Pillanatképek - Peter Aerts

Peter-Aerts


A valaha élt egyik legjobb nehézsúlyú kickbox harcos, Peter Aerts már életében legendává vált Japán rajongói körében. A hatalmas csatáiról, fejrúgásairól ismertté vált harcos komoly szerepet játszott a K-1 növekedésében is, részben ennek is köszönhető, hogy a "Mr. K-1" becenév ráragadt.


A sok más hollandhoz hasonlóan focival indító Aerts 1983-ban váltott a küzdősportokra. Egy év Tae-Kwon-Do után találkozott a Muay Thai-val Eddy Smuldersnek köszönhetően, majd újabb egy év múlva már megnyerte első profi meccsét. Egyik későbbi nagy riválisával, Ernesto Hoost-val már '88-ban találkozott és ugyan pontozással veszített, a történet itt még korántsem ért véget.


A sikerek sorra jöttek, Aerts pedig akkora tehetségen bizonyult, hogy már 19 évesen felajánlotta neki az ISKA a nehézsúlyú címmeccset Jan Oosterbann ellen. A Hoost meccs után pár évvel, '91-ben a Chakuriki teremhez igazolt, ahol Thom Harinck edző kezei alatt pallérozódott tovább.


Sorra jöttek a kiütések, a címek, aztán egy '93-as kiütéses győzelem után sokan felfigyeltek rá és meghívták egy új szervezet tornájára is. Ez volt a K-1 GP, ahova mindössze nyolc harcost válogattak be, ráadásul Aerts volt a legfiatalabb.


Ugyan hajszállal veszített pontokon Hoost ellen, azonban meggyőzte munkaadóit. Legközelebbi meccsén kiütéssel nyert, majd Hollandiába visszatérve Muay Thai övét is megvédte kétszer.


Az 1994-es K-1 GP-n hatalmas meccseket produkált - Rob van Esdonk, Patrick Smith mind áldozatául estek, a fináléban pedig Masaaki Satake-t győzte le a pontozólapokon. Ezzel megszerezte első K-1 címét. A '95-ös GP-n ismét szembe került Ernesto Hoost-val, és egy extra menet után ezúttal a szerencse neki kedvezett a pontozólapokon.


A fináléban aztán nem mással találkozott, mint a hatalmas Jerome Le Banner-vel, aki átgázolva ellenfelein jutott a végső harcig. Aerts komoly találatokat kapott, de befejezte a meccset - jobbosa után, mely a francia máján landolt, Le Banner a földön fekve kapkodta a levegőt. Aerts mindössze 24 évesen megszerezte második GP övét is.


Nagyon hosszan lehetne sorolni, elemezni meccseit, ellenfeleit, hiszen a legjobbakkal küzdött meg. A holland favágó olyan nevek ellen indult csatába az évek során, mint Jerome Le Banner, Andy Hug, Stefan Leko, Semmy Schilt, Badr Hari, Alistair Overeem.


Karrierje mérlege 105-32-1, melyből 79 győzelmet kiütéssel nyert. Legendás fejrúgásai és a sztár-faktor komoly segítsége és támasza volt a K-1-nek. Aerts többszörös kickbox és muay thai bajnok volt, ráadásul példaképként és motivációként szolgált számtalan utána következő fiatal Holland harcosnak.


https://www.youtube.com/watch?v=5AAbiU6UCDg&rel=0&controls=0