Henry Cejudo - Hatékony levitelek az MMA-ban


Levitelek! Henry Cejudo az első aranyérmes olimpikon, aki egyúttal UFC övet is szerzett! Az alábbiakban pár jó tanácsot láthattok tőle, melyekkel hatékonyabbá tehetitek leviteleiteket az MMA-ban és általánosságban véve is!




levitelek takedown lead cover




Tele van az internet különböző takedown technikákkal (is), de amennyiben a komoly alapok hiányoznak, könnyen bajba kerülhet velük az ember, ha megpróbálja őket utánozni, ne adj' Isten élesben eladni. Nézzünk pár ilyen alapot!





A levitelek végrehajtásához először is egy szintváltásnak kell megtörténnie, amivel ha egy pillanatra ellenfelünknél mélyebbre sikerül kerülnünk, meglephetjük, amennyiben pedig gyorsabbak vagyunk, könnyen túlreagálhatja a dolgokat. Pontosan amire szükségünk van!





A belépés (penetration step) a második, hiszen a szintváltás csak előkészíti azt, hogy aztán az ellenfelünk alá jussunk, lábaink és testünk pozícionálásával áthelyezve súlypontunkat pedig erősen tudjuk befejezni a mozdulatsort, végrehajta a levitelt.





Fontos pont, hogy a belépéskor Cejudo térde nem oda kerül, ahol a lába az előbbiekben volt - ezt sokan elrontják az elején.





Figyeljük meg, hogy ahogy előre mozdul, a hátsó lábát nem húzza végig a padlón, hiszen ez lelassítaná valamennyire. Ahogy a videóban is elhangzik, inkább fel kell kicsit emelni a lábat, semmint csúsztatni.





Ahogy látható, Cejudo nagyon lazán tartja magát - semmi görcs, merev feszültség. Ez lehetővé teszi, hogy mozgékony maradjon, mindvégig támadásra készen. A levitelek sikerességének ez is egy fontos kulcsa!





Hajrá!






https://youtu.be/z6DKWX0YlV8