Csütörtökön rajtol a judo Európa-bajnokság

Sasha+Mehmedovic+Olympics+Day+2+Judo+AKOa-E1tyKNl


Csütörtökön rajtol a 64. Európa-bajnokság, a Budapesttől mintegy 3300 kilométerre fekvő azeri fővárosban, Bakuban. Rendhagyó Eb lesz, hiszen először rendezik meg az Európa Játékok keretében. A magyar színeket tizenhat judósunk képviseli az egyéni küzdelmekben, közülük az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Csernoviczki Éva ismét címvédőként lép tatamira.


Az előttünk álló kontinensbajnokság az olimpiai kvalifikációs sorozat állomása, méghozzá a két éves ciklus első évének „megkésett” zárása (eredetileg áprilisban Glasgow-ban rendezték volna meg az Eb-t), ez pedig tovább emeli az egyébként is különleges esemény rangját.


A magyar küldöttség eddig ragyogóan szerepelt az Európa Játékokon, s az érmekhez judósaink is hozzá akarják tenni a magukét. Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a budapesti Grand Prix után elmondta, eredményes szereplést vár: „Úgy tartom, hogy nem szabad pesszimistán hozzáállni, a versenyzők számára iránymutató célokat kell kitűzni. Az Európa Játékokon, amely a sportágban az Európa-bajnokság is lesz egyben, négy-öt érem, közte egy arany megszerzését várom, ez a minimum, ami benne van a csapatunkban.”

A magyar judo erejét jelzi, hogy az elmúlt években rendre kiemelkedő eredményekkel zártuk az Európa-bajnokságot, versenyzőink az összes magyar Eb-arany több mint felét, kilenc bajnoki címet az elmúlt tíz esztendő során gyűjtötték össze, s az elmúlt hat Eb-n mindig volt aranyérmesünk (2010-ben kettő is)!


Az elmúlt évek világversenyeihez hasonlóan az idei Európa-bajnokságon is indulhat két azonos nemzetbeli versenyző súlycsoportonként, igaz, legfeljebb kilenc judóst nevezhet egy-egy ország nemenként. A magyar válogatott öt súlycsoportban (férfi 66, 81 és 90, illetve női 48 és 70 kg) is él ezzel a lehetőséggel, ugyanakkor két súlykategóriában (férfi 60 és női +78 kg) nem lesz magyar induló.

Az első napon, csütörtökön Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Pupp Réka, Zámbori Bence,  Maros Barbara és Őri Felicián lép majd tatamira magyar színekben.


baku_2015_logo/forrás: judoinfo.hu/