Pusztító lábrúgások - hogyan?

lábrúgások

Sokszor láthatunk nagyszerű, pattanó, landoláskor hangosan és szinte ostor-szerűen csattanó lábrúgásokat. De mi a különbség egy nagyszerű és egy tökéletes rúgás között? A tökéletes rúgás destabilizál. Landoláskor az ellenfél lába megbicsaklik, esetlegesen - teljes destabilizáció esetén - az ellenfél egyensúlyát vesztve a padlóra kerül. A comb duzzadt, feszes, fájdalmas marad, a láb hajlítása nehézkes lesz napokig.


Hova rúgjunk?

Két hely van a lábon, mely biztos sikerre vezet. Az egyik pont a térd mellett, éppen a térd vonala fölött van, az ún. illotibiális (IT) szalagon. A szalag fájdalma egyébként igen gyakori futóknál, kerékpárosoknál, focistáknál és egyéb olyan sportot űzőknél, ahol a sportolók rengeteg repetitív térdhajlítást végeznek.


IT-terd

A másik pont az illotibiális szalaggal egy vonalban van, azonban jóval feljebb, mint azt bárki gondolhatná - nem sokkal a csípő alatt (15-20cm). Mint említettük, a lábrúgások nyomán a fájdalom napokig marad - érezhető lesz sétánál, ülésnél, oldaladon történő fekvésnél. Amennyiben több menetre készülsz, próbáld meg az elején minél inkább ezen pontokat támadni és figyeld a következő menetekben jelentkező hatást.


illotibialis-ellenfelem

Természetesen sok egyéb pont van a lábon, ahol komoly fájdalmakat lehet okozni - térd alatt, a lábikrán, a kvadricepszen és sorolhatnánk. A különbség ezen két pont és a többi között, hogy az említett két helyen a kisebb erőkifejtés is látványosan hatásos és célravezető.


A térd környékének támadása


A peroneális ideg a sciatikus ideg (a test legnagyobb idegpályájának) egy ága. Kicsivel a térd alatt, annak külső oldalán a peroneális ideg több szála is összefut. Ezek az idegek vastag rostokból állnak, de ezen a ponton a bőrfelszínhez közel fekszenek, ami miatt szinte bármely külső tényező nyomást gyakorolhat rá.


A felszíni ág (common peroneal n. a képen) felelős az izomszerkezet beidegzéséért, a láb forgatásáért és a hátsó rész érzékenységéért. A mély peroneális (deep peroneal n.) idegek a lábujjak mozgatásáért is felelősek részben, valamint a fájdalom és érintés érzéséért ezen a területen.


Erős rúgások hatására a végtagi motoros aktivitás csökken, időszakosan "lógó láb szindróma" alakulhat ki, görcsök állhatnak be a lábon. A motoros rendellenességek mellett érzékszervi rendellenességek is felléphetnek.



Több meccsen is láthattuk ennek eredményességét, de hogy kettőt kiemeljünk, elég Michael Chandler vs Brent Primus vagy a Demetrious Johnson vs Henry Cejudo 2 meccset említeni.


https://www.youtube.com/watch?v=hgRuKOP1MC8

Jól látható, ahogy Chandler lába maga alá csuklik többször. A rúgások hatására idegi sérülés lép fel, ez pedig a végtag mozgatására, az érzékelésre is hatással van mind a lábfej, mind a lábujjak tekintetében.


Irány a terem! Jó gyakorlást, de természetesen csak óvatosan, finoman és mértékkel. Jöjjenek a lábrúgások!


Néhány éles példa még az IT szalag támadásaira is:


Sam-A vs Dechsakda küzdelme


https://www.youtube.com/watch?v=XPFuOOT_p_Q&rel=0&hd=1

A kyokushin mester Valeri Dimitrov Gedan soto kakato geri-je, amit sokszor egyszerűen csak Valeri geri-nek hívnak:

https://www.youtube.com/watch?v=fvygjdU9s_k&rel=0&hd=1

Ernesto Hoost

https://www.youtube.com/watch?v=WEfYAI7KrvA&hd=1&rel=0