Egy magyar arany az ifjúsági judo Eb-n

Egy arany-, két ezüstérem, valamint hét pontszerző helyezés a mieink mérlege a Finnországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben, míg csapatban egy ezüstérmet és egy hetedik helyezést szereztünk a zárónapon.

[caption id="attachment_13444" align="aligncenter" width="504"]ifieb_sipőcz_richárd fotó: EJU[/caption]

Jól kezdődött a magyar judósoknak a finnországi Vantaa-ban zajló ifjúsági Európa-bajnokság, hiszen az első napon rögtön öt éremmérkőzést vívtak. A pénteki nap termése két ezüstérem és három ötödik hely, továbbá két hetedik helyezést is elkönyvelhettünk. A keretedzők által előzetesen kitűzött cél – a négy érem – felét már most sikerült teljesíteni.


A „kicsik” között Feczkó Csanád valósággal végigszáguldott az 50 kilogrammos súlycsoporton. A Miskolci VSC versenyzője az izraeli Ido Rabin és a francia Ugo Machefer ellen is idő előtt vetett véget a küzdelemnek. A negyeddöntőben már komolyabb ellenfélre talált, de a spanyol Jose Rioperde ellen intéssel jobbnak bizonyult.


Az elődöntőben bár három intést is beszedett – a negyedik már leléptetést jelentett volna – mégis felülmúlta az orosz Karun Tlisjevet. Az ellenfél nem tudott érvényes akciót végrehajtani, Csanád vazari értékű megmozdulása így győzelmet és döntőt ért. A fináléban az azeri Rovsan Alijev és a magyar versenyző is bemutatott egy-egy jukó értékű támadást, majd Alijev ipponnal véget vetett a küzdelemnek. Szomorkodásra azonban nincs ok, Csanád megmutatta, hogy bárkivel felveszi a versenyt a kontinensen.


Az 55 kilogrammosok mezőnyében nem sok babér termett Bóka Bendegúznak. A Domaszéki JISE versenyzője egy mérkőzést megnyert, egyet pedig elveszített, helyezetlenül zárt.


Eggyel feljebb, a 60 kilogrammban két magyar is indult, Pongrácz Bence pedig a súlycsoport ranglistájának legjobb európai versenyzőjeként várta az Eb-t. Az UTE judósa annak megfelelően az első két mérkőzését ipponnal nyerte, a negyeddöntőben azonban a spanyol vetélytárs győzött ellene hasonlóképpen. Bencének maradt a vigaszág, ahol két szoros mérkőzésen aratott sikerrel egészen a bronzmérkőzésig küzdötte magát. Ott azonban jött az orosz Kazbek Nagucsev, aki ipponnal elvitte a bronzot. A súlycsoport másik magyarja, Ócsai Sándor az első mérkőzésén vereséget szenvedett.


A lányok legkisebb, 40 kilogrammos súlycsoportjában is két magyar indult, Varga Brigitta és Kardos Tímea jó kezdés után egyaránt a negyeddöntőben szenvedett vereséget. A vigaszágon mindketten győzelemmel folytatták, a sorsolás szeszélye folytán pedig egymással kerültek szembe. A magyar csatát nagy küzdelemben, egyetlen jukó értékű akcióval Tímea nyerte, így az Ippon Judo Tatabánya versenyzője küzdhetett meg a bronzért, a KSI SE sportolója pedig hetedikként zárt. A harmadik helyet azonban nem Kardos Tímea, hanem a török Dilan Dogan szerezte meg, jukót érő akcióval.


A 44 kilogrammosok között Ábrahám Titanilla mérlege egy győzelem és egy vereség, helyezetlenül zárt. A 48 kilogrammos súlycsoportban két magyar versenyző indult, Beringer Fatime első mérkőzésén kikapott. Kopasz Fanni már jobban szerepelt, három győzelemmel – közte két ipponnal – elődöntőbe jutott, ott azonban az orosz Irina Kubulova megállította. Fanninak aztán a bronzmérkőzésen sem ment, a vigaszágról érkező német Mascha Ballhaus ipponnal nyert ellene. Az ötödik hely nem rossz eredmény, de a délelőtti forma alapján éremben reménykedhettünk.


Az érem végül az 52 kilogrammosok között jött össze, ahol szintén két magyar lépett tatamira. Őzbas Szofi egy győzelem után vereséget szenvedett, majd a vigaszágon is hasonlóan teljesített, így hetedikként zárt. Maróti Alexandra ugyanakkor átrobogott a mezőnyön: francia, brit és német versenyzőket legyőzve jutott a döntőbe. A szerb Nagyezsda Petrovics a fináléban aztán ipponnal felülmúlta az UTE judósát, de magyarázni sem kell: az ezüstérem rendkívül szépen csillog.


Egyetlen érem jutott a magyaroknak a finnországi Vantaa-ban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján, az azonban mindjárt a legfényesebb volt. A nehézsúlyú Sipőcz Richárd aranyérmet szerzett élete első kontinensviadalán.


A Győri AC versenyzője úgy érkezett Finnországba, hogy vezeti a +90 kilogrammoos súlycsoport korosztályos világranglistáját, így mindenképpen az esélyesek közé tartozott. Az Európa-kupa-viadalokon kiharcolt pozíciójának köszönhetően erőnyerőként kezdett, majd nemes egyszerűséggel keresztülgázolt a mezőnyön.


Valamennyi mérkőzését ipponnal nyerte meg, egyik ellenfele sem bírta végig a négy percet Gyimes Nikoletta tanítványával szemben. Sorrendben a francia Tanou Keita, a horvát Marcel Škalec és a német Jonas Pütz kapitulált a győri fiatalemberrel szemben. Az elődöntőben legyőzött német versenyző volt az egyetlen, aki pontot érő akciót tudott végrehajtani ellene, jukó értékű dobást.


A döntőben a hasonló magabiztossággal menetelő, addig mindhárom mérkőzését iponnal nyerő fehérorosz Dmitrij Kaklu várt Ricsire. Az első perc tapogatózással telt el, amelynek végén a fehéroroszt megintette a mérkőzésvezető. Egyik judós sem talált fogást, de továbbra is a magyar versenyző kezdeményezett, Kaklu így begyűjtötte a második intését is. Abban a pillanatban, hogy támadni próbált, Ricsi eldobta, az akció vazarit ért. Rögtön a földet érés után leszorította ellenfelét, aki nem tudott menekülni, így a győri újabb ipponnal nyerte el az Európa-bajnoki címet.


Sipőcz Richárd jövőre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) kóstolhat bele az ötkarikás játékok légkörébe, méghozzá hazai pályán. A judósok közül ráadásul ő lett a rendezvény arca. Most az is láthattuk, hogy nem véletlenül.


/Részletes eredmények a judoinfo.hu oldalon/