Két magyar érem a judo EB első napján

Jól sikerült judósaink rajtja a bakui Európa Játékokon: Karakas Hedvig az 57 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, míg Csernoviczki Éva a dobogó harmadik fokára állhatott. A mieink az első nap után az éremtáblázat hatodik helyén állnak!




[caption id="attachment_6861" align="aligncenter" width="503"]karakas2015baku2 fotó: EJU[/caption]

Karakas Hedvig ragyogóan kezdett az azeri fővárosban: a Honvéd-Kipex huszonöt esztendős judósa az első körben az osztrák Zeltnert intézte el ipponnal, majd a világbajnoki ezüstérmes német Roper ellen nyert ugyanilyen arányban, s ezzel bejutott az elődöntőbe. Ott a koszovóiak fiatal reménysége, az U23-as Európa-bajnok Gjakova következett, akit intésekkel sikerült legyőzni.


A finálé már nem alakult ilyen szépen, a súlykategória topfavoritja, az ötszörös világbajnoki érmes és immár ötszörös Európa-bajnok portugál Telma Monteiro jobbnak bizonyult, de ellene senkinek sem egyszerű tatamira lépni. Toncs Péter tanítványa két Európa-bajnoki bronzérem (2009 és 2010) után immár egy ezüsttel is gazdagabb, és ami igen sokat ér: ezzel a második hellyel az olimpiai kvalifikációs rangsorban is sokat tudott előrelépni.


„Egyáltalán nem vagyok elkeseredve, nincs bennem rossz érzés, inkább örülök, hogy az aranyért küzdhettem, most sokat jelent nekem ez az érem – nyilatkozta Hédi a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának, Szűcs Miklósnak. – Két percig tartani tudtam a megbeszélt taktikát, ami meg is zavarta a portugált. A felállásommal akartam összezavarni, ami sikerült is, de hibáztam, elestem vazarira, ami viszont engem zavart meg és utána már nem tudtam kijönni a következő indításából, ott maradt a kezem.”


Nagy reményekkel vártuk a kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva szereplését, az Ippon Judo Tatabánya huszonnyolc esztendős csillaga meggyőző győzelemmel kezdett az izraeli Minsker ellen, ám a negyeddöntőben a mindössze tizenkilenc éves orosz Dolgova jukóval felül kerekedett. Dolgova már az új generáció egyik üstököse, egészen biztosan sokat hallunk még felőle, hiszen a korosztályos tornákon már mindent megnyert, junior és ifjúsági világ- és Európa-bajnok. Sajnos most a mi orrunk alá tört borsot...


A folytatásban Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa semmit sem bízott a véletlenre, előbb a vigaszágon a török Lokmanhekim, majd a bronzmeccsen az ukrán Csernyak ellen nyert ipponnal, s így bronzérmet szerzett. Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes sportolónak a kontinensbajnokságokról ez a nyolcadik(!) érme, két arany- és három ezüst- mellett most már három bronzéremmel is rendelkezik.




[caption id="attachment_6864" align="aligncenter" width="550"]csernoviczki2015baku fotó: EJU[/caption]

„Utólag örülök az éremnek, de az elején szerettem volna megnyerni, holnap már biztosan jobb lesz – vélekedett Csernoviczki Éva. – Nem arra a taktikára készültünk, ahogy az orosz felállt ellenem, ez megzavart, az első intés is ennek köszönhető, utána pedig már rohantam az eredmény után, mert hátrányban voltam. A többi meccsemet simán nyertem, szerintem ma nagyon jó formában voltam. Arra büszke vagyok, hogy nem szakadt meg a 2008 óta tartó sorozatom, ez a nyolcadik Európa-bajnokság zsinórban, amelyen dobogós vagyok.”


baku_2015_logo


/forrás: judoinfo.hu/