Muay Thai - A horog ütés gyakori hibái

muayhorog



A horog egy nagyon erőteljes, hatékony ütés, azonban - mint minden technika esetén - itt is nagyon fontos a helyes kivitelezés.

Rossz kéztartás, csukló-pozíció esetén egy éles helyzetben szinte garantált a sérülés, rosszabb esetben törés. Nézzük sorra a leggyakoribb hibákat:


1) A kar nem párhuzamos a padlóval


Ha a könyök magasan van vagy mélyen van, nem egy vonalban a csuklóval, az ütés technikailag hibás. Ebben az esetben az erő sem akkora az ütés mögött, valamint találatkor könnyen sérülhet a csuklód.


2) Lendületet veszel


Amennyiben lendületet veszel, és messziről indítod az ütést, sokkal lassabb lesz a technika, így az ellenfél könnyen megelőző támadást vihet be vagy elmozoghat előle. A helyes technika a vállból indítás. Ne feledd, ez egy rövid ütés.


3) Nem használod a csípőd, hogy erőt vigyél bele


Ha csak a karod mozdítod, a csípőd/törzsed nem fordul az ütéssel, nem lesz benne erő. Az öklödnek a csípőd fordulásának útját kell követnie. A pillanat egy tört-részéig ugyan, de a karnak le kell maradnia a csípőhöz képest. Ha a kar leelőzi a csípőt, akkor úgymond karból ütsz, ami jóval kisebb erőt produkál. Ennek az ütésnek is meg van a maga helye/szerepe, - ha mondjuk a hátsó kezes egyenest készíted elő vele -, de ha kiütést szeretnél produkálni, a kar a csípőd után jön!


4) A vezető láb helytelen fordítása


Fontos, hogy a vezető lábaddal ne lépj el, ne lépj az ütés vonalán túl. Egy kis lépésre és egy a lábujjad mögötti párnán történő fordulatra van szükséged ahhoz, hogy a technikát helyesen és megfelelő erővel tud végrehajtani, ahogy azt a videó is mutatja.


Ez a négy leggyakrabban elkövetett hiba tehát, amire érdemes figyelnetek, most pedig nézzük meg a szemléltető videót egy igazi világbajnok, Namsaknoi Yudthagarngamtorn bemutatásában:


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Jw9FUBwgHQs]
Irány a terem!