A stratégia művészete

stratégia

Az angolszász nyelvterületen 'gameplannek' nevezett valami leginkább stratégiának fordítható. A stratégia egy adott meccsre, ellenfélre - és ahogy azt a legendás MMA edző, Greg Jackson a videóban elmondja - valamint saját emberünkre vonatkozik. Rövid kis betekintés az edző, valamint az edző-tanítvány kapcsolat világába. A stratégia művészete!


A stratégia saját emberünk tekintetében is java részt nagyon specifikus. Ahogy azt a videóban Greg Jackson is elmondja, John Dodson kapcsán például bizonyos paramétereken belül akarják tartani, de egyébként rá van bízva, hogy felfedezze a teret.


Dodson saját elmondása szerint ő úgy működik, mint akit egy videojátékban irányítanak. Az edző kezében a joystick és ő mondja meg, mikor van küzdelem, milyen mozdulaton dolgozzon, bár ő maga is sok videót néz az ellenfeleiről, hogy felmérje erősségeiket és gyengeségeiket, de a stratégia az edzők dolga. Dodson igyekszik a gyengeségekre játszani és elkerülni az ellenfele erősségeit.


Amint megvan, ki az ellenfél, Jackson - akárcsak a többi edző - mond pár dolgot, ami az ellenfélre jellemző, amit csinálni szokott, amikor nyerésre vagy épp vesztésre áll. Dodsonnak ezeken kell dolgoznia, de a többi a kreativitására van hagyva. Jackson csak hagyni szeretné, hogy önmaga legyen, a flow-ban és kifejezze magát, ahogy egy művész.


Az ilyen jellegű harcosokat ha nagyon be akarják skatulyázni és meg akarják nekik mondani, hogy mikor mit csináljanak pontosan, az nem működik jól. Ami a legjobbat hozza ki belőlük, az az, ha egyszerűen jól érzik magukat, miközben csak egy pár paraméterre kell figyelniük.


Következzen a videó - a stratégia művészete!


https://www.youtube.com/watch?v=sBlZRsnMw6Q