Csatlakozott a 100. klub a Global Grappling-hez

A III. Szeged Grappling Bajnokságon Fekete Sándor, a Global Grappling képviselője köszöntő plakettet adott át Bodnár Jánosnak, a Mezőcsáti Harcosok Klubja vezetőjének abból az alkalomból, hogy ők a 100. klub, mely nevezte versenyzőit Global Grappling versenyen.


314956_341187782638151_1368622507_nA 2012-ben indult G4 Grappling Liga mára az egyik legnépszerűbb hazai versenysorozattá nőtte ki magát.


 A 100. klubként csatlakozott Mezőcsáti Harcosok Klubja első alkalommal vett részt Szegeden Global Grappling versenyen. Az egyesületet Bodnár János (1. dan) és Tóth János (3. dan) alapította, a kezdetekben induló Ju-Jitsu edzések mellett 3 éve megtalálható az itthon egyre népszerűbb MMA is. Kiemelendő, hogy az edzéseket ingyen látogathatják korlátlan számban a sportolni vágyók. Bodnár János edzőtől megtudtuk, hogy azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek ne az utcán tengődjenek, hanem inkább hasznosan, sportolással töltsék el a szabadidejüket. Emellett nem szabad kihagyni, hogy környéken tapasztalható nagy szegénység miatt a felszereléseket is az egyesület biztosítja a gyerekeknek, szponzorok segítségével. A grappling edzésekben nagy segítségükre Fekete Sándor világbajnok, aki havonta többször látogat el Mezőcsátra edzést tartani.


mezocsat-global-grappling


A Global Grappling mellett a Zen Bu Kan Kempo versenyeknek is aktív résztvevői voltak a mezőcsáti sportolók, az Eger Kupát 2 ezüsttel és 2 bronzzal zárták, míg a XIX. Hanshi Kupán is részt vett az egyesület.


A Global Grappling-ben négy versenyszám van, a Gi és NoGi Grappling számokban nem engedélyezett az ütés és a rúgás, a Combat Grappling és a Kesztyűs Küzdelem számokban viszont igen. Teljes erejű küzdelmet enged, a sérülések minimalizálásával. Korosztályos, a Manó korosztálytól egészen a Senior korosztályig mindenkinek ad lehetőséget. Van úgy, hogy egy klub először csak a felnőtteket indítja, majd a lehetőséget látva utána a gyerekeket is. De olyan is előfordul, hogy éppen az itt látottak adták meg a gondolatot egy klubnak a gyermek csoport létrehozására.


Szervezok


2010-ben rendeztek először grappling versenyt a Global Grappling szabályai alapján, mégpedig tradicionális Ju-Jitsu versenyek külön versenyszámaként. Később önállósodott, az I. Global Kupa volt az első külön Global Grappling verseny 2012 májusában. Ennek az évnek az őszén elindult a G4 Liga első évada, melyben az ország öt nagyvárosában rendeztek versenyt. A második és harmadik évadban már hét forduló van, ez a szegedi verseny volt a harmadik évad második fordulója.


A Global Grappling nagy népszerűségnek örvend, sok klub szívesen indul, hiszen a szabályai úgy lettek kialakítva, hogy egyfajta középső, integráló rendszer legyen. A birkózók a NoGi Grappling számban, a judo-sok a Gi Grappling számban, a karatésok a Combat Grappling számban, az MMA-sok a Kesztyűs Küzdelemben indulnak először, és utána lépnek más versenyszámra. Minden versenyen folyamatosan jelentkeznek új klubok, így jutottunk el mára e szép kerek számig.