Csernoviczki Éva - Jöhet Rió

Mozgalmas napok, hetek állnak az Ippon Judo Tatabánya SE világklasszis judósa, Csernoviczki Éva mögött. Az immár gőzerővel a riói olimpiára készülő klasszissal készített interjút a kemma.hu.

[caption id="attachment_8037" align="aligncenter" width="504"]csernoviczki2015astana2 fotó: IJF[/caption]

A válogatott versenyző a közelmúltban az oroszországi Kazanyban nyert Európa-bajnoki ezüstérmet, majd nem sokkal később Azerbajdzsánból, a bakui Grand Slam-viadalról ugyanilyen medáliával térhetett haza.


– Két arany mellett immár negyedik ezüstérmét szerezte felnőtt Európa-bajnokságon. Nem csalódott emiatt?
– Két hétig betegeskedtem az Eb előtt, így a felkészülésem nem volt zökkenőmentes. Az állóképességemet alaposan megsínylette a kihagyás. Összességében jól ment a versenyzés, az arany is meglehetett volna, de a döntő végére elfáradtam és egy koncentrációs kihagyás miatt végül veszítettem. Sokan dicsértek a kontinensviadal után, hiszen sorozatban a kilencedik érmemet szereztem Európa-bajnokságon. Nem szerettem volna, ha a korábbi szép sorozat megszakad, így összességében elégedett vagyok.

– Bakuban is a második helyen végzett. Hogyan értékeli az itteni szereplését?
– Erre a versenyre már egészségesen készültem, természetesen az állóképesség helyrehozása volt a legfontosabb szempont. Nem sok idő jutott a pihenésre a két viadal között, ráadásul fogyasztanom is kellett. A világranglista-helyzések szempontjából nem mindegy, ki hogyan szerepel a Grand Slam-versenyeken, hiszen az itteni eredményekért eleve több ranglistapont jár, mint például az Eb-ért, ráadásul a világranglista alapján áll össze a riói kiemelés. Ezzel a második helyezéssel megfelelő pozícióban vagyok, a riói utazást már semmi sem veszélyezteti.


– Mennyiben volt más a két verseny?
– A Grand Slam-viadalokra a világ minden tájáról érkeznek versenyzők, így kaphatunk gyengébb, de sokkal nehezebb ellenfeleket is, mint a kontinensviadalokon. Itt olyan riválisokkal is megküzdhetünk, akikkel ritkábban találkozunk. Összességében a Grand Slam-versenyek mezőnyét érzem erősebbnek.

– Mint említette, a riói indulás már biztos, de a kiemelés szempontjából fontos ranglistahelyezése még nem végleges.
– Nem tökéletes a kvalifikációs szisztéma, hiszen két év eredményei számítanak, ami nagyon hosszú idő. Az olimpiai szerepléshez sok versenyen kell részt venni. Ha valaki formán kívül versenyez vagy megsérül, komoly hátrányba kerülhet. Rövidebb kvalifikációs periódus talán jobb lenne.


– Hogyan tovább az olimpiáig?
– A közeljövőben a fizikai felkészülés kerül előtérbe, aztán a technikai elemek csiszolása következik. Közben edzőtáborok és versenyek is lesznek, most már minden idegszálunkkal az olimpiára koncentrálunk.

– Mire számít Rióban?
– Nagyon erős a mezőny, a legjobb nyolc-tíz versenyző nagyjából azonos szintet képvisel. Itt már a pillanatnyi forma dönt, bármi előfordulhat. A legfontosabb egyelőre, hogy sérülésmentesen tudjam le a felkészülést.