Kiss Balázs bronzérmes Lengyelországban

A lengyelországi Spalaban megrendezett felnőtt kötött- és szabadfogású, valamint női nemzetközi verseny első napján két kötöttfogású súlycsoportban, hat versenyző révén voltunk érdekeltek.

kiss_balazs_2

A 80 kilóban Bácsi Péter, míg a 98 kilóban Kiss Balázs jutott a legtovább, hiszen mindketten bronzéremért birkózhattak volna, Bácsi azonban kisebb sérülés miatt nem állt ki az örmény elleni bronzmeccsre, Kiss viszont pontozással legyőzte lengyel vetélytársát. Sike András szövetségi kapitány válogató mérkőzést írat ki a 98 kilogrammos Varga Ádám és Kiss Balázs között.


Szombaton 9 órakor hat versenyzőnk szállt harcba Spalaban, a négy szőnyegen megrendezett Pytlasinski-emlékversenyen. A mieink közül elsőként a világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter lépett szőnyegre és azt a bolgár Daniel Alekszandrovot győzte le 8-0-ra, aki korábban 75 kilóban kvalifikálta magát a riói olimpiára. Bácsit követte ugyancsak a 80 kiló második fordulójában Szabó László és Szabó Patrik, ám egyikük sem tudott nyerni. Előbbit egyiptomi, utóbbit finn győzte le pontozással. Eközben a 98 kilóban is lezajlottak a nyolcaddöntők. Varga Ádám a felső ágon 2-1-re alul maradt a fehérorosz Európa-bajnok Dzejnicsenkával szemben, míg Kiss Balázs az alsó ágon könnyed tus győzelemmel kezdett algír vetélytársával szemben. Szintén a 98 kilóban Németh Iván is rajthoz állt, 4-4-re kikapott azonban a hazai pályán versenyző ellenfelétől.


Hat birkózónk közül a folytatásban már csak világbajnokaink, Bácsi és Kiss maradtak versenyben. Mindketten iráni ellen birkózták elődöntőjüket és mindketten vereséget szenvedtek. Bronzéremért birkózhattak volna a délutáni programban, Bácsi azonban kisebb sérülése miatt jobbnak látta, ha kihagyja az örmény elleni mérkőzést, ezzel ötödik lett. Kiss viszont természetesen szőnyegre állt és 4-0-ra győzött is a korábban Némethet legyőző lengyel ellen, így Balu harmadik helyezett lett Lengyelországban.


kiss_balazs_lengyelorszag


Sike András, kötöttfogású szövetségi kapitány a verseny végén elmondta, hogy többet várt mindkét 98 kilogrammos birkózótól. Nem ő szeretné eldönteni, hogy melyikük induljon a riói olimpián, döntsék el maguk a versenyzők a szőnyegen nyújtott teljesítményükkel, ezért június 24-re (péntek) válogató mérkőzést írt ki a budapesti Körcsarnokba Varga Ádám és Kiss Balázs speciális szabályok között mérkőznek majd meg egymással. Szöul olimpiai bajnoka elárulta, hogy aki ezen a válogatón győz, azt fogja ajánlani az elnökségnek az olimpiai részvétellel kapcsaolatban.


Vasárnap már nem csak kötött-, hanem szabadfogásban is érdekeltek leszünk, hiszen két olimpikonunk, Veréb István és Ligeti Dániel is szőnyegre lép, valamint 70 kilóban Gulyás Zsombor is szerencsét próbál majd.


/forrás: birkozoszov.hu/