Tervek és jelen - Interjú Papp Imrével

PappImreBeachSambo

Az ellenfelem.hu a világ első, Magyarországon rendezett Beach Sambo rendezvénye után beszélgetett Papp Imrével, a Szakszövetség elnökével.


ellenfelem.hu- Hogy értékeled az első Beach Sambo eseményeteket?


Papp Imre: Egyértelműen sikeresnek. Bár sokan sérülés, vagy laktanyai program miatt nem tudtak eljönni, de egy jó hangulatú kis verseny volt. Szokatlan volt a versenyzőknek, hogy nem szőnyegen, vagy ringben zajlottak a mérkőzések, de mindenki megtette, amit tudott és én büszke vagyok rájuk. Egy tapasztalatszerzés, egy újabb mérföldkő volt ez számunkra több okból is. Ez volt az első strand sambo verseny a világon és egyben az első verseny hazánkban.


e: - Tervezitek-e a folytatást jövőre?


PI: - Mindenképpen! Sokat tanultam, tanultunk ebből a versenyből. A visszajelzések is azt igazolják, hogy szükség van rá, a versenyzők örömjátékot mutattak és jól érezték magukat a homokon. Jövőre komplexebben és nemzetköziként szeretnénk megrendezni, meghívva a környező országok sambo szövetségeinek harcosait. Az időpont is változni fog, nyár elejére rakjuk a versenyt, június-július hónapra a tavaszi versenyszezon végére. Még konkrét egyeztetés szükséges. Ha a terveink összejönnek, jó kis durranás várható.


e: - Most indul az őszi versenyszezon. Hogy néz ki a sambosok naptára?


PI: - Jelenleg pár bemutatóra készülünk. Terveink szerint lesz pár kisebb bemutatónk a TEK Budo és Küzdősport gálán, majd a Fitparade-n. Októberben folytatjuk a „Sunday session” nevű nyílt szemináriumi programsorozatot, melyben különböző témákon keresztül állítjuk fókuszba a sambo technikákat. (Katonai sambo, Sambo for MMA, Sambo a női önvédelemben, Sambo biztonsági őröknek-rendőröknek) Október 2.-án az egyik klubunk (HZSE Sambo szakosztály) képviselteti magát az MH II. Ludovika viadal Magyar Honvédség Katonai Küzdősport bajnokságán.


Novemberben lesz a Világbajnokság Japánban (Tokyo-Narita), de támogatók hiányában idén valószínűleg ez sajnos kimarad. Nem tudjuk magunknak kifizetni. A decembert a Magyar bajnoksággal kezdjük, majd egy többnapos szeminárium következik külföldi oktatóval. Télen szeretnénk egy Nemzetközi bajnokságot összehozni, mely a felkészülés első állomása és erőfelmérő lenne a versenyzőknek a junior & ifjúsági EB előtt (Április 16-20, Novi Sad) és a felnőtt Európa bajnokság előtt. (Május 14-18, Zágráb)


SamboThrow


e: - Külföldön sok sambos sikeresen megállja a helyét az MMA világában is. Tervezitek-e esetleg Ti is, hogy aktívabban szerepeljetek ebben a szabályrendszerben?


PI: - Mi még a fejlődés útján járunk. Ugyan szerepeltek már sportolóink MMA szabályrendszerben, de mi inkább a sportágunk fejlődésével, népszerűsítésével vagyunk elfoglalva. Nagy előrelépés, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte a sambo-t és a 2015-ben megtartandó Európai Olimpiai Játékok programjában már szerepelni fog Baku-ban, de eddig még a MOB nem ismert el minket hivatalosan. Ezt szeretnénk elérni. Haladunk a tömegbázis növelésével is és a sambo népszerűsítésével hazánkban. Szeretnénk, ha legalább minden megyeszékhelyen lenne egy Sambo Iskola, ahol a gyermekeket és felnőtteket készíthetnénk fel a soron következő Világbajnokságra és remélhetőleg valamikor az Olimpiára. Erről álmodom! Remélem, tudunk egyszer a MOB és a FIAS támogatásával EB-t, vagy VB-t rendezni, ahol örülhetünk Magyar harcosok sikerének is!


A sambo-t az Orosz különleges erők kiképzésére fejlesztették ki és abba integrálták be. Megtalálhatóak benne a Thai-boksz, a judo, a birkózás elemei, a versenyzők pedig gyakran eredményesen képviselik magukat más szabályrendszerekben szerte a világon. Említhetjük Fedort, aki Judo-ban is volt Orosz bajnok, és MMA-ban szinte mindent megnyert, de említhetjük Sergey Kharitonovot is, aki sambo versenyzőként K-1 sztár. A mai UFC-ben is több a stílust képviselő sportoló versenyez (Arlovski, Nurmagomedov, Bagautinov). Ne felejtsük el, az említett harcosok mind voltak Világbajnokok sambo-ban. A hazai MMA útvesztőjében nem kívánunk állást foglalni, biztosan lesz olyan rendezvény, ahol képviseltethetjük magunkat és az az út vezet is valahová.