Sérülés után - a törzs és hát alsó részének megerősítése

hatfajas-kep



Senkinek sem kívánjuk, de előfordulhat, hogy súlyos sérülés után nincs más út, csak a műtét. Értelemszerűen, a műtét után, annak komolyságától függően a rehabilitáció is eltérő ideig tarthat. El tudod képzelni, hogy 10 hónapig nem edzel?

Rener Gracie-vel pontosan ez történt. A műtét után elhatározta, mindent megtesz, hogy megerősödjön és elébe menve a sérüléseknek, már jó előre megelőzze, minimalizálja azok előfordulási lehetőségét.


Az alábbi videóban erről mesél, ill. az általa használt módszerekről, melyek sportágtól függetlenül sokat segíthetnek, ha megfogadjátok és követitek őket. Mindössze egy a gyógyászatban is használt és a videóban is látható gimnasztikai labdára lesz szükséged és néhány percre, hogy elejét vedd a sérüléseknek, melyek sportolóból - kényszerű módon - akár hónapokra is nézővé tehetnek.


Az első gyakorlat során (4:17-nél kezdődik) a hát a labdán, a lábak stabilan támaszkodnak a földön és a csípőt felemeljük a földről. Az emelés során a vállak lefelé nyomódnak, a labdába, míg a csípő az ég felé emelkedik. Ez a hát alsó részének izmait nagyban aktiválja. Pár hónap után valószínűleg már elég könnyűvé válik majd ez a gyakorlat, de akkor módosíthattok rajta. Egy egyszerű kis trükkel újra nehezebbé és tán még hatásosabbá is tehetitek a gyakorlatot - csak el kell fordultok egy kicsit, ahogy azt a videóban is láthatjátok (~4:57-5 perc körül). Elsőre lehet, hogy jobb, ha a lábatok a falnál van. Az egyikkel a falnál támaszkodtok, a másikkal pedig segítitek egy kicsit a törzs izmait, ahogy a földről felemelitek a csípőtöket. Ezzel a hát alsó részének izmait külön-külön, bal és jobb oldal szerint tudjátok stimulálni. Pontosan ezért, ezt a gyakorlatot mindkét oldalra el kell végeznetek.


Láthattok még pár igen hasznos gyakorlatot, melyeket végezve megelőzhetitek ti is a nem várt, s a legkevésbé sem kívánt sérüléseket. Kísérletezzetek a gyakorlatokkal és a megfelelő ismétlésszámokkal és maradjatok egészségesek, sérülés-mentesek! Jó edzést!


https://www.youtube.com/watch?v=1mru33xLcDE