A sikerek útján - Erdős Attila

Erdős Attila
Erdős Attila neve nem cseng ismeretlenül a hazai küzdősport rajongók körében. Legutóbb akcióban a Fight Night Hungary előző gáláján láthattuk Szebeni Attila ellenében, de az IFMA Muaythai Liga győztes, WAKO K-1 Magyar Bajnok történetét kicsit korábbról kell azért ennél indítani.


Erdős Attila 1996-ban, még gyerekként kezdett ismerkedni a küzdősportokkal, de első választása a judo-ra esett, nem a nyolc végtag művészetével indított. Viszonylag hamar felismerte, hogy valami hiányzik számára, nem találta meg, amit keresett, aztán 2002-ben egy sorsdöntő találkozás mindent megváltoztatott. Attila lement egy thaibox edzésre, amit Rehák György és Vörös Roland tartott. A muay thai pedig megragadta. Beleszeretett és elkezdett edzésekre járni, majd idővel versenyezni is.


Attila hazánkat és a Re-Gym-et sok külföldi országban képviselte már, köztük Hollandiában, Szlovákiában, Lettországban, Olaszországban és Ukrajnában is. Ma már nem csak versenyzőként, hanem edzőként is dolgozik. Attilával mind a Re-Gym-ben, mind a Rokko Gym-ben találkozhatnak a sport iránt érdeklődők vagy épp a versenyzők, de magánedzőként is tevékenykedik.


ellenfelem.hu: – Mesélnél egy kicsit a kezdetekről és arról, hogy miért pont a muay thai lett végül számodra az út?


Erdős Attila: – Mindamellett, hogy veszélyes, a muay thai magában hordozza a tekintélyt és a szépséget is egyaránt. Ez az elejétől fogva megragadt engem.


e: – Mi az, amire az eddig elért eredményeid közül a legbüszkébb vagy, ami különösen fontos neked?


EA: – Voltak itthon és külföldön is nagyon szoros meccseim igazi adok-kapok, ezekre emlékszem vissza legszívesebben. Szlovákiában sikerült nyernem egy helyi nagyon jó harcos ellen aki mind technikában mind erőnlétben nagyon jó volt, de a pontozók engem láttak jobbnak. 5menetes kemény csata volt.


e: – Milyen emlékeid vannak a legelső versenyedről? Mesélnél kicsit róla?


EA: -Az első meccsem 2004-ben volt, nagyon izgultam előtte mint mindenki. 3x2 percben kellett megmutatnom, hogy mit tudok, sikerült pontozással nyernem. Varázslatos volt a kötelek közt csinálni élesben amit azelőtt csak edzésen gyakoroltunk. Magával ragadt az érzés.


e: – Nem egyszer harcoltál külföldön is. Mi volt a legpozitívabb és a legkevésbé pozitív élményed?


EA: – A legpozitívabb élményem, hogy sikerült megmutatnom mit tudok és győzelemre vinni hazánkat és a Re-gym-et. Ami esetenként negatív volt az az, hogy volt olyan ország ahol nem vettek minket komolyan mint magyarokat. De ennek köszönhetően még jobban oda kellett magunkat tenni, hogy megmutassuk kik is vagyunk valójában.


e: – Ki vagy kik voltak Rád a legnagyobb hatással, kiktől tanultál a legtöbbet?


EA: – Nagyon sok nevet felsorolhatnék, de elsőként az edzőm Rehák György, Vörös Roland, nagyon sok edzőtárs mint Birics Tomi és még sokan mások. Világ viszonylatban Buakaw aki nagy hatással volt rám.


e: – Voltak olyan komoly sérüléseid, kerültél olyan helyzetbe, ami miatt komolyabban pihenőre kényszerültél?


EA: – Igen, de azt hiszem ez nem szokatlan dolog a thai boxolók számára.


e: – Mindig megkérdezzük, így Neked is feltesszük a kérdést: mit adott Neked, ill. mi az, amire megtanított a sport?


EA: – A muay thainak igazi jellem formáló hatása van. Mindemellett szerintem egy jó önismereti tréninggel is felér.


e: – Mesélnél edzői tevékenységedről, tapasztalataidról? Hogy jött az edzősködés ötlete és mi az, amit leginkább szeretsz benne?


EA: – Az ötlet úgy jött, hogy nem csak versenyezni szeretnék, hanem segítő kezet nyújtani másoknak akik ki szeretnék próbálni magukat ebben a sportágban, netán versenyszerűen. Szerintem tanítani és oktatni az egyik legnagyszerűbb dolog. Segíteni másoknak a céljaik elérésében legyen az gyermek, nő vagy férfi jó érzéssel tölti el az embert. Persze meg kell jegyezni azt is, hogy elég kemény munka az edzősködés.


e: – Hamarosan itt a Fight Night Hungary. Gondolom már csak az utolsó simításokat végzitek. Alaposan kielemeztétek Spéth Norbit vagy inkább arra koncentrálsz, hogy te mit csinálsz majd a ringben?


EA: – Minden meccs előtt magamra koncentrálok. Sosem az ellenfelem stílusát tanulmányozom, hanem a sajátomban bízok.


e: – Mennyire figyeled/követed egyébként a kortársakat, súlykategóriád versenyzőit ill. a nemzetközi színteret? Kik a kedvenceid manapság?


EA: - Manapság könnyen értesül az ember a hírekről, sok olyan harcos van a nagyvilágban aki irigylésre méltó a ringben.


e: – Komoly meccs előtt állsz, ezért tán nem szeretnél előre rohanni, de mik a további terveid és kilátásaid az idei évre?


EA: – Nincsenek konkrét terveim. Egyenlőre a közelgő meccsemre fókuszálok.


Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a következő meccshez, valamint a 2015-ös évhez is természetesen! Reméljük hamarosan ismét beszámolhatunk majd rólad ‘Helyzetjelentés’ rovatunk keretében olvasóinknak!