Éltető Daniella készen áll a csatára!



Elteto_Daniella-pradjat-gym-fight-camp-08


Éltető Daniellát az ukrán thai box válogatott segítette a hétvégi Venum World Series gálán Andreea Rotaru ellen kiírt mérkőzésére. Daniellát és edzőjét, édesapját, Éltető Pétert, a WFMC és AFSO Hungary elnökét a szombati gáláról, a felkészülés lépéseiről, vendégeikről, szakmai diskurzusaikról és terveikről kérdeztük!


ellenfelem.hu: - A közösségi portálokra feltöltött képek alapján úgy tűnik, nagyszerű, érdekes edzőtáboron vagytok túl. Mesélnétek róla, hogy jött a lehetőség és az ötlet?


Éltető Daniella: - Igen, valóban így van. Tényleg nagyszerű volt ez a pár nap az ukrán thai box válogatott tagjaival és edzőjükkel. A srácokkal többször találkoztunk és jó barátság alakult ki mind a versenyzőkkel, mind az edzővel. Most végre volt mindenkinek ideje egy közös felkészülésre, így hát meghívtuk őket Magyarországra, Tokajba egy hétre vendégségbe és edzeni.


Egy régen várt tervünk vált valóra apával, és még jobban is sikerült, mint gondoltuk. Sokat jelentett nekem ez a pár nap a K-1 prestige fight előtt, mivel sok clinch, térd és könyök technikát vettünk át újra és újra, amivel visszanyertem az állóképességem nagy részét. Nagyon jó volt ilyen szintű fighterekkel együtt dolgozni!


e: - Az évek alatt sok emberrel, csapattal dolgozhattatok együtt. Mi az, ami az ukránokat, az általuk képviselt iskolát leginkább megkülönböztet másoktól meglátásotok és tapasztalatotok szerint?


Éltető Péter: - Tényleg sok helyen megfordultunk, és szerencsére sok pozitívumot tapasztalhattunk, mind a külföldi edző kollégák Thai Box edzéseinek sokszínűségét, mind Daniella ringben szerzett rutinját nézve. Miben különböznek a többiektől, például a Thaioktól? Azt hiszem, hogy sokan nem értenének egyet azzal, amit erre válaszolnék, viszont egy biztos - a sporthoz való hozzáállásuk, fanatizmusuk lenyűgözött mindnyájunkat.


Az orosz ökölvívó iskola az, amit sikeresen beépítettek a Muay Thaiba, ez pedig minden mozdulatukon látszott. Akiknek volt szerencséje trénerként vagy versenyzőként nemzetközi versenyen megtapasztalni, látni a volt Szovjetunió tagállamaiból kikerült nagy bajnokokat, tudják, hogy miről beszélek. Például az amatőr tornákon is, a nap végén többnyire orosz, fehérorosz, ukrán, litván, kazah himnuszok szólnak, ami őket igazolja.


e: - Hogyan oszlik meg a technikai és erőnléti edzések aránya edzésmunkájukban?


ÉP: - El kell mondanom, hogy rengeteg új, mozgásból indított gyakorlattal lettünk gazdagabbak. Sok pozitív tapasztalatot gyűjtöttem Alexey edző barátom jóvoltából. Az edzések során hozzánk hasonlóan építik fel a bemelegítéseket, mert a tréningek első felére teszik az erőnlétet és az állóképességi gyakorlatokat. Ezt követően nagy hangsúlyt fektettek a kézkombinációkra és rengeteget mozogtak lábon leforgásból, utána jött a sok precíz páros gyakorlat, és a paon végzett munka sem maradt el.


e: - Ha jól tudjuk, Kunkli Tivadar is részt vett az edzőtáborban, meglátogatott titeket. A közös edzésen túl szakmai megbeszélésre is került sor esetleg köztetek és az ukránok között?


ÉD: - Kunkli Tivadar jó pár éve lát már el szakmai tanácsokkal és segít nekem, sokat köszönhetek neki. Édesapámmal gyermekkoruk óta ismerik egymást, így mindig meghívtuk őt is egy közös tréningre. Igen volt a válasza, de természetesen ez mindig így van, ha Muay Thai jön szóba.


Tivadar és PRADJAT Gym edzője, Alexey, már a kezdetekkor egy hullámhosszon volt, sok technikát megvitattak és ezt szó szerint kell érteni, mivel egymáson be is mutatták, kinek mi a kedvenc és leginkább eladható trükkje a ringben.


Ez a rövid találkozó volt mindannyiunk számára a legtanulságosabb a táborban, mert volt alkalmunk látni a különbségeket, és hasonlóságokat egyaránt. A sajátos technikák bemutatása többnyire teljesen életszerűen, az orrunk előtt zajlott kettőjük között. Minden sportolónak nagyon tetszett az egymástól eltérő Kunkli Tivadar és az ukrán edző stílusa. Teljes összhangot teremtett az általuk irányított két órás szeminárium. Kölcsönös volt a tisztelet és az edzés végül teljes egyetértésben zárult.


[gallery type="slideshow" link="none" ids="7928,7929,7930,7931,7932,7933,7934,7935,7936"]

e: - Figyelembe véve a sikeres, jó hangulatban telt közös munkát, terveztek a jövőben is együtt dolgozni az ukrán harcosokkal?


ÉD: - Mindenképpen lesz folytatás jövőre, szintén Tokajban, kibővült létszámmal, több ország bevonásával. Apám, mesterem mindent megtesz, hogy a fejlődésünket segítse és a külföldi barátoknak is versenyzési lehetőséget biztosítson a Magyarországon általa vezetett WFMC és AFSO nemzetközi szervezeteknél.


e: - Hogy érzitek, milyen a forma így a meccs előtt? Minden készen áll, csak a ravaszt kell meghúzni úgymond?


ÉP: - Szerintem igen. Jó lesz az időzítés és gondolom úgy fog menni a bunyó, mint mindig. Nyerni kell, nincs mese. Azért edzünk, hogy a babér Danielláé legyen. Szóval szombaton délelőtt betöltjük a lőszert a tárba, és este bumm! :)


e: - Sokan nem szeretnek előre szaladni és messzebb tekinteni éppen aktuális mérkőzésüknél, de lehet esetleg tudni már valamit a további tervekről? Hol, ki ellen lesz látható Daniella a debreceni megmérettetés után?


ÉD: - Nagyon örülök ennek a mostani felkérésnek, mert megszerettem ezt a várost. Jó, hogy Debrecenben léphetek szorítóba (egyébként egyetemre is ide járok), egy ilyen színvonalas gálán. Több barátunk is fellép szombaton és még több barátom jön szurkolni nekem. Ez tényleg szuper lesz, hiszen kevés alkalmam volt eddig itthon ringbe lépni. Ezért fontos nekem ez a mostani alkalom.


Az ellenfelem a román Andreea Rotaru lesz, aki mellesleg a Superkombatból ismert Catalin Morosanu csapattársa. Ha nem lesz sérülés, akkor lesz még itthon a közeljövőben valami nagy dobás! Az idén remélhetőleg meccsezek még egyet szeptemberben, aztán kezdődik az egyetemen a második évem. Idén, 2015-ben október közepéig tudok ringbe lépni, aztán „csak” edzeni lesz időm a tanulmányaim miatt.


Egyelőre nem tudom ki lesz az ellenfelem, de a szervezők mindent megtesznek, és ha összejön, ott a kedvenc stílusomban, full Muay Thai szabályok szerint küzdök majd, ismét egy külföldi lány ellen.


ÉP: - Edzőtábor és „pofavizit” lesz még augusztusban, külföldön, egy híres Gymben, de erről majd később beszámolunk! Nagy tervek minden évben vannak, a célunk tető alá hozni ezeket, viszont ehhez komoly anyagi bázis kell, amit próbálunk a legjobb tudásunk szerint koordinálni. Sok sikert szeretnék kívánni a magyar versenyzőknek szombatra! Hajrá magyarok!


Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a meccshez és azon túl is!