A szakmának össze kéne fognia - interjú Karacs Attilával

karacs

Portálunkat az a megtiszteltetés érte, hogy a maga idejében nemes egyszerűséggel a legnagyobb reménységként titulált K-1 harcossal, a hazai küzdősportéletbe és köztudatba igazán 2005-ben berobbanó két gyermekes családapával, a TEK közelharcoktatójával, Karacs Attilával készíthettünk egy interjút.


A profi karriert 16 évesen kezdő Karacs olyan nevekkel edzett pályafutása során együtt, mint Mike Bernardo, Ernesto Hoost és nem kisebb harcosok ellen lépett szorítóba, mint Remy Bonjasky, Antoni Hardonk, Patrice Quarterton, Alexey Ignashov, Errol Zimmerman vagy Tyrone Spong. Sok nagy csata, sok fényes pillanat kísérte Attila pályafutását, így pl. a brnói Kings of the  Ring gála, ahol a későbbi UFC harcos, majd edző Antoni Hardonkot is kiütötte. Ez hatalmas szenzáció volt akkor és a külföldi sajtóban nagy érdeklődés kísérte. De ott volt még a 2005-ös K-1 Magyar Nagydíj is, ahol Attila egy nagyon emlékezetes meccset vívott a francia Patrice Quarteron ellen, aki egyébként nemsokára Badr Hari ellen lép majd ringbe Dubaiban. A mérkőzést a közönség végigtombolta, Attila pedig az első menet végére kiment bokája ellenére is kiütéssel tudott nyerni.


Ezután 2006 -ban a hazánkban elsőként megrendezett Európa Ligán is nyerni tudott, ezzel pedig hazánkból elsőként kvalifikálta magát az amszterdami döntőbe, a K-1 World GP mezőnyébe. 2009 tavaszán debütált a K-1 szabályrendszer elit harcosait is felvonultató It's Showtime szervezetnél és folytatta pályafutását, míg végül 2012-ben a Terrorelhárítási Központ által szervezett Budo és Küzdősportgálán visszavonult az aktív versenyzéstől.


Jelenleg ideje nagy részét családja tölti ki, valamint csapatának, a Karacs Team-nek edzése.


ellenfelem.hu: - Mi az, amit edzőként fel tudsz használni leginkább abból, amit versenyzőként tanultál?


Karacs Attila: - Főként a saját tapasztalatokra alapozok, azokra az edzésmódszerekre, technikai elemekre,  amiket külföldön láttam. Nagy előny még, hogy tudom milyen a ringben lenni.


e: - Milyen az edzések összetétele? Fiatalabb, kezdő sportolni vágyók érkeznek inkább vagy tapasztaltabbak, akik Nálad szeretnék tovább csiszolni tudásukat?


KA: - Vegyes az összetétel. Vannak a hobbisták, akik nem akarnak versenyezni, - ők az idősebbek-, a magasabb korosztály, akik már versenyezni akarnak, és van a középső korosztály, nagyjából 16 éves kortól, akik szintén versenyezők szeretnének lenni. Róluk az edzések során derül ki, hogy alkalmasak-e rá. Harmadik, akik már versenyzők, vagy volt valamilyen versenyük, illetve vannak még MMA-sok, akik az állóbunyó csiszolása miatt járnak át hozzám.


e: - Mit gondolsz, mit érzel, amikor a régi nagyok közül még most is látsz párat, akik egyszerűen nem tudnak megállni? Amikor Aerts-et látod például? Érzel még valamit a régi tűzből, valami késztetést, hogy beszállj a ringbe?


KA: - Vannak, akik nem tudnak leállni, de nekem már nincsenek versenyzői terveim. Ez is egy életmód, de azoknál, akik még mindig nem álltak meg, inkább az anyagiak vannak a háttérben: hatalmas szponzori összegek és komoly szerződések.


e: - Mennyire követed a nemzetközi és hazai kickbox-világ történéseit, az egykori ellenfelek karrierjét? Patrice Quarterton nemsokára ringbe száll pl. Dubaiban Badr Hari ellen.


KA: - Igen, őt 2005-ben kiütöttem. Követem természetesen. Nagyon sok minden változott azóta. Megszűnt a K1, most a Glory a No 1, az emberek egy része eltűnt, új arcok jöttek. Az új súlycsoportoknak köszönhetően, mint például a 85kg - ami előtte sosem volt - új tehetségek tűntek fel, így olyan harcosokat ismerhettünk meg Magyarországon, akikről előtte sosem hallottunk.


e: - Nyilatkoztad korábban, hogy a hazai K1 „halott”. Mi a helyzet most? Hova haladunk?


KA: - Nem nagyon mozdultunk el az óta sem. Nagy, nemzetközi szintű gálák nincsenek. Talán ez évben az egyetlen komoly ilyen jellegű verseny a most következő TEK gála lesz.


e: - Egy újabb Karacs Attila vagy valami komolyabb rendezvények kellenének az elmozduláshoz?


KA: - Egy nagy név nem viszi el a hátán az egész sportot. Jó elgondolások vannak itthon, az irány is helyenként jó, például a Harcosok Klubja gálák. A kisebb rendezvényekből kellene kinőnie magát valaminek, majd komolyabb ellenfelek és rendezvények kellenének, de egyelőre a versenyzői gárda is hiányzik.


e: - A szakmának kellene összetartani vagy kollektíven mindenkinek, beleértve a sportvezetőket is?


KA: - A szakmának kellene jobban összefognia. Habár ez kevés önmagában, mert a finanszírozás a sportvezetőkhöz tartozik. A profi karrier finanszírozására nem nagyon van itthon lehetőség. Mára a profi és az amatőr karrier teteje nincs olyan messze egymástól. Nagyon nehéz megindulni úgy, ha munka mellett csinálja az ember ezt az egészet. Nálam is volt arra példa, hogy a munka miatt hagyták abba az edzéseket, mert nyilván az volt előrébb a fontossági sorrendben.


Köszönjük Attila és további sok sikert kívánunk mind neked, mind pedig csapatodnak!