Profil - Steve Maxwell

steve-maxwell-sc


Az egyik első amerikai Gracie Jiu Jitsu fekete öves, Pavel Tsatsouline személyes jó barátja (aki az ún. török felállás gyakorlatot megmutatta az orosznak és segített az RKC-t kidolgozni), aki számtalan UFC harcossal és sportolóval, színésszel, FBI Swat csapattal, de még a UFC szakkomentátorával, Joe Rogannel is dolgozott együtt személyi edzőként. Ezen túl Steve a test és légzés, a súlyokkal és saját testsúllyal történő edzés, valamint a mobilitás szakértője.


Steve Maxwell filozófiájának, nézeteinek középpontjában az egészség minél tovább való megőrzése, a mozgékonyság és ezáltal fiatalosság megtartása, a helyes táplálkozás állnak. Elveinek és módszereinek két lábon járó példája. Steve 62 évesen fizikailag a huszonéveseket is megcsúfoló formában járja a világot, hétről hétre más országban tart szemináriumokat, folyamatosan mozgásban, edzésben van.


Egy percre sem áll meg. Nézeteit tekintve minimalista, mind a táplálkozás, mind az edzés terén. Csak azt használja, ami a sporttal és edzéssel töltött több, mint 50 éve alatt a leghatékonyabbnak, leghasznosabbnak minősült tapasztalatai alapján. Igazi mester, aki mindvégig megőrizte a tanuló mentalitást és ma is gyakran emel be elemeket gyakorlatai sorába, legyen szó jógáról, a Systema különböző légzőgyakorlatairól vagy másról.


maxwellnorwaycamp


Ahogy azt a lentebbi videóban is elmondja, földi javai egy 165l-es zsákban elférnek. A felhalmozásról, a fölösleges dolgok gyűjtögetéséről rég lemondott. Ha vesz valami új dolgot, valami régebbinek mennie kell - egyszerűen megszabadul tőlük.


Sok mindent kipróbált a küzdősportok terén, de valahogy egyiket sem érezte magáénak, mígnem 1988-ban, bőven az első UFC gála és a bjj nemzetközi népszerűség-robbanása előtt találkozott a Gracie családdal. Azonnal érezte, hogy megtalálta, amit keresett. Szerelem volt első látásra.


Pályáját iskolai tanárként kezdte, aztán egyre jobban belekerült a fitnesz iparba, ami egyébként akkoriban még kicsit mást jelentett. Aztán 1990-ben saját termet nyitott. Ekkoriban Kaliforniába járt a Gracie családhoz és olyan nevektől tanult személyesen, mint Rickson, Royler vagy Relson. A barátság elmélyülése kapcsán egy ideig még Helionál is lakott.


Manapság Steve főleg a mobilitásra, ízületeinek és inainak mozgékonyságának megtartására koncentrál, heti egy erőedzést végez (főleg lassan, de nagy intenzitással végzett gyakorlatok formájában), ill. az öregedéssel együtt járó izomtömeg-veszteséget igyekszik bizonyos gyakorlatokkal ellensúlyozni. Véleménye szerint a mobilitás, a mozgékonyság megőrzése a fiatalság egyik fő kulcsa.


maxwell


Válása után nem sokkal Steve járni kezdte a világot. Hosszú évek óta (2006) folyamatosan utazik, bejárt minden földrészt és szemináriumokat tart, vizsgáztat, oktat - átadja azt a rengeteg tudást, melyet az elmúlt 50+ évben felhalmozott, legyen szó erőedzésről, légzésről, kettlebellről, mobilitásról vagy bjj-ről. Sem lakás, ház vagy más függőség nem láncolja le, nem köti helyhez.


Meglátása, tapasztalatai szerint a legtöbben a 40-es éveik közepére feladják, elveszítik álmaikat - megházasodnak, gyerekeik születnek és elfeledkeznek saját egészségükről. Közben beleragadnak a mókuskerékbe és a materializmusba. Olyan munkát végeznek, amit gyűlölnek, hogy megvehessék a dolgokat, melyekre nincs szükségük és aztán azért izgulnak, hogy meg tudják tartani a szükségtelen holmikat és elég pénzt teremtsenek elő, hogy ezt az ördögi kört fenntartsák.


Steve javaslata, hogy találj egy sportot, mint pl. a bjj és maradj vele életed végéig. Szakíts időt a játékra és a rekreációra, ne ragadj le a folyamatos pénzcsinálásnál, mint fő motivációnál. Egész nap egy asztal mögött ülni - maga a halál.




"Ha van titka a fiatalságnak, az a játék."



https://www.youtube.com/watch?v=6kXWrSAlA3o