Ne ragadj le! - fejmozgás és az ütések elkerülése

csuszas-ellenfelem
A lábmunka fontosságáról írott cikkünk nagy sikert aratott és szeretnénk kicsit tovább menni ebbe az irányba, valamint folytatni igyekszünk szakmai tárgyú cikkeink gyarapítását is. Beszéljünk hát egy kicsit a fejmozgásról, az ütések elől történő elmozgásról és arról, hogyan fejlesztheted ezen képességedet a küzdelmek közben és teheted arzenálod szerves részévé.


A bokszban alapvetően három módja van a védekezésnek. Az egyik módja a lábmunka, mellyel elmozogsz az ütések elől, leggyakrabban szigorúan fent tartott kezekkel, az extra védelem miatt (jobb biztosra menni). A másik módja, hogy pro-aktívan blokkolsz egy defenzív manőverrel. A harmadik mód pedig az elkerülés, ami alatt ellépést, el- vagy hátrahajlást kell érteni. Ezen legutóbbi módszernek a nagy előnye, hogy közben mindkét kezed készen áll, így szabadon támadhatsz bármelyikkel. Amennyiben megfelelően elsajátítod ezeket a technikákat, az ellenfeled állandó találgatásra, gondolkodásra kényszerítheted és kénytelen lesz nagyobb kockázatot vállalni, ha meg akar ütni, ez pedig számodra az ellentámadások lehetőségének egy egészen új világát nyitja meg.


Természetesen írásban igen csak nehéz ilyen technikákat tanítani, így azt javasoljuk - akár csak legtöbb ilyen jellegű szakmai cikkünk esetében -, hogy menj el egy terembe, ahol egy edző, egy profi át tudja neked adni az erre vonatozó tudását és meg tud tanítani a helyes mozdulatokra, végrehajtásra. Az alábbiakban inkább csak felsoroljuk azon pontokat, melyeket érdemes észben tartani és melyekkel fejlődést érhetsz el.


1) Tartsd a csípődet lazán, hogy az elmozgáskor/csúszáskor amolyan inga-szerű mozgást tudjon végezni. Ezáltal a fejed is gyorsabban tudod mozgatni majd. Az edzés előtt és után fontos a csípőre koncentráló nyújtó gyakorlatok végzése.


2) Végezz apró, ritmikus mozgásokat a fejeddel, mielőtt az ellenfeled még bármit ütött volna. Ez a ritmusod része és lehetővé teszi majd, hogy gyorsabban reagálj. Ne ragadj le, várva, hogy az ütések záporozni kezdjenek rád!


3) Figyeld az ellenfeled és közötted lévő távolságot és tartsd a szemed a mellkas felső részén vagy a nyaktőnél. Ha ellenfeled feléd mozdul és válla fordulni kezd, tudod, hogy ütés jön. Ez az a jel, amire reagálnod kell. Ennek időzítése természetesen gyakorlást igényel, de idővel menni fog.


4) Ahhoz, hogy jó legyél a "csúszkálásban", időt igényel és némi rizikót is kell vállalnod az ügy érdekében - gyakorold a sparringok alkalmával! Válassz ki magadnak egy menetet tetszőlegesen és csak csúszásokat használj az ütések elkerülésére. Próbáld mozgásban tartani a fejed, hogy úgymond kondicionáld magad erre a mozgásra.


5) Alapvetően két módja van a csúszások közbeni támadásnak (igazából a csúszás egy ellentámadás). Először is, üthetsz egyet, miközben csúszol. Ez nagyon hatékony, ha a megfelelően tudod időzíteni. Egy klasszikus példa a balra történő csúszás és a jobb egyenes vagy az íves, ún. overhand, miközben az ellenfeled jabbel támad.


A másik, hogy elcsúszol és utána ütsz. Néhány klasszikus példa - balra csúszol és utána bal horoggal támadsz vagy jobbra csúszol és utána jobb egyenessel támadsz. Balra csúszni és utána jobbal támadni nagyon nehéz, hacsak nem egyszerre csinálod. Nagyon jó időzítés és elég sok gyakorlás kell hozzá, de nyilván, van akinek megy.


6) Próbáld egyre gyorsabbá tenni a csúszásokat és ne felejts el mozogni a csúszás és ellentámadás után se! Bizonyos ellenfelek ki fogják találni, rá fognak érezni a mintára és ütésekkel fognak etetni, hogy csússz, csak azért, hogy aztán belehajolj a nagyobb pofonjaikba. Gyorsaság és jó reakciók kellenek ahhoz, hogy ezt elkerülhesd - ne felejtsd el mozgatni a fejed a csúszások és ellentámadások után!


7) Tanuld meg, gyakorold a a csúszások közben is mozgatni a lábaid, hogy haladni tudj és közben a fejed is mozgasd. Gyakorold a csúszások utáni előre haladást, hogy hátráló ellenféllel is tudj kezdeni valamit.


Néhány gyakorlati tanács és illusztráció az alábbi videóban. Irány a terem és jó gyakorlást!


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=V6lFsmJ6Vko?rel=0]