Budapest Judo Grand Prix: óriási érdeklődés

Lezárult a nevezés a június 25-én kezdődő Budapest Judo Grand Prix-viadalra, amelyre 59 ország 338 versenyzője – köztük 43 magyar – adta le a jelentkezését. Nagy nevekben nem lesz hiány a Papp László Budapest Sportarénában!

[caption id="attachment_13088" align="aligncenter" width="504"]joo_abigel2016budapestgp Joó Abigél is tatamira lép Budapesten /fotó: Horváth György/[/caption]

A szervezőket is meglepte az a nagy érdeklődés, ami a június 25-én rajtoló, 100 ezer dolláros összdíjazású Budapest Judo Grand Prix-viadalt övezi. A Nemzetközi Judo Szövetség szakmai bizottsága már kezdeményezte, hogy négy helyett három tatamin rendezzék meg a versenyt, ám ezt el kellett vetni, olyan sokan neveztek. A magyar GP a riói játékok egyik legfontosabb felkészülési állomása lehet az olimpikonok számára, míg a következő olimpiai ciklusra készülő válogatott judósok már most elkezdik gyűjteni a világranglistapontokat.


A lelátók sem lesznek foghíjasak, a „judós család” tagjait, a tagegyesületek sportolóit, edzőit ebben az évben is meghívta a rendező Magyar Judo Szövetség, s mindkét napra három-háromezer jegyigénylés érkezett, ezen felül további ezer-ezer fizető nézőre számítanak a szervezők. Az érdeklődők hamarosan megvásárolhatják a belépőket a Papp László Budapest Sportaréna jegypénztárában, a felnőtt napijegy 1000, a gyerekjegy 500 forintba kerül majd.

Olimpiai, világ- és kontinensbajnokok sora lép majd tatamira június utolsó hétvégéjén a magyar fővárosban, a teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni néhányukat. Szerepel majd nálunk az olimpiai és világbajnok amerikai Kayla Harrison, a kétszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok üzbég Risod Szobirov, az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok orosz Ivan Nyifontov, az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes amerikai Marti Malloy, a kétszeres olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok holland Henk Grol, az olimpiai bronzérmes, világbajnok francia Audrey Tcheumeo és az olimpiai és kétszeres világbajnoki bronzérmes német Dimitri Peters is.

Harcba indul a győzelemért a kétszeres világbajnok koszovói Majlinda Kelmendi, a világbajnok kínaiJu Szong, a világbajnoki aranyérmes izraeli Yarden Gerbi, az ugyancsak világbajnok japán Udaka Nae, a világ- és Európa-bajnok szlovén Tina Trstenjak és az ugyanilyen címekkel rendelkező holland Marhinde Verkerk, a négyszeres világbajnoki ezüstérmes, ötszörös Európa-bajnok protugál Telma Monteiro, a kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok orosz Kirill Gyenyiszov, a kétszeres vb-ezüstérmes, Európa-bajnok belga Dirk Van Tichelt, a kétszeres vb-ezüstérmes, Európa-bajnok holland Dex Elmont, a világbajnoki ezüstérmes német Karl-Richard Frey, szlovénAna Velensek és montenegrói Szrdjan Mrvaljevics, a kétszeres vb-bronzérmes orosz Musa Moguskov és a holland Anicka van Emden, a világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok holland Kim Polling, a vb-bronzérmes német Luise Malzahn, valamint a ghanai színekben olimpiai indulást kivívó Szögedi Szandra is.


Ami a magyar csapatot illeti: a riói indulóink közül a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián és a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél biztosan tatamira lép, de az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklósszereplésére is van esély – erről a verseny előtti napokban dönt a válogatott rangidőse és edzője, Bíró Tamás. Természetesen a többi riói olimpikon is jelen lesz a rangos nemzetközi versenyen, ahol az autogramvadászokat is szeretettel várják!

Nagy András szakágvezetőtől megtudtuk, a budapesti Grand Prix-re összesen 43 magyar judós nevezését adták le, valamennyi súlycsoportban lesz hazai induló, olyan tehetséges fiatalokért szoríthatunk majd, mint a junior világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnokGercsák Szabina, a junior Európa-bajnok Pupp Réka, az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska, az ugyancsak U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence, az U23-as Eb-bronzérmes Salánki Evelin, a junior-világbajnoki ezüstérmes Gorjánácz Zsolt, a junior vb-bronzérmes Vér Gábor, az ifjúsági világbajnoki ezüstérmes Tóth Fanni, a junior Eb-ezüstérmes Végvári Martin, a junior Eb-bronzérmesBartha Ákos, az ugyancsak junior Eb-bronzérmes Szabó Katinka, az ifjúsági Eb-bronzérmes Keliger Bernadett, Polyák Krisztina, Kárpáti Emese és Szigetvári Mercédesz, de ott lesz a mezőnyben az olimpiai kvalifikációs sorozatban végig jól teljesítő két Eb-bronzérmesünk, Krizsán Szabolcs ésUngvári Attila is.


A bírók között is erős lesz a „magyar vonal”, tatamira lép majd a riói olimpiára kijutó Fridrich Annamária és a riói paralimpiára jelölt Gosztonyi Balázs mellett Eleki Zoltán is, vagyis három magyar szőnyegbíró kap szerepet a GP-n.

/forrás: judoinfo.hu/