Extrém diéták és érdekességek - a szumódiéta

sumo-diet
Aki versenyszerűen űz bármilyen küzdősportot, annak gyakran kell diétáznia, vagy hízókúrát alkalmaznia izomtömeg növelés mellett, hogy elérje a megfelelő súlyt. Ez szinte kötelező velejárója a harcos létnek. Mindenki a saját testét ismeri a legjobban és a számára legoptimálisabb eszközökhöz nyúl ilyenkor. Extrémebb esetben javasolt a folyamatos orvosi kontroll. Most bemutatjuk az igen szélsőségesnek számító szumódiétát.


A cikk írójánál többen is érdeklődtek arról, hogy mi a véleménye az ún. szumódiétáról és jelezték, hogy örülnének, ha tisztába tenné/megmagyarázná egy-két hasonlóságot a szumók étkezési szokásai és a Harcosok Étrendje között. Ennek a kérésnek próbált ezen írásával eleget tenni.


Nézzük sorjában az érveket, amelyek miatt a szumósok elhíznak és amiket nekünk állítólag kerülnünk kellene!


Egy szumós mindig kihagyja a reggelit. (ezzel lassítja az emésztést és növeli a nap további részére a túlevés esélyét)


Ha egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor a reggeli elhagyásával semmi gond sincs. A reggeli elhagyása éppen ellenkezőleg hat, gyorsítja az anyagcserét; a szervezet az energiáit nem az emésztésére fordítja, hanem a tevékenységeinkre, gondolkodásra, edzésre, stb. Ha üres a gyomrunk, akkor a napközbeni energiaszükségletünk fedezése céljából zsírégető hormonok járják át a szervezetet. A reggeli kihagyásával a szumósok éppen a hízás ellen dolgoznak, de gondolom ez egy kényszerű kompromisszum, hiszen ha reggeliznének, akkor bizonyára nem tudnának edzeni, tekintve azt a tisztességes mennyiséget, amit elfogyasztanak. A túlevés esélyét valóban növelik  e módszerrel, de ez önmagában nem gond. A túlevés az evés idejétől ill. táplálék összetételétől függően lesz egészséges vagy egészségtelen.


Egy szumós közvetlen alvás előtt eszik, nemcsak vacsorát, hanem az ebédet is. (a nyugalom kedvező a raktározáshoz, zsír felépítéséhez)


Az esti, lefekvés előtti evés sem ördögtől való. Az emésztés, a tápanyagok beépítése, a szövetek regenerálódása éjszaka, alvás közben a leghatékonyabb, amikor az e célt szolgáló hormonok szintje eléri a csúcsát (leginkább pl. a növekedési hormon). Részben igaz tehát a megállapítás, mely szerint a nyugalom (alvás) kedvez a raktározáshoz, ideális a zsírszerzéshez. A valóság az, hogy az esti, alvás közbeni nyugalom alapvetően minden anabolikus, építő folyamatnak kedvez (izomépítés egyaránt).


Egy szumós sört iszik az étkezéshez. (az alkohol sok kalóriát tartalmaz, ideális a zsírszerzéshez)


No, a sör valóban hizlal, de alapvetően nem azért, mert az alkohol sok kalóriát tartalmaz. A sörben kevés az alkohol és a szénhidrát is amúgy, mindkettőből egy pár gramm van csak egy deci sörben. Ettől nem lehet elhízni. Ennyi erővel ihatnának vörösbort is, aminek legalább a duplája az alkoholtartalma vagy cukros likőröket, amiknek a 15-25%-os alkoholtartalma mellett mér jelentős a cukortartalma is.


A sörrel az a gond, hogy a jellegzetes ízét adó komló egy nagyon erős fitoösztrogén. A fito előtag annyit tesz, hogy növényi, az ösztrogén meg egy nemi hormon. A kettő együtt azt jelenti, hogy a komló egy olyan növény, melynek egy hatóanyaga durván beleavatkozik az emberi hormonháztartásba. Az ösztrogén sok mindenért felel a szervezetben, többek között a zsírszövet képződését és növekedését is serkenti. Na, ez a nagy baj a sörrel és ezért isszák a szumósok. Nem véletlen, hogy sörhasról beszélünk és nem bor-, vagy akár pálinkahasról. A szép, kerek, kemény sörhasat és a nagy hízást bizony a komló okozza és nem a sörben lévő alkohol.


Egy szumós teljesen üres gyomorral edz. (üres gyomorral végzett munka esetén a szervezet igyekszik raktározni)


A zárójeles kijelentés több sebből vérzik. Üres gyomorral végzett munka esetén a szervezet hatékonyabban termel és ad le energiát (mozgás, gondolkodás, stb.) Már csak azért is, mert maga az emésztés egy rendkívül energiaigényes folyamat. Éppen ellenkezőleg zajlik, a szervezet evés után kezd el raktározni, hiszen a felvett és megemésztett tápanyagoknak valahova kerülnie kell. Természetesen, ezt most egy kicsit leegyszerűsítettem, de nagyjából így zajlik. Valamint, lásd még a magyarázatot a reggeli elhagyásánál, a teli hassal edzésre vonatkozóan.


Egy szumós társaságban eszik. (a kutatások szerint többet eszünk így)


Ez biztosan így van, de a többet evés ismételten csak akkor káros, ha nem a megfelelő táplálékot fogyasztjuk és rossz időben eszünk.


Nézzük a szumódiéta utolsó ismérvét, ami egyébiránt már önmagában elegendő a csodás elhízás megmagyarázására, az előbb felsoroltakat nem is kellene figyelembe vennünk. Vagy megfordítva: nem létezik olyan életmód, étrend, amely mellett ezt a mennyiséget elfogyasztva egészséges, vékony marad az ember.


Ebből a levesből (chanko-nabe) fogyasztanak napi 20 ezer kalória körül, két étkezésre, ebédre és vacsorára szétosztva.


Szóval, nem meglepő, hogy a szumók 10 évvel a japán férfiak várható élettartama előtt halnak meg. Milyen csodálatos az emberi szervezet, hogy egy olyan mindennapos kalóriaterhelés mellett - amit egy téli álmára készülő grizzly is megirigyelne -, "csak" 10 évvel hamarabb adja meg magát. Ne feledjük: egy hiányos étrend is okozhat elhízást és élethossz-rövidülést, az említett megbetegedésekről nem is szólva.


Szóval röviden: a reggeli elhagyása pozitív, üres gyomorral edzeni pozitív, esti túlevés pozitív, társasági evés pozitív, sör és alkohol csak mértékkel pozitív. 20 ezer kalória naponta nem embernek való, viszont a medvék előre köszönnek.


(forrás: http://harcosoketrendje.blog.hu)