A felszerelés alapjai - boksz

a-felszereles-alapjai


Szeretnél bokszolni? Lemennél egy terembe? Hol kéne kezdeni? Milyen felszerelésekre lesz szükséged? Természetesen lehet kölcsönkérni, bérelni is akár, de ha komolyan adsz a higiéniára, saját cuccokat szerzel be. Mi is az, amiből elengedhetetlen, hogy sajátod legyen?


Bandázs


A kezeid védelmének a bandázs elengedhetetlen eszköze. A bandázsod olyan, mint a zoknid. Tele lesz az izzadtságoddal, szagoddal. Jobb, ha 2-3 pár van otthon, attól függően milyen gyakran edzel, így mindig van tiszta, friss, amikor a többi mosásban vagy a szennyesben figyel.


Ne is menj zsák közelébe, ha nincs megfelelően bekötve a kezed, ugyanis igen könnyen megsérülhet a csuklód. Ha kesztyűt tervezel húzni, bandázs is legyen rajtad.


bandazs


Kesztyűk


Gyakran termek is adnak tanulóiknak és egy ideig rendben is lehet, ha a választott teremét használod, de meglátod, hamar megszeretsz majd egy bizonyos pár kesztyűt, akkor pedig nagyon idegesítő lesz, ha épp valaki más használja majd, amikor te szeretnéd vagy ha arra érkezel, hogy szétmenve találod a sarokban. Nem is beszélve szagokról, higiéniáról.


A sajátod mindig jobb illatú lesz (feltéve, hogy megfelelően ápolod), jobb állapotban lesz a párnázott része és mindig rendelkezésedre áll majd, amikor csak akarod. Ha csak egy párat engedhetsz meg, 16 unciásat (oz) vegyél, ellenkező esetben érdemes lehet egy másik 12 vagy 14 unciásra is beruházni, arra az esetre ha a sebességen szeretnél dolgozni a zsákon, sparringra mindig 16 unciásat használj.


Vásárláskor mindig vidd magaddal a bandázsodat is és fáslizott kézre húzd fel a kesztyűket! Rutinnal azonnal érzed, hogy mi a jó, de egyébként arra kell figyelni, hogy ne lötyögjön, ne legyen nagy játéka a kezeiden, amikor azok ökölbe vannak szorítva. Érdemes többet is felpróbálni és utána választani. Ne feledd, hogy a kesztyűk méretétől, súlyától függetlenül a belső méretek is különbözőek, pont azért mert az emberek kézfeje is eltérő méretű.


Fogvédő


Ha sparringolni akarsz, a fogvédő egyszerűen elengedhetetlenül fontos. Nélküle könnyen elveszíthetsz egy vagy több fogat is, megsérülhet az állkapcsod és mivel az alsó része szabadon tud mozogni, könnyebben kaphatsz agyrázódást is az ütésektől vagy akár a nyelvedre is ráharaphatsz (extrém esetben le is haraphatsz belőle). Az emberek gyakran összevérzik a fogvédőiket, ráadásul ott vannak még a betegségek is, mint a hepatitis, herpesz, stb. Ne használd másét, ne add kölcsön sajátod és ne cserélgessétek egymásét! Milyen a jó fogvédő? Mire kell figyelni vásárlásnál? Mik a különböző típusú fogvédők előnyei és hátrányai? Ezekről itt olvashatsz.


Az alábbiakban következzen még pár cucc, ami ugyan nem elengedhetetlen - bár, amennyiben komolyan akarod venni, úgy nagyjából minden az lesz hozzá -, de a kezdőknek, ill. azoknak, akik csak kipróbálni szeretnék a sportot nem lesz szükséges azonnal beruházni ilyesmire.


fogvedo


Fejvédő


Amennyiben rendszeresen szeretnél sparringolni, szükséged lesz saját fejvédőre. Ugyanaz a helyzet kicsit, mint a kesztyűvel - a rendelkezésre állás, higiénia, párnázottság, kényelem és hasonló faktorok mind abba az irányba mutatnak, hogy érdemes sajátot tartani belőle. Sparringhoz elengedhetetlenül fontos kiegészítő - ne puhítsd az agyad, mert nem szereti és nem hálálja meg!


Boksz cipők


Az ilyen cipők javítanak mozgékonyságodon és mivel pontosan erre lettek kitalálva, jobban tapadnak. Nem csak jobban érzed majd magad bennük, de sokkal jobban is tudsz mozogni majd bennük. Nagyon sokat számíthat egy jó pár boksz cipő. A nagyobb nevek márkáiban igazából mind bízhatsz.



Irány a terem, jó edzést!