Tóth Krisztián bearanyozta a hétvégét

Remek magyar szerepléssel zárult a budapesti Judo Grand Prix: Tóth Krisztián aranyérmet szerzett, Ungvári Attila és Joó Abigél a dobogó harmadik fokára állhatott, Demeter Bendegúz és Waczulik Richárd pedig a hetedik helyen végzett.

[caption id="attachment_13353" align="aligncenter" width="504"]toth_krisztian_2016bpgp2 fotó: Horváth György[/caption]

A harmadik Budapest Judo Grand Prix első versenynapja kissé csöndesen telt el, a mieink számára nem alakultak túl jól a mérkőzések, végül a paksi Pupp Réka az ötödik, Bartha Ákos, Zámbori Bence és Szabó Franciska pedig hetedik helyen végzett. Vasárnap már parázs hangulatról gondoskodtak a mieink, két olimpiai indulónk, Tóth Krisztián és Joó Abigél mellett Ungvári Attila is bejutott a délutáni, érmekért zajló programba!


A döntők előtti programban egy díjátadás is szerepelt: Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között adta át az IJF Aranyérmét a judo magyarországi terjesztésében kulcsszerepet játszó, kilencedik danos mesternek, Galla Ferencnek, 87. születésnapja alkalmából. Dr. Tóth László és Nagy György, az MJSZ főtitkára adta át Illyés Miklósnak, a sydneyi olimpián résztvevő judósunknak, a Magyar Judo Szövetség korábbi szakmai alelnökének a hatodik danfokozatot és a hozzá járó piros-fehér övet, Antoni Zsolt és Pusztai István pedig a Magyar Judóért-érdemérem arany fokozatát vehette át a sportágért tett erőfeszítéseinek elismeréseképpen.

Judo-GP-Budapest-2016


A mieink közül ezen a napon Stadler András (81 kg), Demeter Bendegúz (+100 kg) és Waczulik Richárd (+100 kg) is tudott meccset nyerni a Grand Prix mezőnyében, utóbbi két judós ezzel a hetedik helyen zárt a nehézsúlyúak között.


A 81 kilogrammosok küzdelmeiben Ungvári Attila az ukrán Makuka elleni ipponnal kezdett, majd a második körben a spanyol-grúz Kalabegashvili ellen is idő előtt lezárta a meccset. A negyeddöntőben a japán Ebi volt az esélyesebb, igazolta is a papírformát, szerencsére Bíró Tamás tanítványa a vigaszágon javítani tudott, „Karvaly” a friss junior Európa-bajnok szerb Majdov ellen földharcban, fojtással csikarta ki a győzelmet.

A Közgép-Ceglédi VSE versenyzője a bronzéremért a szerb Doszennel mérte össze az erejét. A küzdelem nem tartott sokáig…

Ez a bronzmeccs végre úgy alakult, ahogyan szerettem volna, sikerült meglepni egy kisbelsővel, aztán a földön befejezni – nyilatkozta Ungvári Attila. – Jó néhány évvel ezelőtt fejlesztgettem ki magamnak ezt a fojtástechnikát, és ma kétszer is sikerült eladnom. Valósággal libabőrös volt a hátam, amikor kimentünk a tatami mellé. Fantasztikus volt a közönség, nagyon jó érzés, hogy sikerült előtte érmet szereznem!”


A 78 kilogrammban a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél a világranglistán elfoglalt előkelő helyezésének köszönhetően kiemelt volt a sorsolásnál, s erőnyerőként kezdett. A KSI SE kitűnősége a negyeddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, s a francia Garry nem is tudta feltartóztatni, ipponnal Pánczél Gábor tanítványa jutott tovább.


Az elődöntő sajnos nem úgy alakult, ahogyan azt mi szerettük volna, hiszen a szlovénok világbajnoki ezüstérmese, Ana Velensek földharcban Joó Abigél fölé kerekedett, így a magyar versenyző a bronzéremért harcolhatott a délutáni programban. Az ellenfele ezúttal is egy szlovén judós, a tizennyolc esztendős, junior világbajnoki ezüstérmes Klara Apotekar volt, akit két vazariért kapott ipponnal győzött le Abigél.

„Kicsit bánom, hogy az elődöntőben, Velensek ellen így alakult a földharc – kezdte Joó Abigél. – Sokat gyakorlom az utóbbi időben a földharcot, már jobban is megy, most mégis így ért véget. Egy vereségnek is megvannak a maga tanulságai, még jobban kell a meccsen koncentrálnom, a földharcban való védekezés során pedig nem szabad azzal foglalkozni, hogy mikor fognak végre felállítani.”

„Nagyobb figyelemmel gyakoroljuk a földharc átmenetet, Abigélnek az elődöntőben ma becsúszott egy pici hiba, de emellett egész nap nagyon jól dolgozott, jól állt a lábán, sokat dobott, jól szerepelt” – fűzte hozzá Pánczél Gábor.


Ebben a súlycsoportban egyébként – akárcsak tavaly – ismét az olimpiai bajnok, az amerikai Kayla Harrison szerezte meg az aranyérmet Budapesten.

A 90 kilósok között a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián is kiemelt volt, de hiába kezdett erőnyerőként, az első mérkőzésén a tavalyi Kodokan-kupa győztes japán Ocudzsi várt rá a tatamin. A sportág őshazájából érkező, meglehetősen erős válogatott ebben a súlycsoportban is kitűnő harcost állított csatasorba, csakhogy Tóth Krisztiánt sem olyan fából faragták, hogy hazai közönség előtt fejet hajtson egy japán kihívó előtt. Szikrázóan kemény küzdelemben, a hosszabbításban végül a magyar versenyző vívta ki a továbbjutást!

Gondoltuk volna, hogy ezek után már könnyű dolga lesz a KSI SE klasszisának, csakhogy az izraeli Kochman sem adta ingyen a bőrét: a negyeddöntő is hosszabbítást hozott, s végül egy intéssel Tóth Krisztiáné lett a győzelem. Az elődöntő ehhez képest sétagalopp volt, bár a brit Stewart aligha idézi majd fel szívesen a történteket: Pánczél Gábor tanítványa fojtással nyert, a junior Eb-ezüstérmes Max Stewart talán azt sem tudta, melyik városban jár éppen…

Következhetett a döntő, a szlovén Zgank ellenében. Tóth Krisztián két évvel ezelőtt már harcba szállhatott a budapesti aranyéremért, ám akkor a japánok világbajnoka, Nisijama Daiki megakadályozta a végső győzelem kivívásában. Ezúttal semmi sem állhatott az útjába, ide-oda hajigálta a szlovén judóst, végül három percnyi küzdelem után ipponnal nyert. Mindez azt jelenti, hogy nem telhet el év magyar GP-győzelem nélkül Budapesten: 2014-ben Csernoviczki Éva, tavaly Ungvári Miklós, ezúttal pedig Tóth Krtisztián tiszteletére játszották el a Himnuszt!


„Nagyon jól esik, hogy ilyen sokan szurkoltak a magyarok sikeréért, hihetetlen erőt ad, amikor érzi az ember, hogy ennyien állnak mögötte – mondta a döntőt követően a 90 kilogrammosok aranyérmese. – Nem készültünk külön erre a versenyre, az utóbbi időben erőfejlesztéssel foglalkoztunk, keveset judóztunk, egy kicsit nehezen álltam vissza. Az első két meccsem elég döcögősre is sikerült, de a döntőben már minden a helyén volt!”

„Számunkra kitűnő edzéslehetőség volt a budapesti Grand Prix, versenykörülmények között mérhettük fel, hogy hol tartunk – értékelt Krisztián edzője, Pánczél Gábor. – Krisztián rajtján meglátszott, hogy másfél hete még az erősítő programot csináltuk. Ezen a téren rengeteget fejlődött, ha sikerül mellé felhoznunk a technikáját is, akkor minden rendben lehet majd az olimpián. Rióban nagyon taktikus meccsekre számítok, amelyeken többnyire nem a látványos dobások döntenek majd.”

A tervek szerint a Tóth Krisztián győzelmének tiszteletére megszólaló Himnusszal véget is ért a rövid életű magyar GP története: jövőre a budapesti világbajnokság miatt nem rendeznek hazánkban ilyen versenyt, 2018-ban pedig már egy szinttel magasabban folytatnánk, vagyis Grand Slam-torna lesz Budapesten. Úgy legyen!

/forrás és részletes eredmények: judoinfo.hu/