felé. Miodragra rászámoltak, de látszott, hogy nem fog felkelni ebből. Így is lett.




[caption id="attachment_1058" align="aligncenter" width="610"]BalajtiBia Balajti Bia - Christin Fiedler[/caption]

Következett Balajti Bia és az osztrák Christin Fiedler küzdelme, 56kg-ban, K1 kategóriában. A papírforma szerint a 29 éves Fiedler esélyesebbként indult - hétszeres osztrák bajnok, IFMA 2012/2013 világbajnok, WAKO 2013 világbajnok, a Cseh Open nyertese és még sorolhatnánk. Összesen 47 küzdelemmel, Muay Thai, K1, full-contact és boksz tapasztalattal érkezett a magyar ringbe. A 17 éves Bia, bár csak 3 éve kezdett kickbokszolni, szemmel láthatóan a tehetség és a Rehák György és Birics Tamás által végzett nagyszerű edzői munka párosítás hatására rohamléptekben halad előre. Bia igen eredményes 2014-et mondhat magáénak: WAKO junior K-1 magyar bajnok lett, megnyerte az IFMA Muay Thai magyar bajnokságot és low-kick Világkupa győztes is lett.


A lányok hamar belevetették magukat - nem finomkodtak, nem nagyon tapogatództak. Bia végig dominálta a küzdelmet - ment előre, agresszívabb, erősebb volt és az elejétől fogva látszott, hogy jobban akarja Fiedlernél. Bia uralta a ringet, a tempót, a végeredmény pedig már az eredményhirdetés előtt nyilvánvaló volt mindenkinek, aki látta – egyértelmű pontozással győzött Balajti Bia!




[caption id="attachment_1059" align="aligncenter" width="610"]04Elszaszer Elszaszer Dávid - Hamar Sándor[/caption]

De Elszaszer Dávid, a Szigetszentmiklós-Tököl SE versenyzője is komoly tempót diktált. A 71kg-ban tartott full-contact küzdelemben kétszer is padlóra küldte ellenfelét és a második alkalommal, mikor egy köríves rúgással talált testre, Hamar Sándor nem tudta tovább folytatni a mérkőzést, ami a második menetben így véget ért.




[caption id="attachment_1060" align="aligncenter" width="610"]05Fabian Raimund Müller - Fábián Kristóf[/caption]

Utánuk következett a kétszeres osztrák bajnok Raimund Müller és a mindössze 21 éves, fordított alapállású Fábián Kristóf küzdelme, 71kg-ban, K1 szabályrendszerben. Kristóf a 2011-ben 100. születésnapját ünneplő MVSC-nél kezdett kickboxolni és nem egészen négy év alatt nagyon komoly eredményeket tudott elérni Láng Zoltán kezei alatt. Többek között 2012-ben WAKO K1 II. oszt. Magyar Bajnok lett 71kg-ban, de ugyanebben az évben IFMA OB Magyar Bajnokságot is nyert (B kategória), 2013-ban IFMA OB Magyar Bajnok lett ismét (immáron A kategóriában). Jelenleg a WAKO felnőtt K1 ranglista 3. Helyén, míg a low kick ranglista első helyén áll a 71kg-os kategóriában.  Eddigi kickbox és muay thai mérkőzéseinek száma: 24 mérkőzés, 18 győzelem (ebből 12 KO). Egyenesen az edzőtáborból érkezett a meccsre.


Hamar nekiláttak – lábrúgások, belső combosok jöttek a tapogatódzás helyett, Kristóf pedig viszonylag hamar a kötelekhez parancsolta Müllert. Kristóf agresszívabb volt, ment előre, de Müller véletlenül öv alá talált egyik rúgásával. Szerencsére nem történt nagy baj, rövidke ugrálás után Kristóf folytatni tudta és rövid időn belül egy bal horoggal leküldte Müllert, akire rászámoltak. A folytatásban Kristóf a testet támadta és a meccs végéig megőrizte dominanciáját.  Többször a kötelekhez szorította Müllert, szemmel láthatóan nagyobb önbizalommal verekedett és egészen felengedett a küzdelemben. Kétséget sem hagyott az eredmény felől: egyhangú pontozással nyert.




[caption id="attachment_1062" align="aligncenter" width="610"]Geczei Géczei Róbert - Marc Rabl[/caption]

Utánuk a Békéscsabai LTP SE-Energy Gym versenyzője, Géczei Róbert és az osztrák Marc Rabl következtek. Robi egy súlycsoporttal feljebb indult ezúttal, mint a megszokott: 67kg-ban, K1 szabályok szerint lépett a ringbe. Hricsovinyi Károly 21 éves tanítványa 2009-ben kezdett edzeni és eddigi legszebb eredményei közé tartozik egy full-contact és egy Muay Thai Magyar bajnoki cím. A 19 éves osztrák 2014-ben IFMA Muay Thai címet nyert, kétszeres osztrák Muay Thai bajnok és szép reményekkel érkezett a gálára. Robinak azonban más tervei voltak. Rögtön az indulástól fogva agresszív tempót diktáltak. Robi kemény combrúgásokkal, egyenes ütésekkel és bal horgokkal támadott, de Rabl próbált jönni előre és irányítani a tempót. Jöttek a lábsöprési kísérletek, jabek, jobb egyenesek, bal horgok és Robi a kötelekhez szorította az osztrákot. Aztán az egyik horog landolt és Rabl-nál kialudtak a fények.




[caption id="attachment_1063" align="aligncenter" width="610"]Laszak Seven Baris - Laszák Zoltán[/caption]

Egy full-contact küzdelem következett a 71kg-os kategóriában, melyben a nagy múltú Szigetszentmiklós-Tököl SE egyik versenyzője, Laszák Zoltán csapott össze a német Baris Seven-vel. Gnyálin István tanítványa mindössze hat éves volt, mikor kickboxolni kezdett, 23 évesen pedig már egy K1 profi magyar bajnokot, többszörös full contact és K1 magyar bajnokot, világkupa győztest tisztelhetünk benne.


A meccs alig indult el, Laszák máris leterítette ellenfelét egy hátsó, köríves rúgással. Párat tapogatódzásképpen vezető lábbal rúgott, majd amikor ellenfele egy ütés után visszahúzta kezeit, elindított hátsó lába (egész pontosan a sípcsont alsó része) a nem kellőképpen magasra emelt kesztyűk mögött landolt. Laszák egy nagyon szép KO-val nyert, ellenfelének pedig kellett még pár perc, mire összeszedték.




[caption id="attachment_1064" align="aligncenter" width="610"]09Speth Spéth Norbert - Ruslan Tokhtarov[/caption]

A 67kg-os, low kick kategóriában következett a 2014-ben Osztrák lowkick bajnok Ruslan Tokhtarov és a 19 éves Spéth Norbert összecsapása. Norbi saját elmondása szerint kicsit szokatlan volt a szabályrendszer, lévén, hogy ez volt az első low kick meccse és a lábfogás is nagyon hiányzott (mely ebben a szabályrendszerben nem megengedett), de ennek ellenére szépen teljesített egy nagyon kemény ellenfél ellen. Norbi volt már Magyar bajnok, Euroliga győztes, Európa bajnoki 3. helyezett, Európa kupa győztes és élete első Muay Thai világbajnokságán, Malajziában 2. lett. Norbi elég jól tudta használni a hosszabb végtagjaiból és a sebességéből adódó előnyt. Összességében jobban védekezett, pontosabb volt, szignifikáns ütései tisztábban találtak és egyhangú pontozással vitte a mérkőzést.




[caption id="attachment_1065" align="aligncenter" width="610"]Szabo Szabó László - Christoph Steinlechner[/caption]

A full-contact kategória 81kgs-os versenyzői jöttek, méghozzá Szabó László és Christoph Steinlechner személyében. Laci light-contact Európa és Világbajnok, full-contact Magyar Bajnok, és válogatott, full-contact profi Európa Bajnok, 3X BM bajnok K1 szabályrendszerben. Steinlechner Osztrák Profi és Amatőr bajnok, aki az innsbrucki Világkupát háromszor nyerte meg. Laci végig nagyon szép bokszot mutatott, szépek voltak a felütései, szépen védekezett, sokszor talált a kesztyűk között, Steinlecher pedig leginkább csak az időt húzta, nem igazán tudott megvillanni Laci ellen. Laci jól védekezett, jól zárta a távolságot, gyakran szorította a kötelekhez Steinlechnert és nagyon higgadt volt végig. Egyértelmű, domináns 3 menet után egyhangú pontozással nyert.




[caption id="attachment_1061" align="aligncenter" width="610"]Habash Martin Gruber - Habash Antoine[/caption]

Kemény lábrúgásokkal, egyenesekkel kezdte mérkőzését Habash Antoine Martin Gruber ellen. A mindössze 22 éves Antoine ötszörös Világkupa Győztes K1 szabályrendszerben, K1 Amatőr Világbajnoki ezüstérmes, Muaythai Világbajnoki bronzérmes, WAKO PRO K1 - 60 kg Világbajnok.  Bár itt egy kis kirándulást tett low-kick kategóriában, még így is egyhangú pontozással hozta a mérkőzést a 2012-es Osztrák lowkick bajnok, 2013-as full-kontakt bajnok ellen, akit már a szegedi világkupán is láthattunk, ahol is 2. lett low-kick kategóriában. Antoine nagyon szépen elhajolgatott végig, elejét vette Gruber sok támadásának, aki nem találta rendesen az ütőtávolságot és elég pontatlan maradt végig.




[caption id="attachment_1075" align="aligncenter" width="610"]Gorbics Görbics Gábor - Kian Golpira[/caption]

Az est főmérkőzésén Juhász Gábor tanítványa, Görbics Gábor a Titán Kick-box SE-ből immáron negyedszerre találkozott riválisával, a német színeket képviselő Kian Golpirával. Gábor a szentpétervári World Combat Games győztese, az Irish Open világkupa győztese, az Austrian Classic és az olasz Bestfighter világkupák kétszeres győztese, profi K1 és low-kick magyar bajnok. De Golpirát se a sarki fűszeresnél szedték össze. A német 2009 óta bokszol, Német amatőr és profi bajnok, a 2010-es Junior VB harmadik helyezettje.


Borítékolható volt az agresszív kezdés. Gábor - bár elmondása szerint kicsit rozsdásabbnak érezte magát és volt némi gondja a súly hozása körül is - minden csapás mögé rendesen odatette az erejét. Látszott, hogy szeretné a KO-t. A szoros első menet végét talán Golpira zárta agresszívabban, de Gábor szignifikáns találatai közül több talált tisztán. Egy kis fejelés történhetett az első menet vége felé, mert a sarokban látszott, hogy Gábor fején egy - szerencsére nem komolynak bizonyuló - seb nyílt.


A másodikat Golpira próbálta agresszívabban kezdeni - jött előre, de Gábor szépen kirúgta a lábát, aztán kisebb horgokkal, testütésekkel próbálta zavarni és fárasztani ellenfelét. Ezután kicsit agresszívabb üzemmódba kapcsolt, váltogatta a test-fej horgokat, ment előre, majd egy ütés nyomán a bíró időt kért, mert Golpira is felnyílt. A biztonság kedvéért mindkettőjük sebeit megvizsgálták. Szerencsére sem ez sem Gáboré nem bizonyult gátló tényezőnek, így a küzdelem folytatódhatott. A harmadik menetet Gábor kezdte erősebben, talán tisztábban is talált: kemény egyenesekkel, horgokkal menetelt előre, mutatva, hogy a szándék az 5. menet előtti befejezésre még mindig ott volt. Golpira találatai itt inkább a kesztyűket érték.


Gábor védelme végig nagyon helyén volt, a kezei fent voltak, elhajolgatott. A negyedik menet talán ugyan egy kicsit defenzívebbre sikerült a kelleténél, mindenesetre egy egészen a végéig szoros, feszes tempójú küzdelmet láthattunk, melyet többségi megosztott pontozással Gábor tudott vinni.


A képekért külön köszönet Bakondi Gábornak!


A gála videója: