Medicinlabda-gyakorlatok küzdősportokhoz

medicin-ellenfelem



Az alábbiakban bemutatunk öt gyakorlatot, melyeket hatékonyan használhattok, függetlenül attól, hogy valaki állóharcban "utazik" vagy földharcban, esetleg az MMA világa vonzotta magához.

A gyakorlatok egyaránt fejlesztik a törzs izomzatát, a lábakat, javítják egyensúly-érzéked és állóképességedet is fejlesztik. Mindez egy összefüggő, logikus láncba szedve, ahol is az egyik gyakorlat következik a másikból, funkcionálisan fejlesztve az együtt dolgozó izomcsoportokat.


Amint azt az alábbi rövid videó is mutatja, az első gyakorlat során egy egyszerű guggolást végzünk, széles alapállásban, felső pontján pedig egy pattintást végzünk a labdával, főleg a váll és hát izmait, ill. a gyors fordításhoz a törzset is igénybe véve.


Ezután következik egy másik guggoló gyakorlat, ahol is a lábakat keresztezzük és hátrafelé lépünk, így a terhelés leginkább az elülső lábra helyeződik (egész pontosan a kvadricepszre). A gyakorlat tetőpontján a guggoláskor hátul lévő lábbal a labdába térdelünk.


A következő ismét egy komplexebb gyakorlat. A hátunkról guggoló pozícióba gördülünk, miközben a labdát mindvégig magunk előtt tartjuk. A guggoló pozícióból a labdát két kézzel a földre helyezzük, majd erre támaszkodva fekvőtámasz-szerűen hátravetjük lábainkat. Ezután visszaugrunk guggolásba, a labdát mellkasunk elé emeljük és hátragördülünk.


A negyedik gyakorlat ismét egy egyszerűbb, inkább az egyensúlyérzéket fejlesztő mozdulatsor, melyet egy a harmadikhoz hasonló, gördülő gyakorlat követ, ahol is keresztezett lábakkal érkezünk, és felálláskor az egyik láb végig hátul marad, így fejtve ki nagyobb terhelést elől lévő lábunk izmaira. A gyakorlat tetőpontja az álló helyzet, ahol a labdát két kézzel magunk ill. arcunk előtt tartjuk.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=LjkcAJzM52k&rel=0&hd=1]