Érem és értékes pontok a ju-jitsu Világbajnokságon

Idén március 2-4-ig rendezték meg az U18-as és U21-es korosztály legrangosabb seregszemléjét a  Ju-Jitsu immár modern sportágában, méghozzá a Ju-Jitsu International Federation jelenleg soros vezetőinek hazájában, az Egyesült Arab Emirátusok központjában, Abu Dhabiban.

[caption id="attachment_18751" align="aligncenter" width="503"] fotó: JJIF[/caption]

Hazánk Ju-Jitsu válogatott csapatából két versenyző kelt útra Spalovszky Csaba szövetségi kapitány vezetésével, hogy az U18-as korkategóriában megpróbáljanak diadalt aratni. Körmöndi Marcell miskolci versenyző, Mellik Béla mester tanítványa, Ne-Waza (földharc) szakágban indult neki a versenynek, melyben a lehető legerősebb mezőnnyel találta szembe magát. A kor- és súlycsoportjában itthon már eredményes versenyző végül a 17 indulós kategóriában 9. helyezést szerzett, mellyel még pontszerző helyen zárt a világbajnokságon. Marcellnek ez volt az első JJIF világversenye, újoncként máris bejutott egy erős középmezőnybe. Nagy jövője van ennek a fiúnak, érdemes lehet odafigyelni rá.



A magyarok nagy diadala azonban csak ezek után következett. Dudás Virág, a Marcaliban működő MVSZSE sportolója, Nagy Róbert mester tanítványa szombaton a Fighting System, vagyis a komplex Ju-Jitsu küzdelmi szakágban lépett tatamira, hogy összemérje tudását a világ legjobbjaival. Virág korábban már 3. helyezést szerzett korcsoportjának világkupáján ugyanebben a számban, de a világbajnokság sokkal erősebb mezőnyt sorakoztatott fel. Ott voltak az oroszok, az olaszok, a görögök és a kazahok is, akik minden évben a sor legelején végeznek. Virág felkészítése alapos volt, a verseny előtti nap pedig már megkezdtük a szükséges mentális tréninget a versenyre. Virág nem izgult, nagyon eltökélt volt, majd elsöprő győzelmet aratott sokkal rutinosabbnak számító ellenfelein, mígnem az aranyért vívható küzdelem előtt egy olasz lány egy hajszállal, de megállította versenyzőnk menetelését. Virág ezt rögtön megtorolta kazah ellenfelén, akire annak dacára sikerült vereséget mérnie, hogy az ellenfél többször is durva és szabálytalan volt vele szemben.



Dudás Virág ezzel a bravúrral megszerezte Magyarország első junior világbajnoki érmét, méghozzá egy bronzot. Kétség sem fér hozzá, hogy Virág karrierje még csak most kezdődik igazán, és egészen biztos, hogy a közös munkánk hosszú és eredményes jövővel kecsegtet, amiben a magyarok sok dicsőséget és örömet találnak majd.


Spalovszky Csaba
A Magyar Ju-Jitsu Válogatott szövetségi kapitánya