Sport coaching - Újraépítkezés

Sporttól függetlenül a teljesítménnyel, versenyzéssel kapcsolatosan az azt űzőknek mindig vannak kétségeik, félelmeik. Ez teljesen normális, érthető. Néha elbukunk, ekkor fel kell állnunk újra. Le kell porolnunk magunkat és így vagy úgy, de ismét építkezésbe kell fognunk. Hogyan? Sport coaching rovatunkban erről mesél most nektek Bánóczi Péter!

Sport coaching ujraepitkezes


„Összedőlt minden. Nem sikerült a verseny, hiába volt a sok fárasztó edzés, mások könnyedebb teljesítménnyel előztek meg.” Azt gondolom, ez a szöveg - kimondva vagy kimondatlanul - több sportoló, volt sportoló és aktuális bajnokban fogalmazódott már meg.


Kívülről sokan legyinthetnek egyet: "Áhh… nem bírja a terhelést, mégsem olyan nagy sztár." A rombolás mindig jobban megy, mint az építkezés. Viszont az építkezésnek van meg az a szépsége, hogy látom magam előtt azt, hogy mi lesz a végeredmény. Látom a célba csapást, hallom, amikor a speaker bemondja a nevem, látom a dobogót, hallom a himnuszt.


Több féle úton lehet elindulni, arra a pontra, hogy kiderítsem miért vallottam most kudarcot. Talán edzőt kéne váltani. Meglehet. Talán rossz volt az egész fizikai felkészülés. Talán rendben volt, de adott pillanatban nem tudtam koncentrálni. Talán tudtam koncentrálni, de az ellenfél húzott egy váratlant, ami meglepett és beállt a „black out”.


Mindegyik egy lehetséges válasz, aminek jó lenne érteni az okát.


Általános hiba a gondolkodásban, hogy mindennek tudni akarjuk az okát. Tudni! És kész. :) Az a meglátásom, hogy nem fogjuk tudni, talán csak sejteni, de nekünk mégis ebből kell dolgozni. Egyéne válogatja, hogy meddig érdemes visszamenni az időben, hogy megtaláljuk az ELAKADÁSI PONTOT. Nem mindig a sporttal szorosan kapcsolódó dolog, ami hátráltat. A sportoló is ember - van magánélete, iskolázottsága, vágyai, félelmei, volt gyerekkora. Ha választanom kéne, hogy honnan kezdjünk el újra építkezni, én ezt mondanám:


Végezz most teljesen más edzést. Ha úszó vagy, menj focizni a barátokkal. Ha küzdősportoló vagy, irány a ping-pong. A lényeg, hogy fizikailag mozgásban legyél, de fejben ne. Ne érdekeljen, nyersz vagy veszítesz. Csak csináld! Közben, indirekt módon, gondolkozni fogsz és a válasz is érkezni fog hamarosan. Ha megvan a válasz, látni fogjuk hogyan, mi módon építkezzünk újra!


TOVÁBB IS VAN! ÚJRAÉPÍTKEZÉS #2